7.6 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăTechPurtătorul de cuvânt al PSD, despre decizia lui Tudorel Toader de a...

Purtătorul de cuvânt al PSD, despre decizia lui Tudorel Toader de a nu-i revoca pe Lazăr și Kovesi: Ne-am exprimat susţinerea pentru ministrul Justiţiei indiferent de rezultatul raportului şi de concluzii

Purtătorul de cuvânt al PSD, Adrian Dobre, a declarat miercuri, pentru News.ro, că, până la o poziţie exprimată de liderul social-democraţilor, Liviu Dragnea, partidul îl susţine în continuare pe ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, ca urmare a prezentării raportului privind activitatea șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, și a procurorului general Augustin Lazăr.

„Ne-am exprimat susţinerea pentru ministrul Justiţiei indiferent de rezultatul raportului şi de concluzii”, a precizat Adrian Dobre.

Întrebat dacă partidul îl susţine în continuare pe Tudorel Toader şi nu are nimic de obiectat legat de analiza acestuia, social-democratul a spus: „Până la o altă poziţie a partidului exprimată de preşedinte, nu”.

„Nu facem analiză pe text, sunt şi lucruri bune care au fost evidenţiate în raportul respectiv, în sensul în care au fost precizate foarte clar relaţia dintre procuror şi ministrul Justiţiei, au fost sesizate foarte clar nişte discrepanţe care sunt în expresia puterilor statului român, au fost trasate nişte limite între puterile statului. În sine, raportul este valoros”, a subliniat purtătorul de cuvânt al PSD.


Citește și: Procurorul general, Augustin Lazăr, după ce ministrul Justiției a anunțat că nu îl va revoca din funcție, ca urmare a evaluării activității: Ministerul Public va respecta întocmai decizia Curții Constituționale și va acțona pentru apărarea ordinii de drept și a cetățenilor

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a precizat, miercuri seara, că a luat act de concluziile evaluării prezentate de ministrul Justiției, Tudorel Toader, astfel că Ministerul Public va respecta întocmai decizia Curții Constituționale.


El a mai spus că social-democraţii îl susţin pe Tudorel Toader, deoarece „aşa este firesc să fie”. „Din punct de vedere politic, aşa cum am enunţat şi până la prezentarea acestui raport, indiferent de concluzia pe care ministrul Justiţie a decis să o ia, îl susţinem pentru că aşa este firesc să fie”, a conchis Adrian Dobre. 

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat, miercuri, într-o conferință de presă, că nu îi va revoca din funcție pe procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, și pe procurorul general al României, Augustin Lazăr, ca urmare a anchetării modului în care a fost elaborată Ordonanța 13, însă că le va evalua „atent” activitatea.

„Ceea ce considerăm oportun, în sprijinul exigențelor statului de drept, este instituirea unei atente monitorizări a activității procurorilor DNA, DIICOT, PÎCCJ, o autoritate pe care trebuie să o exercite ministrul Justiției, pentru identificarea modului în care, pe viitor, procurorii să respecte limitele de competență, în acțiuni de natură să pună în pericol democrația. Această monitorizare se va exercita ca un mecanism care să dea eficiență prevederilor art 132, alineatului 1, de exercitare a ministrului Justiției asupra procurorilor (…). În acest context, am apreciat că, în acest moment, nu este oportună declanșarea mecanismului de revocare a procurorului general și a procurorului șef al DNA”, a spus Tudorel Toader.



 Și președintele Iohannis a reacționat, miercuri seara, după ce ministrul Tudorel Toader a făcut publice concluziile evaluării.

„Mi se pare un lucru foarte bun. Dacă citim cu atenție Constituția, acolo scrie că activitatea se desfășoară sub „ochiul” ministrului Justiției. Mi se pare un lucru bun. Cu siguranță îi va monitoriza, asta este în fișa postului. Dacă lucrează împreună în ceea ce am numit cooperare loială între MJ și Ministerul Public, astfel că lucrurile vor merge înspre bine. La începutul anului, au fost divergențe între cele două instituții, pe tema Ordonanței 13”, a precizat președintele Ioahnnis, miercuri seara, la Palatul Cotroceni, unde l-a primit în cursul zilei pe prințul Charles.

Întrebat dacă este mulțumit de activitatea Laurei Codruța Kovesi și a lui Augustin Lazăr, șeful statului a declarat: „Sunt foarte mulțumit. Am mai spus-o de multe ori și îmi place să o repet: Ministerul Public, inclusiv DNA, își fac foarte bine treaba”.


Cele mai citite

Traficul rutier restricționat în Pasajul Unirii din Capitală. Un motociclist a intrat în peretele pasajului

Traficul rutier este restricţionat marţi seară în Pasajul Unirii din Capitală, pe sensul de mers către bd. Mărăşeşti, după ce un motociclist a intrat...

Mii de persoane cer demisia la Budapesta premierului Viktor Orban după un caz de corupție

Mii de persoane au manifestat marţi la Budapesta pentru a cere demisia premierului Viktor Orban, după difuzarea unei înregistrări audio care pretinde să dovedească...

Un pod s-a prăbușit la Baltimore. Șase persoane ar fi murit

Căutarea supravieţuitorilor a fost suspendată marţi seară la Baltimore, după prăbuşirea unui pod în portul acestui oraş din estul Statelor, cele şase persoane date...
Ultima oră
Pe aceeași temă