13.7 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăTechSurse: Când ar putea stabili PNL o conducere unică la nivel național

Surse: Când ar putea stabili PNL o conducere unică la nivel național

Liberalii analizează, luni, posibilitatea stabilirii șefiei unice la nivel național, în cadrul unui Congres care ar putea fi organizat în această toamnă,  potrivit unor surse liberale, citate de News.ro.

Potrivit sursei citate, varianta stabilirii unei conduceri unice şi la nivel naţional a fost lansată de secretarul general al partidului, Ilie Bolojan. Inițiativa are ca explicaţie nemulţumirile venite din partea unor lideri din teritoriu, privind modul de funcţionare al partidului, în formula cu co-preşedinţi. Ei s-au plâns că în organizaţiile în care au existat conduceri bicefale, rezultatele la alegerile locale au fost slabe, astfel că se impune o accelerare a fuziunii, şi la nivelul conducerii centrale, în contextul apropierii alegerilor parlamentare din toamnă. 

Cu toate acestea, sursele precizează că organizarea unui Congres, în următoarele luni, este puţin probabilă, pentru că ar trebui să fie susţinută de o majoritate cât mai mare a liderilor partidului din teritoriu. În plus, pentru că este o perioadă scurtă, de câteva luni, până la alegerile parlamentare, PNL ar putea pierde şansa de a se organiza pentru aceste alegeri, şi de a-şi stabili o strategie clară şi un mesaj unitar, în condiţiile în care s-au preocupa mai mult de alegerile interne. 

Liberalii se tem şi de nemulţumirile din partea părţii perdante, care ar putea surveni în partid, în urma alegerii conducerii unice. În plus, în acest moment, conducerea partidului, formată din Alina Gorghiu şi Vasile Blaga, va aproba lista candidaţilor pentru alegerile parlamentare, în timp ce, în cazul unei conduceri unice, decizia va fi doar a preşedintelui ales. 

De asemenea, PNL are în acest moment o mare problemă, pe care trebuie să o rezolve până la începutul campaniei electorale, şi anume găsirea unui premier cu care să poată merge în alegerile parlamentare şi care să promoveze programul de guvernare liberal. 

Cum Dacian Cioloş le-a transmis celor de la PNL că nu doreşte să se înscrie într-un partid, şi că vrea să îşi finalizeze mandatul de premier, în calitate de tehnocrat, liberalii trebuie să decidă dacă susţinerea acestuia, fără implicarea premierului în campanie, poate aduce beneficii partidului, sau, din contră, le diminuează şansele de câştig. 

Astfel, şansele ca un Congres să fie organizat până în alegerile parlamentare sunt mici, potrivit unor surse din partid, cel mai probabil, conducerea unică la nivel naţional urmând a se stabili după alegeri, prin vot, rezultatul scrutinului contând foarte mult în alegerea noului şef al partidului. 

Astfel, în cazul unui câştig, cel care ar fi desemnat din partea PNL să conducă Guvernul va prelua, de facto, şi conducerea partidului, au mai precizat sursele liberale. 

Tot luni, PNL va numi conducere unică la singura organizaţie judeţeană unde fuziunea încă nu s-a produs, şi anume Mureş. De asemenea, se vor numi preşedinţi unici în organizaţiile de Tineret şi Femei, care funcţionează, la fel, în regim de copreşedinţi de la PNl şi PDL. 

Cele mai citite

Coliban, tun la final de mandat. Primăria Brașov, disperată să dea peste un mil. euro pe un imobil în litigiu

Primarul municipiului Brașov, Allen Coliban (USR), se grăbește să încheie o afacere imobiliară profitabilă pentru controversata femeie de afaceri Carmen Palade, ale căror firme...

Gestionarea culturii de lucernă pentru randamente maxime

Cultura de lucernă are un rol important în agricultura modernă, prin multiplele sale beneficii. Lucerna (Medicago sativa) este o plantă furajeră perenă, din familia...

Se schimbă legea creditelor. Dobânzile nu pot fi mai mult decât dublul sumei împrumutate

Legea care plafonează dobânzile practicate de instituțiile financiare nonbancare și limitează creanțele pe care le solicită recuperatorii a fost votată azi în plenul Camerei...
Ultima oră
Pe aceeași temă