10.5 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăTechStrategii electorale pentru cucerirea Capitalei. PSD defilează cu personaje controversate. Printre ele,...

Strategii electorale pentru cucerirea Capitalei. PSD defilează cu personaje controversate. Printre ele, este și omul lui Voiculescu. Tăriceanu și Băsescu, cercetați penal, deschid listele ALDE și PMP

Partidele abordează competiția pentru București, cel mai mare fief electoral, cu strategii diferite. Social-democrații au ales candidați controversați, dar acceptați de electoratul lor, precum Ecaterina Andronescu, pe vremuri „garantată Vanghelie“.

Liberalii încearcă să convingă alegătorii că au înțeles lecția localelor, în timp ce USR joacă pe cartea distanțării de vechii politicieni.

PSD a prins curaj după ce a câștigat pentru prima dată Primăria Capitalei și speră să obțină și la parlamentare un scor bun, deși candidații săi au probleme de integritate. Lista de la Senat a PSD ar urma să fie deschisă de Ecaterina Andronescu, fost ministru al Educaţiei, acuzată de abuz în serviciu, luare de mită și trafic de influenţă în dosarul Microsoft. 

Locul următor este ocupat de Șerban Nicolae, care a pierdut un proces cu RA-APPS pentru o vilă din Primăverii pe care a ocupat-o ani de zile, deși nu mai avea acest drept după ce nu a mai lucrat la Administrația Prezidențială (2004). Pe locul trei se află Mihnea Costoiu, unul din apropiații Ecaterinei Andronescu.

Despre Costoiu presa a scris că a fost recrutat de Securitate în perioada liceului, dar CNAS a decis că nu a colaborat. Pe un alt loc considerat eligibil se află Robert Cazanciuc, fost ministru al Justiţiei în Guvernul Ponta. A prins un loc eligibil și Ionuț Vulpescu, fost consilier al președintelui Ion Iliescu și fost ministru al Culturii.

Lista PSD București pentru Camera Deputaţilor va fi deschisă de Gabriel Petrea, președintele TSD, promovat de Dragnea, urmat de deputata Carmen Moldovan și de președintele Comisiei SRI, Georgian Pop.

Social-democrații se arată, aparent, deschiși și către „societatea civilă“, rezervând un loc pentru Oana Florea, directorul executiv al FACIAS, fundație înființată de Dan Voiculescu.

Pe lista PSD București atrage atenția prezența pe locul 6, considerat eligibil, a deputatului Diana Tușa, fost membru PNL. Tușa a părăsit PNL întrucât nu a fost nominalizată candidat la Primăria Sectorului 1. Pe un loc eligibil se află și consiliera personală a lui Liviu Dragnea, Beatrice Tudor.

 

Schimbarea la față a PNL

 

În schimb, liberalii, clasați la alegerile locale pe locul trei  au încercat să arate electoratului că partidul a operat schimbări. Filiala din Bucureşti, condusă de europarlamentarul Cristian Buşoi, a încercat să aducă personalităţi din afara partidului pe listele de la Senat, iar la Cameră a apelat la membrii PNL. Astfel, lista de la Senat este deschisă de neurochirurgul Leon Dănăilă (83 de ani).

Pe locul doi este Florin Cîţu, un apropiat al lui Lucian Isar, soţul Alinei Gorghiu. Cîţu, fost economist-şef al ING, s-a remarcat în ultimii ani prin critici dure la adresa BNR şi a guvernatorului Mugur Isărescu, poziţii similare cu cele ale lui Isar. A treia clasată este arhitecta Hildegard Brandl. Lista la Camera Deputaţilor ar urma să fie deschisă de Adriana Săftoiu, prim-vicepreşedintele PNL Bucureşti. Pe locurile următoare se află fostul ministru al Sănătăţii Eugen Nicolăescu, deputatul Ovidiu Raeţchi, şefa femeilor liberale, Cristina Trăilă, urmată de deputaţii Florin Alexe şi Sulfina Barbu.

 

Miniștrii lui Cioloș, la Uniunea Salvaţi România

 

USR încearcă să capitalizeze rezultatul bun de la alegerile locale, când fostul USB a obținut locul doi. Din acest motiv, Nicușor Dan, fostul candidat la Primăria Capitalei, va deschide lista partidului la Camera Deputaților. Pe locul doi se află Cristian Ghinea, care a demisionat din postul de ministru al Fondurilor Europene. La Senat, lista este deschisă de fostul ministru al Culturii, Vlad Alexandrescu.

Vedeta alegerilor locale, Clotilde Armand a anunțat că nu va candida pentru Legislativ pentru că vrea să rămână „fidelă“ sectorului 1.

Alte partide au apelat la politicieni care au deținut funcții înalte, în speranță că vor juca rolul de locomotive în Capitală și chiar la nivel național. Astfel, Călin Popescu Tăriceanu deschide lista ALDE la Senat, chiar dacă este trimis în judecată pentru mărturie mincinoasă și favorizarea făptuitorului.

Pe locul doi la Senat, se află un alt membru al taberei Tăriceanu din ALDE, fostul ministru al Culturii Daniel Barbu. În schimb, lista de la Camera Deputaților pare să fie rezervată foștilor membri PC, fiind deschisă de copreședintele Daniel Constantin, urmat de deputatul Damian Florea și de fostul ministru al Educației Sorin Cîmpeanu.

Deși a criticat ani de zile promovarea politicienilor cu dosare penale, Traian Băsescu va deschide lista candidaților PMP pentru Senat în București.

Fostul şef al statului este cercetat pentru spălare de bani, faptă care ar fi fost comisă în perioada octombrie 2000 – mai 2005, prin încheierea succesivă a mai multor contracte de vânzare-cumpărare a unor imobile. Băsescu a fost primar general al Capitalei între 2000 și 2004.

Fostul lider al UNPR Valeriu Steriu va deschide lista PMP de la Camera Deputaților. În schimb, Elena Udrea va candida ca independent pentru un post de parlamentar în București.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Emma Răducanu, în sferturile de finală ale turneului de la Stuttgart

Britanica Emma Răducanu s-a calificat în sferturile de finală ale turneului WTA 500 de la Stuttgart, după ce a învins-o în două seturi, cu...

Dan Podaru candidează din partea PER la funcția de primar al sectorului 1

Fostul consilier local Dan Podaru va fi candidatul Partidului Ecologist Român pentru funcția de primar al sectorului 1, după ce formațiunea sa politică, Alianța...

Declarațiile lui Ştefan Târnovanu înaintea derby-ului cu Rapid

Ştefan Târnovanu, portarul liderului FCSB, spune că formaţia sa este favorită la câştigarea derby-ului de sâmbătă, cu Rapid, şi că este deja cu gândul...
Ultima oră
Pe aceeași temă