13.5 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăTechRăzboaiele electorale din Capitală

Războaiele electorale din Capitală

 

Principalele tabere politice intră în competiția pentru București cu strategii diferite. PSD și UNPR vor merge pe jumătate împreună, dar separat de ALDE. Partidele de dreapta rămân divizate. „România liberă” vă prezintă principalii candidați la Primăria Capitalei și la primăriile sectoarelor.

Partidele au intrat în linie dreaptă în competiția pentru București, considerată cea mai importantă bătălie a alegerilor locale din 5 iunie, cu un impact serios și asupra alegerilor parlamentare.

PSD și  UNPR au creionat o modalitate inedită de colaborare, bazată pe interese comune, șantaj și jocuri de culise. Strategia  convenită de liderii celor două formațiuni prevede o colaborare parțială, în timp ce ALDE va candida pe liste se­parate. UNPR va susține candidatul Partidului Social Democrat la Primăria București, Gabriela Vrânceanu Firea, și candidații PSD la sectoarele 1 și 6  și va primi la schimb postul de viceprimar al Capitalei și susținerea social-democraților pentru ­Neculai Onțanu (liderul interimar al UNPR) pentru un nou mandat la Primăria Sectorului 2.

În restul sectoarelor (3, 4, 5), PSD și UNPR vor merge separat, inclusiv pentru funcţiile de consilieri generali.

Culisele negocierilor

Practic, în cele din urmă, preșe­dintele social-democrat Liviu Dragnea (foto) a ales colaborarea cu UNPR, în detrimentul celei cu ALDE. Potrivit unor surse din PSD, au existat mai multe motive pentru o astfel de decizie. Pe de o parte, UNPR a presat Partidul Social Democrat cu posibilitatea unei candidaturi la Capitală a lui Ilie Năstase, care ar fi luat din voturile PSD. Pe de altă parte, Dragnea l-a considerat pe copre­ședintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu prea apropiat de fostul premier Victor Ponta. Chiar lunea trecută Ponta a ­făcut o vizită la sediul ALDE, ­unde s-a întâlnit cu Tăriceanu. Coin­ci­dență sau nu, la aceeași oră, la ședința PSD câțiva dintre foștii miniștri din Guvernul Ponta au refuzat oferta lui Liviu Dragnea de a se implica în bătălia pentru Capitală. Rovana Plumb, Eugen Teodorovici și ­Nicolae Bănicioiu au evitat să candideze pentru primării de sector după ce l-au însoţit pe Ponta într-o vizită ­externă organizată de fundația acestuia, din care fac parte și cei trei foști miniștri. În plus, Dragnea a considerat exagerate pre­ten­țiile lui Tăriceanu ca ­ALDE să aibă trei dintre cei șase candi­dați la sectoare în cazul unei alianțe.  În aceste condiții, Drag­nea i-a rezervat lui Tări­ceanu rolul de a candida separat pentru a „rupe” din electoratul PNL.

Bătălii strânse la Capitală și sectorul 1

Așa cum menționam, PSD a desemnat-o pe senatoarea Gabriela Vrânceanu Firea drept candidatul partidului la Primăria Capitalei. Firea este soția primarului din Voluntari, Florentin Pandele, iar o lungă carieră în cadrul trustului Intact îi asigură sprijinul mediatic al televiziunilor familiei Voiculescu. Firea poate fi avantajată și  de faptul că UNPR, partid cotat cu câteva procente în sondaje, o va sprijini, neavând propriul candidat. Cel mai redutabil adversar al său este candidatul PNL, Ludovic Orban. Acesta intră în cursă, însă, în contextul unei multitudini de candidați care se bat pentru voturile electoratului de dreapta, cel mai proeminent fiind Nicușor Dan (Uniunea Salvați Bucureștiul). M10 și-a desemnat deja un candidat în persoana lui Ciprian Ciucu, fostul președinte al Consiliului Național de Integritate.

Pentru Primăria Sectorului 1, PSD l-a desemnat pe Daniel ­Tudorache. Principalul său contracandidat este liberalul Alexandru Nazare, fost ministru al Transporturilor în Guvernul Mihai Ungureanu. Sectorul 1 este considerat un fief liberal, după ce fostul edil, ­Andrei ­Chiliman (PNL), a câș­tigat trei mandate, pierzând postul doar din cauza problemelor cu DNA. PMP l-a aruncat în luptă pe unul dintre greii forma­țiunii, președintele executiv Eugen Tomac.

Primarii în funcție, favoriți la 2 și 3

Competiția pentru sectorul 2 are un favorit cert – actualul edil Neculai Onțanu (UNPR), care va fi sprijinit și de social-democrați. Acesta este cotat cu 50% din voturi, potrivit unui recent sondaj  PNL, în timp ce Dan Cristian Popescu, candidatul liberalilor,  are 32%.

Și în sectorul 3 primarul în funcție, Robert Negoiță (PSD), pare imposibil de învins, având 75% în sondaje. Conducerea liberală a ales o soluție de avarie, pe Florin Ștefan Vasile, liberalul care l-a atacat cel mai dur pe primarul în funcție, Robert Negoiță. PMP l-a aruncat în luptă pe Cristian Petrescu, fost ministru al Dezvoltării Regionale în Guvernul Mihai Răzvan Ungureanu. La vremea respectivă, Petrescu a fost acuzat de presă că este doar un personaj prin intermediul căruia Elena Udrea, fostul ministru, deține controlul instituției.

Revin Vanghelie și Piedone?

În schimb, bătălia pentru sectorul 4 pare deschisă, cel puțin deocamdată. Social-democrații l-au desemnat pe primarul interimar al sectorului 4, Daniel Băluță, în timp ce liberalii mizează pe primarul interimar al Capitalei, Răzvan Sava. Fostul primar, Cristian Popescu Piedone, a anunțat că se va retrage din politică, după ce a fost implicat în scandalul declanșat de incendiul din clubul „Colectiv”. Însă, mai nou reprezentanții UNPR spun că este posibil ca Piedone să revină și să candideze din partea lor, ceea ce ar da peste cap calculele adversarilor.

Pentru sectorul 5, PSD l-a desemnat pe deputatul, Daniel Florea, după ce liberalii aruncaseră în luptă tot un deputat pe Ovidiu Raețchi. Soarta alegerilor poate fi influențată de primarul suspendat al sectorului 5, Marian Vanghelie. Deși Vanghelie este cercetat sub control judiciar, el ia în calcul  o candidatură ca independent.  În ciuda problemelor cu justiția, el conduce în sondajul realizat de PNL în sectorul 5.

E penal, dar PSD l-a iertat

La sectorul 6, Partidul Social Democrat l-a desemnat pe senatorul Gabriel Mutu, urmărit penal de DIICOT pentru spălare de bani. Însă, liderul partidului, ­Liviu Dragnea, i-a dat undă verde. „Toată lumea respectă codul de integritate. Colegii din comisia de etică au analizat exact situa­ția domnului Gabriel Mutu și, cel puțin până la acest moment, nu încalcă criteriile de integritate”, a expediat Liviu Dragnea subiectul. PNL nu și-a desemnat, încă, un candidat, fiind vehiculate nume precum Adriana Săftoiu sau Andreea Paul. Actualul primar PNL, Rareș Mănescu, nu va mai candida pentru un nou mandat.   

Alegerile locale în cifre:

–  Organizarea alegerilor va costa  350.663.000 lei.

–  Campania electorală va începe pe 6 mai și se va încheia pe 4 iunie.

–  Scrutinul este programat pe 5 iunie, într-un singur tur. Votul va începe la ora 7.00 și se va încheia la ora 21.00.

–  Se va organiza un nou tur de scrutin doar în cazurile de balotaj și de fraudă electorală.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Premierul României, mesaj de Ziua Unirii cu Basarabia: “Istoria secolului trecut ne-a croit din nou destine diferite”

Premierul Marcel Ciolacu a transmis un mesaj cu prilejul Zilei Unirii Basarabiei cu România, 27 martie, mesaj în care afirmă că "Istoria secolului trecut...

Mai mulți palestinieni au murit în încercarea de a ajunge la ajutoarele parașutate

Ajutoarele aruncate din avion au căzut în apă. Biroul de presă al guvernului din Gaza, condus de Hamas, susţine că 18 palestinieni au murit...

Ministrul Finanțelor va prelungi plafonarea RCA până la 30 iunie

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a anunțat că va prelungi plafonarea tarifelor pentru asigurările RCA (de răspundere civilă auto), plafonare care urma să ia sfârșit...
Ultima oră
Pe aceeași temă