19.5 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăTechRise Project: PSD a plătit 100.000 de dolari pentru ca Liviu Dragnea...

Rise Project: PSD a plătit 100.000 de dolari pentru ca Liviu Dragnea să se întâlnească cu Trump

Un consilier al lui Florin Iordache, fost ministru al Justiției care a promovat infama ordonanță 13, încearcă să-i aranjeze lui Liviu Dragnea întâlniri la cel mai înalt nivel în Statele Unite ale Americii. a dezvăluit Rise Project. Costul operațiunii de cosmetizare a imaginii liderului PSD: 100 de mii de dolari. Ultima plată către firma americană de lobby politic Madison and Company LLC a fost făcută în urmă cu trei săptămâni. Acum zece ani, aceeași firmă a lucrat pentru premierul Adrian Năstase.

Miza Partidului Social Democrat este ca Liviu Dragnea să se întâlnească cu vicepreşedintele Mike Pence, cu preşedintele Camerei Reprezentanţilor Paul Ryan, precum şi cu persoane influente din mediul politic, din presă şi din mediul academic, susţine Legistorm.com, care prezintă documente postate pe site-ul Departamentului american al Justiţiei. Din mailurile făcute publice de firma de lobby rezultă că discuţiile pe acest subiect au fost iniţiate de Gheorghe Dimitrescu, fost consul la Strasbourg şi la New York, în prezent consilier al vicepreşedintelui Camerei Florin Iordache.

Informaţiile se regăsesc în contractul de consultanţă dintre Madison & Co şi PSD, postat într-o secţiune a site-ului Departamentului american al Justiţiei dedicată contractelor de acest tip.  De altfel, reprezentanţii Madison & Co spun că nu au un contract în format oficial standard, întreaga corespondenţă purtându-se pe mail, menționează Rise Project. În document, Madison & Co se obligă că înceapă să presteze aceste servicii începând din 22 iunie 2017.

Conform mailurilor ataşate, corespondenţa relevantă s-a purtat între Alan Madison şi Gheorghe Dimitrescu, fost consul la Strasbourg, fost consul general al New Yok şi în prezent consilier al vicepreşedintelui Camerei Deputaţilor Florin Iordache.

Un mail este datat 24 aprilie 2017, Dimitrescu spunând că este în Slovacia cu vicepreşedintele Camerei şi cerându-i lui Madison să faciliteze cât mai curând posibil o întâlnire a lui Dragnea, despre a cărui "vastă personalitate" spune că au mai discutat în 2016, la cel mai înalt nivel la Washington, respectiv cu preşedintele Donald Trump, cu vicepreşedintele Mike Pence şi cu Paul Ryan, întrevederile putând avea loc în SUA sau în orice alt loc în străinătate.

În 4 mai Alan Madison îl anunţă pe Dimitrescu că i-a transmis factura şi că imediat după ce va fi făcută plata, grupul de lobby va începe să lucreze. Factura este de 100.000 de dolari pentru "servicii profesionale"  – vizita la Washington DC şi întâlnirile aferente. De asemenea, îi reaminteşte că i-a mai transmis un mail în care propune extinderea obiectivelor vizitei lui Dragnea.

Banii au fost viraţi în patru tranşe: 3 iulie 2017 – 45.000 de dolari, 19 septembrie – 15.000 de dolari, 6 octombrie – 30.000 de dolari, 10 octombrie – 10.000 de dolari. Madison & Co indică pe site-ul său printre clienţi şi Guvernul României, iar conform unor documente de pe site-ul Departamentului american al Justiţiei,  termenul "Guvernul României" poate însemna şi ambasada României în SUA.

 Dragnea: PSD nu a plătit niciun leu 
  
 Liviu Dragnea a negat că PSD ar fi plătit vreun leu firmei de lobby din SUA, afirmând că a verificat personal acest lucru la partid.  „Am citit și eu și am sunat la partid foarte mirat. Am verificat și PSD nu are niciun contract cu nicio firmă de lobby și nu a plătit niciun leu", a declarat liderul social democrat.  Apoi, președintele social democrat a precizat, ironic, că "între noi fie vorba, 100 de euro este o sumă mică pentru mine". 

Cele mai citite

Iohannis la Consiliul European, azi și mâine. Situația din Orientul Mijlociu, pe agendă

Preşedintele Klaus Iohannis va participa, astăzi şi mâine, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles.Şeful statului va participa, de...

Dacă luptătorii împotriva cancerului sunt antrenați, de ce luptătorii împotriva propagandei sunt uciși?

Dacă limfocitele T-Helper pot fi antrenate în laborator pentru a lupta împotriva cancerului, de ce nu ar exista un factor imun și contra propagandei,...

Rishi Sunak își dorește ca Benjamin Netanyahu să aibă „ sânge rece” după atacul Iranului de sâmbătă

Premierul britanic, Rishi Sunak, l-a chemat marţi pe omologul său israelian, Benjamin Netanyahu, să dea dovadă de "sânge-rece" după atacul Iranului împotriva Israelului din...
Ultima oră
Pe aceeași temă