15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăTechTăriceanu și Dragnea, interesați de soarta regalității

Tăriceanu și Dragnea, interesați de soarta regalității

Cei doi lideri ai coaliției de guvernământ au depus la Parlament iniţiativa legislativă pentru reglementarea statutului juridic al Casei Regale a României. Propunerea prevede recunoaşterea acesteia ca persoană juridică de drept privat şi acordarea statutului de utilitate publică. În plus, legea propune recunoaşterea poziţiei de Şef al Casei Regale a României, ca poziţie onorifică, asimilată protocolar cu aceea a unui fost şef de stat, şi cuprinde o serie de prevederi care vor asigura desfăşurarea optimă a activităţilor şi funcţiilor de reprezentare ale acesteia.

”Casa Regală a României este o instituţie istorică, păstrătoare a tradiţiilor naţionale şi a valorilor statului român. Timp de aproape 100 de ani, Casa Regală a României a asigurat echilibrul politic în România, a contribuit decisiv la formarea României Mari şi la modernizarea statului român. După al Doilea Război Mondial, instaurarea unui regim totalitar în România a fost realizată printr-o veritabilă lovitură de stat care i-a forţat  să plece în exil pe Majestatea sa Regele Mihai şi pe membrii Casei Regale. Timp de aproape 50 de ani, regimul comunist a făcut tot ce i-a stat în puteri să îi facă uitaţi, dar nu a reuşit, după cum o arată ataşamentul românilor faţă de Casa Regală. După 1989, s-a început procesul de a reda Casei Regale rolul pe care îl merită şi de care România are nevoie. În pofida unor paşi importanţi, în prezent Casa Regală a României nu are personalitatea juridică de sine stătătoare, ceea ce produce mari inconveniente, nu numai sieşi, ci şi instituţiilor publice cu care intră în parteneriat”, susțin Tăriceanu şi Dragnea.

”Astăzi, suntem alături de Majestatea sa, Regele Mihai care se confruntă cu probleme grave de sănătate şi considerăm că această propunere legislativă reflectă recunoaşterea modului exemplar în care Majestatea Sa şi-a făcut datoria faţă de România şi, totodată, va încadra într-un mod predictibil şi constituţional continuitatea unei instituţii simbol a statului român”, afirmă preşedinţii Senatului şi Camerei Deputaţilor.

În plus, legea propune recunoaşterea poziţiei de Şef al Casei Regale a României, ca poziţie onorifică, asimilată protocolar cu aceea a unui fost şef de stat, şi cuprinde o serie de prevederi care vor asigura desfăşurarea optimă a activităţilor şi funcţiilor de reprezentare ale acesteia, se arată într-un comunicat.

”Aceste prevederi vor asigura cadrul pentru o implicare şi mai intensă a Casei Regale în cadrul societăţii româneşti. Este nevoie, mai mult decât oricând, de o instituţie deasupra politicii partinice, în care românii să vadă un reper de echilibru şi continuitate”, precizează sursa citată.

Cele mai citite

Copilul tău și-a pierdut pofta de mâncare? Iată ce trebuie să faci!

Lipsa de apetit la copii reprezintă o problemă comună, care adesea îngrijorează părinții. Este esențială o abordare atentă și informată pentru a identifica cauzele...

Proiect de pace durabilă

Anulată de două războaie în curs, Ucraina și Gaza, și umbrită de conflicte potențiale, precum cel din jurul Taiwanului, pacea este din nou tematizată....

Guvernul va da un OUG joi prin care numărul funcțiilor de conducere ar putea ajunge la 10% în aparatul de stat

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi un proiect de ordonanţă de urgenţă(OUG) privind modificarea unor măsuri fiscal-bugetare, precum posibilitatea stabilirii, în anumite...
Ultima oră
Pe aceeași temă