Prim-vicepreşedintele PNL Adriana Săftoiu a fost oprită în trafic de un control al Poliţiei, ea comentând pe Facebook că poliţiştii nu s-au comportat adecvat şi nu i-a plăcut „tonul” lor, concluzionând că statul are unicul scop de a „prinde” şi „arde” cetăţenii. Marian Godină a comentat şi el incidentul, afirmând că Adriana Săftoiu invocă o legislaţie inexistentă, luată probabil „de pe internet”, transmite News.ro.
Adriana Săftoiu povesteşte pe Facebook că a fost oprită de Poliţie în timp ce mergea spre casă.
„De frica autoritătii, taci ca să nu îi superi! Îmi prezint actele! «Actul de identitate». Scot dovada de la evidenţa populaţiei! «Ce e asta?» Simt că nu îmi place tonul. Recunosc funcţionarul de stat, de STAT ROMÂN, bucuros să te prindă. (…) Mă satur de privirea lui şi întreb: «Dar dvs de ce m-aţi oprit?», «Nu am de ce să vă raspund». E cam mult. «Cum adică nu aveţi de ce să îmi răspundeţi? E dreptul meu să aflu de ce mă verificati». Începe să îmi pară rău că nu am fost atentă la nume când s-a prezentat. «Care drept? Vă verific pentru că vreau. E filtru». «Aveti şi un ordin, verificaţi unde vreţi şi cum vreţi?», «Da, şi dacă mai puneţi întrebări s-ar putea să mă supăr»”. «Şi dacă vă supărati, ce faceţi?» ”«Vă dau jos din maşină»”, povesteşte Săftoiu întâmplarea.
Ea continuă, precizând că a coborât din maşină, cerându-i poliţistului să îi arate „dacă are vreun ordin pentru filtru”. În acel moment, un alt poliţist se apropie şi „o detectează ca persoană”, şoptindu-i ceva colegului său. În urma discuţiei, Săftoiu susţine că a fost lăsată să plece, moment în care i-a ajutat şi pe ceilalţi şoferi opriţi de Poliţie.
„În faţa mea, încă trei maşini. Nimeni nu mai e verficat. Mă întreabă un şofer: «Ce le-aţi spus, doamnă?», «Ne verifică, poate pică ceva». Şi uite de asta îmi este lehamite. Că nu avem curajul să modificăm STATUL care are un singur scop: să te prindă, să te ardă! Un stat care te crede vinovat din start şi oricum te va dovedi! Că nimeni nu e fără de greşeală, nu?! Să aplaudăm statul care are o bucurie orgasmică să te dovedească la fiecare colţ de stradă! Ce drepturile individului?! Te cobor din masină că aşa vreau eu, statul! Prin funcţionarii lui!”, mai scrie Adriana Săftoiu.
Această poveste spusă de Adriana Săftoiu a fost comentată şi de Marian Godină, care susţine că liderul PNL nu cunoaşte legea şi o ironizează pentru afirmaţiile potrivit cărora poliţiştii au „detectat-o ca persoană”. „Eu a trebuit să vă «detectez» cu Google, atât de cunoscută «ca persoană» îmi sunteţi”, scrie Godină.
El explică faptul că legea permite poliţiştilor să oprească maşini pentru verificarea documentelor, iar existenţa unui prevederi privind un „ordin de serviciu” cu privire la organizarea unui filtru este un mit apărut pe internet.
„Nu prea mă mai miră când opresc pe cineva şi mă întreabă de ordinul de serviciu şi dacă am voie să îl opresc, internetul e de multe ori o sursă proastă de informaţie, dar e păcat că persoane publice ţin să se facă de râs şi îşi etalează ignoranţa pe Facebook. Doamna Săftoiu ar trebui să ştie că nu există un astfel de ordin de serviciu şi ar trebui să ştie că poliţistul te poate opri doar pentru verificarea documentelor”, scrie poliţistul, citând articolul 182 din HG 1391/2006.
El arată că şoferii nici nu au voie, potrivit legii, să coboare din maşină fără o indicaţie precisă a agentului.
„Mi-l şi închipui pe poliţistul care «v-a detectat» cum s-a speriat brusc şi i-a şoptit colegului: «Mă, las-o în pace, că e doamna Săftoiu şi cum ajunge acasă, cum scrie pe Facebook că nu cunoaşte legea şi cere poliţiştilor ordine de serviciu, de care o fi citit dumneaei pe internet», continuă Godină.
El mai ironizează şi episodul povestit de Săftoiu, care i-ar fi ajutat pe ceilalţi şofteri să scape de controlul Poliţiei. „Cât noroc au avut acei şoferi cu dumneavoastră, de nu eraţi dumneavoastră acolo, ar fi trebuit să arate actele poliţiştilor, iar dacă erau în regulă, ar fi fost nevoiţi să plece liniştiţi spre casă! Mare noroc că i-aţi salvat de asemenea nemernicii!”, scrie el.
Marian Godină recunoaşte însă că o problemă este atitudinea unor poliţişti, care sunt „aroganţi”.