14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăTechScandalurile care pot influența alegerea președintelui PNL: La Sighetu Marmației, liberalii au...

Scandalurile care pot influența alegerea președintelui PNL: La Sighetu Marmației, liberalii au ales doi președinți de organizație locală. Alegerea lui Falcă de la Arad, contestată, pe motiv că ar fi încălcat statutul

Alegerile din filialele PNL au provocat mai multe scandaluri. Contestațiile pot influența inclusiv congresul pentru alegerea noului preşedinte al formaţiunii, prin schimbarea numărului de delegați.

Rezultatul alegerilor dintr-o serie de filiale PNL va fi judecat fie de Curtea de Arbitraj de la nivel central, fie de curțile de arbitraj de la nivel local, a decis, ieri, Biroul Permanent Național. În cazurile în care alegerile vor fi anulate, pe baza unor contestații depuse de unii candidați, filialele respective vor fi reprezentate la congresul din 17 iunie doar de delegații de drept (parlamentari sau primari de mari orașe) și vor pierde locurile de delegați aleși.

De exemplu, Curtea de Arbitraj a PNL urmează să analizeze situația de la Arad, unde primarul Gheorghe Falcă a câștigat un nou mandat la șefia organizației județene. Victoria sa a fost contestată, edilul fiind acuzat de încălcarea statutului. Echipa deputatului Eusebiu Pistru s-a retras în ultima clipă şi a sesizat conducerea centrală a liberalilor  cu o contestaţie depusă în legătură cu modul nestatutar de organizare a alegerilor. Mulţi reprezentanţi din judeţ nici nu au mai mers în municipiu în ziua alegerilor, alegând să boicoteze evenimentul. Astfel, din cei 657 de delegați au fost prezenți doar 571, iar din aceștia doar 495 au votat cu Falcă, restul anulându-și voturile.

Organizație cu doi președinți

La Sighetu-Marmației, liberalii au reușit o premieră politică – alegerea a doi președinți de organizație locală. Scandalul a pornit de la faptul că o serie de liberali care susțineau că sunt membri activi nu se regăseau pe listele de prezență, pe motiv că nu și-ar fi plătit cotizațiile. Au intervenit și jandarmii care au nu i-au lăsat să intre în sală pe cei care nu figurau pe lista întocmită de liderii locali. Șefa interimară a organizației, Onița Ivașcu Daniela, a părăsit sala împreună cu susținătorii săi și au ținut alegeri într-o altă sală din aceeași locație, fiind aleasă lider al organizației. Liberalii rămași în cealaltă sală l-au votat președinte pe Alexandru Oros. Alegerile au fost contestate, fiind solicitat aribtrajul conducerii centrale.

La Vaslui, deputatul Daniel Olteanu, care a pierdut competiția,  contestă felul în care fostul senator Nelu Tătaru a fost ales preşedinte al organizaţiei judeţene.

Parlamentarul susţine că există organizaţii locale care nu au fost anunţate de secretariatul comisiei de organizare despre deciziile acestei comisii şi care priveau regulile stabilite pentru alegeri, situaţie care ar fi dus la „obstrucţionarea dreptului de vot a sute de membri din organizaţia judeţeană”.

Politica dâmbovițeană, exportată și în Occident

Pe de altă parte, Comisia de arbitraj din PNL a admis o contestație în privința modului în care s-au desfășurat alegeri în filiala PNL din Italia. Comisia i-a dat dreptate lui Adrian Chifu care a contestat corectitudinea alegerilor interne din organizația din Italia. Adrian Chifu (consilier local în Verbania) a fost preşedintele PNL Italia, funcţie din care şi-a dat demisia după alegerile parlamentare.

Pe masa Curții de Arbitraj ar putea ajunge și alegerile din Spania. Acolo, zeci de persoane au reclamat că, deşi sunt membri ai organizaţiei liberale, nu au fost lăsaţi să participe la alegerea noului preşedinte. Contestatarii spun că, în acest fel, şeful interimar al PNL Spania, Marius Ioan,  a vrut să se asigure că va câştiga fără emoţii. În timp ce liberalii care nu au putut intra în sala de şedinţe au rămas să discute cu poliţia locală, chemată să aplaneze conflictul, în interior scandalul a continuat. „Nu au muncit pentru PNL, au stat ore în şir la cozi şi dumneavoastră ce faceţi, vă bateţi joc de ei? Să vă fie ruşine, domnule Marius Ioan!”, i-a reproșat un alegător președintelui interimar al PNL Diaspora.

Preşedintele interimar a fost singurul candidat care a apărut în faţa delegaţilor rămaşi în sală, chiar dacă pe listele de vot apărea şi un al doilea nume. Acesta însă, nu a apărut.

La vremuri noi, tot noi

Linia dominantă a alegerilor din PNL pare să fi foat menținerea la putere a vechii gărzi, în ciuda promisiunilor de schimbare după ce la alegerile de anul trecut liberalii au luat doar 20% din voturile românilor. Marius Bodea a fost ales, în urma scrutinului de duminică seara, preşedinte al Organizaţiei Municipale a PNL Iaşi. El a primit 257 din cele 416 voturi, în timp ce contracandidatul său, Dorin Dobrincu, fost șef al Arhivelor Naționale, a avut 197 de voturi. Marius Bodea a obținut, în trecut, mai multe funcții grație sprijinului lui Fenechiu, cel care l-a lansat în politică. Înainte de alegeri, Dobrincu a comentat că este anormal ca cineva să fie și arbitru și jucător, nominalizându-l pe Marius Bodea, care a fost și candidat la șefia PNL Iași, dar și parte a comisiei de organizare a alegerilor interne.

Europarlamentarul Daniel Buda a fost reales preşedinte al PNL Cluj.

Buda a fost singurul candidat şi a obţinut 389 de voturi „pentru” şi 11 „împotrivă”. Buda a fost, în trecut, președinte al Comisiei juridice a Camerei Deputaților și a dirijat aprobarea unor acte normative controversate, cum ar fi cel prin care prezența în Legislativ  reprezenta vechime pentru parlamentarii- avocați.

Recent, Anca Boagiu a revenit în fruntea PNL sector 2 pe care a condus-o și la alegerile locale de anul trecut. Atunci, Dan Cristian Popescu, candidatul PNL la primăria de sector, ieșit pe locul 2, a acuzat-o că nu l-a sprijinit suficient în lupta cu PSD. De altfel, după alegerile locale, Boagiu s-a „refugiat” în Maramureș, obținând un loc de deputat din partea acestui județ.  

Fostul primar interimat al Capitalei, Răzvan Sava, a fost ales preşedinte al PNL Sector 4. Răzvan Sava a candidat la alegerile locale pentru fotoliul de primar al Sectorului 4, pierzând în fața candidatului PSD. El a devenit celebru după ce a parafat un parteneriat de susţinere cu Cristian Popescu Piedone, trimis în judecată în dosarul „Colectiv” şi s-a pozat cu acesta pictat pe faţă într-un parc din Bucureşti. La rândul său, Florin Alexe a fost reales președinte al PNL sector 3, cu doar trei voturi împotrivă.

„În PNL nu sunt suficient de mulţi oameni care să sancţioneze PSD, zi de zi, pentru fiecare prostie. Le cer colegilor, dacă vor să ocupe o funcţie, să sancţioneze PSD“, Raluca Turcan, Președinte interimar al PNL

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă