10.9 C
București
luni, 25 martie 2024
AcasăTechPSD, nemulțumit că Guvernul facilitează prezența la urne

PSD, nemulțumit că Guvernul facilitează prezența la urne

Alegerile parlamentare vor avea loc pe 11 decembrie, a stabilit, ieri, Guvernul Cioloș, decizie care a trezit nemulțumirea PSD. Executivul a aprobat și o ordonanță de urgență privind votul din diaspora, care prevede ­posibilitatea înființării de secții speciale, votul pe listele suplimentare și înscrierea online în Registrul Electoral.

Data stabilită de premierul Dacian Cioloș pentru alegerile parlamentare, 11 decembrie, coincide cu varianta sprijinită de PNL. În schimb, Partidul Social Democrat ar fi dorit ca scrutinul parlamentar să aibă loc mai devreme, fie pe 27 noiembrie, fie pe 4 decembrie.

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a criticat decizia Executivului.  „Asta e, le pot pune când vor, noi oricum o să câștigăm. Cu cât sunt mai târziu alegerile, mai aproape de Crăciun, cu atât riscul unui absenteism este mai mare”, a declarat ­Dragnea. ”E clar că bugetul pe anul viitor va fi aprobat în luna februarie, iar Guvernul va fi făcut de Crăciun”, a comentat acesta.

În realitate, social-democrații ar fi preferat date apropiate de Sfântul Andrei sau de Ziua Națională, pentru că experiența alegerilor a dovedit că o rată mică de prezență îi avantajează. PSD are, în teritoriu, clientela cea mai numeroasă, structurile cele mai puternice și electoratul cel mai disciplinat. La o prezență redusă, ponderea votanților Partidului Social Democrat crește, sporind și numărul de parlamentari ai acestui partid. În plus, șansele ca alegătorii de dreapta să fie ocupați cu minivacanța de Ziua Națională și  să nu se prezinte la vot sunt considerabile. În schimb, electoratul pesedist este mai tradiționalist, ceea ce încurajează teama liderilor  că pe 11 decembrie alegătorii social-democraţi ar putea fi ţinuţi în case de pregătirile pentru Crăciun. În plus, PSD stă cel mai bine în zonele rurale, primele în care drumurile vor fi blocate în caz de ninsori.

De cealaltă parte a baricadei, liberalii au salutat decizia ­Executivului. Purtătorul de ­cuvânt al PNL, Adriana Săftoiu, a susținut că această dată este una foarte convenabilă, pentru că permite tuturor cetățenilor să își exercite dreptul de vot.

Ordonanță pentru votul din diaspora

Guvernul a apoptat, ieri, și proiectul de ordonanţă de urgenţă privind votul în diaspora. Actul normativ prevede că în străinătate pot fi organizate secţii de votare şi în alte localităţi decât cele în care îşi au sediul misiunile diplomatice sau oficiile consulare, cu acordul autorităţilor din ţara respectivă. Legislația în vigoare, votată anul trecut de Parlament, prevedea că astfel de secții speciale pot fi înființate doar în localitățile în care 100 de alegători se înscriu în Registrul Electoral, cerând secții speciale.

În realitate, această prevedere s-a dovedit restrictivă, pentru că numărul de înscrieri în Registrul Electoral a fost extrem de mic, după ce Parlamentul a eliminat anul trecut posibilitatea înscrierii online. Astfel, până  la data de 29 august au fost validate 7.512 cereri de înscriere în Registrul electoral. Dintre acestea, 5.627 menționează opțiunea pentru votul prin corespondență, iar 1.885 pentru votul în secțiile de votare speciale. Singura localitate din străinătate unde a fost atins pragul minim de 100 de alegători înscriși în Registrul Electoral necesar pentru organizarea unei noi secții de votare este Soroca, din Republica Moldova, în care s-au înregistrat 115 cetățeni români cu drept de vot. De exemplu în Italia, în 2014, au existat 51 secții de votare – atât în ambasade, consulate, institute culturale (10), cât și secții speciale (41). Dacă Guvernul nu modifica legislația votată de Parlament, în Italia ar fi existat doar zece secții de votare.

De asemenea, Guvernul a introdus posibilitatea înscrierii online în Registrul Electoral pentru vot prin corespondență sau pentru secții speciale. În plus, Guvernul a introdus ­și posibilitatea ca alegătorii din străinătate să voteze pe liste suplimentare, dacă fac dovada că au domiciliul sau reşedinţa în străinătate şi  nu figurează în listele electorale permanente ale secţiilor de votare din străinătate.

În consecință, românii din străinătate vor putea vota în trei moduri diferite: în secțiile de votare obișnuite (din ambasade și consulate), în secții speciale sau prin corespondență. Pentru prima modalitate de vot este suficientă prezentarea la secția de vot. Secțiile speciale se vor înființa fie pe baza deciziei Guvernului, fie în localitățile unde există peste 100 de înscrieri  în Registrul Electoral. Pentru votul prin corespondență este necesară înscrierea în Registrul Electoral.  

ALEGERILE, ÎN CIFRE

Scrutinul va avea loc pe 11 decembrie.

Alegătorii vor primi două buletine de vot cu listele partidelor: unul pentru Senat și unul pentru Camera Deputaților.

Legislativul va avea 466 de parlamentari – 134 de senatori și 330 de deputați.

Vor exista 43 de circumscripții electorale – 41 la nivel județean, una în București, una în diaspora.

 

Guvernul a aprobat deschiderea mai multor secții de votare în străinătate. (FOTO: Mediafax)

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Rusia a arestat patru cetățeni din Tadjikistan care ar fi comis atacul de la Moscova. Toți au urme de violență, unul a fost adus...

Patru bărbați din Tadjikistan au fost aduși în fața unui tribunal din Moscova, fiind acuzați că au comis atacul terorist de vineri, soldat cu...

Servicii de închiriere animatori copii pentru zile de naștere

Chiar dacă serviciile de animație pentru copii sunt disponibile pe piață doar de câțiva ani, asta nu înseamnă că discutăm despre un concept nou....

Rusia – Ucraina, ziua 740. Rusia lovește Kievul cu rachete hipersonice

Rusia a atacat teritoriul Ucrainei, inclusiv capitala țării, Kiev, folosind rachete hipersonice, în dimineața de 25 martie 2024. În orașul Kiev au fost auzite explozii...
Ultima oră
Pe aceeași temă