13.5 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăTechTaxe majorate pentru a spori salariile baronilor locali

Taxe majorate pentru a spori salariile baronilor locali

Indemnizațiile primarilor și președinților de consilii județene vor crește pe baza a două acte normative, gândite să asigure continuitatea majorărilor. O posibilă sursă de finanțare este majorarea taxelor locale.

Modificarea salariilor aleșilor locali a fost operată de Comisia de muncă a Camerei Deputaților în noaptea de marți spre miercuri. Deputații au schimbat o serie de coeficienți din legea salarizării unitare, care se referă la toate categoriile de bugetari.

Potrivit amendamentului adoptat la legea salarizării, pentru primarii și viceprimarii de orașe și municipii, coeficienții pentru calcularea salariilor se majorează cu jumătate de punct față de proiectul inițial. În forma adoptată de Senat, coeficientul corespunzător indemnizației pentru astfel de funcții era majorat cu un procent întreg. În schimb, Comisia de muncă a majorat cu jumătate de coeficient indemnizațiile viceprimarilor Capitalei și pe cele ale președinților și vicepreședinților de consilii județene. Un punct din coeficient reprezintă salariul minim brut, adică 1.450 de lei.

În urma acestor modificări, toate categoriile de aleși locali vor ieși în câștig. Chiar și în cazurile în care s-au operat micșorări în Camera Deputaților, acestea se referă la varianta Senatului, dar indemnizațiile sunt mai mari atât față de cele actuale, cât și față de cele din pro-iectul inițial al PSD.

Creșteri consistente

Concret, primarul general al Capitalei ar urma să aibă un salariu de 14.065 lei brut, față de 8.000 lei în prezent. Aceasta este varianta finală, cuprinsă în raportul care va fi trimis plenului Camerei Deputaților, for decizional. În proiectul inițial al PSD salariul era de 13.050 lei, iar în varianta Senatului – 14.500 lei. Un președinte de Consiliu Județean ar urma să câștige 13.050 de lei brut, față de 6.600 de lei în prezent. În proiectul inițial, depus de PSD, un președinte de CJ ar fi câștigat 11.600 lei. În mod similar, salariile primarilor municipiilor reședințe de județ și ale primarilor de sector vor ajunge la 13.050 lei, față de 6.200 lei în prezent și față de 11.600 lei în varianta inițială a proiectului.

Raportul comisiei va fi discutat de plenul Camerei Deputaților cel mai probabil săptămâna viitoare. Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a estimat că legea salarizării va intra în vigoare începând de la 1 iulie. Însă, parlamentarii le-au asigurat aleșilor locali și o variantă de rezervă, pentru cazul în care calendarul legii salarizării trece de această dată. Luni a fost publicată în Monitorul Oficial legea prin care salariile primarilor, viceprimarilor, preşedinţilor şi vicepreşedin-ţilor de consilii judeţene au fost majorate cu 30% din bugetele locale. Amendamentul a fost votat în Parlament de toate partidele politice.

Consens în favoarea primarilor

„Aceste majorări de salarii se fac din bugetele locale. De altfel, amendamentul mai operează timp de o lună de zile, după aceea intrând în vigoare legea salarizării unitare, iar primarii vor intra pe alte grile de salarizare, mult mai mari decât sunt în prezent”, a promis Lia Olguţa Vasilescu, după ce legea a fost votată la Camera Deputaților. Deputatul PNL Corneliu Olar, autorul amendamentului, a afirmat că primăriile pot creşte taxele şi impozitele pentru a putea plăti majorările salariale pentru primari. „Se pot majora taxele printr-o hotărâre de consiliu. Printr-o hotărâre de consiliu pot lua banii, nu din investiţii, sunt bani din taxe şi impozite locale, extrabugetare”, a comentat Olar.

Topul salariilor din administrația locală
*Primar general al Capitalei – 14.065
*Președinte al Consiliului Județean – 13.050
*Primar reședință de județ – 13.050
*Primar sector București – 13.050
*Viceprimar al Capitalei  – 12.325
*Vicepreședinte al Consiliului Județean –  11.600
*Viceprimari reședințe de județ – 11.600
*Viceprimari sectoare capital – 11.600
* Primar (localitate peste 100.001 locuitori) – 10.150
*Primar (localitate cu 50.001 – 100.000 locuitori) – 9.425
Notă: Indemnizații lunare brute, exprimate în lei

MAJORĂRI. 15% pentru funcționari

Funcționarii publici din Ministerul de Finanțe, Ministerul Mediului, Ministerul Muncii și din instituțiile aflate în subordonarea, coordonarea sau sub autoritatea acestora, cei din Ministerul Justiției, precum și funcționarii din cadrul serviciilor Parlamentului beneficiază de un spor salarial pentru complexitatea muncii de 15% din salariul de bază, potrivit unui amendament adoptat de Comisia de muncă a Camerei Deputaților.

 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Lukașenko îl contrazice pe Putin: teroriștii de la Moscova ar fi vrut inițial să fugă în Belarus

Președintele din Belarus a prezentat marți o versiune care contrazice afirmațiile lui Vladimir Putin despre atacatorii din Moscova. Dacă președintele rus a spus că...

Pui vopsit, pentru a părea proaspăt. Avertismentul șefului ANPC. FOTO

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, avertizează, în această dimineaţă, că unele firme vopsesc carnea de pui, pentru a o face să...

Mii de persoane cer demisia la Budapesta premierului Viktor Orban după un caz de corupție

Mii de persoane au manifestat marţi la Budapesta pentru a cere demisia premierului Viktor Orban, după difuzarea unei înregistrări audio care pretinde să dovedească...
Ultima oră
Pe aceeași temă