2.2 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăTechPrimarul Constanței dă drumul robinetului cu bani publici

Primarul Constanței dă drumul robinetului cu bani publici

Primarul Constanței, Decebal Făgădău (PSD), le-a propus consilierilor locali, în ședința de luni, acordarea de bani către 12 cluburi și asociații sportive. Toate propunerile au fost votate. Toate în unanimitate, cu excepția uneia singure, în care consilierii PNL, din opoziție, s-au abținut.

Prima finanțare merge către Asociația Suporter Spirit Club Sportiv Farul, o echipă a suporterilor fostei echipe Farul, desființate, care a reușit să se califice din Liga a IV-a în Liga a III-a. Într-o conferință de presă, conducerea acestui club a lăsat să se înțeleagă că însuși viitorul său depinde de acești bani.

„Dacă se va rezolva acest lucru, este aproape imposibil să continui. Nu e vorba numai de mine, cred că și echipei îi va fi foarte greu să-și continue activitatea fără aportul financiar al autorităților locale. Dar să sperăm că această problemă se va rezolva”, a declarat Petre Grigoraș, posibilul viitor antrenor al echipei. Posibil pentru că omul a declarat că nu va prelua postul dacă primăria nu va aloca bani.

Conducere cu probleme penale

Președinte executiv al SSC Farul este Marcel Lică, fost arbitru internațional, președinte al FC Farul Constanța şi vicepreşedinte al Comisiei Centrale de Arbitri. Acesta a fost condamnat, în 2015, la trei ani de închisoare cu suspendare în dosarul „Mită pentru Arbitri”. Cazul a pornit după ce patronul lui FC Argeş, Cornel Penescu, a fost acuzat de procurorii DNA că a o oferit sume mari de bani la arbitri, observatori şi oficiali FRF pentru a-şi asigura arbitraje favorabile.

Coordonator tehnic al echipei este fostul director al Confort Urban, o societate a primăriei care se ocupă de asfaltări. Acesta este cercetat de DNA pentru luare de mită, instigare la folosirea cu rea-credinţă a bunurilor societăţii, într-un scop contrar intereselor acesteia (în forma participaţiei improprii) şi conflict de interese. Și-a recunoscut vina și a primit o pedeapsă de trei ani de închisoare cu suspendare. În acordul de recunoaştere a vinovăţiei, procurorii au reţinut că, în perioada 27 iunie – 19 noiembrie 2014, Viorel Farcaş, în calitate de director general al SC Confort Urban SRL Constanţa, a solicitat administratorului delegat al unei societăţi comerciale (ce deținea în acelaşi timp şi o funcție de execuție în cadrul SC Confort Urban SRL Constanţa) să achiziționeze un autovehicul marca Porsche Macan S pe care să-l pună la dispoziţia sa, lucru pe care acesta l-a şi făcut. “Autoturismul respectiv, în valoare de 425.160,50 lei cu TVA (aproximativ 95.000 euro cu TVA), a fost pus la dispoziţia inculpatului cu titlu de folos necuvenit, în legătură cu exercitarea atribuţiilor de serviciu ale acestuia din urmă, respectiv atribuirea şi derularea în bune condiţii a unui acord-cadru privind servicii de transport rutier şi închiriere utilaje încheiat cu societatea respectivă (vizarea facturilor emise de societatea prestatoare şi semnarea ordinelor de plată către prestator în perioada ianuarie 2015 – decembrie 2016)”, spun procurorii DNA. Autovehiculul a fost folosit gratuit, exclusiv şi permanent de către Cristinel Viorel Farcaş şi soţia sa, din data de 19 noiembrie 2014 până la data de 17 martie 2016, când administratorul de drept al firmei l-a vândut fictiv soției fostului director de la Confort Urban. Farcaș este un norocos celebru, cel puțin potrivit declarației de avere, unde notează aproape în fiecare an câștiguri de zeci de mii de euro din pariuri sportive.

Salarii de peste 200.000 de lei pe an pentru handbaliști

O altă echipă care va primi bani publici este Asociația Handbal Club Dobrogea Sud. Aceasta a mai primit, în 2016, 4,4 milioane lei, iar luna trecută încă 3 milioane de lei. Cea mai mare parte a acestor bani, adică 93,5% sunt destinați exclusiv salariilor. Un calcul realizat de „România liberă“ (asociația nu a depus rapoarte publice de activitate) arată că salariul brut în această asociație este de 230.466 lei pe sezon, adică 19.205 lei pe lună. Președintele asociației este fostul sportiv de performanță Rudi Stănescu, un om de afaceri de succes, care deține, printre altele, o rețea de casă de pariuri. Stănescu este și cetățean de onoare al Constanței, încă din 2000. Responsabil financiar al asociației este firma SC Atractiv Plus SRL, la care asociat și administrator unic este senatorul PSD Ștefan Mihu.

Echipele finanțate din bani publici, în trecut, au avut probleme. HCM Constanța, de exemplu, echipă fanion a handbalului românesc, s-a desființat după ce, în 2014, Consiliul Județean Constanța a finanțat echipa cu circa 4 milioane de lei, însă Curtea de Conturi a blocat această sumă, fiind contestată modalitatea de acordare a banilor. De fapt, pentru modul în care a acordat finanțări pentru sport, fostul președinte al CJC, Nicușor Constantinescu, are dosar penal.

Hotărâri atacate

Hotărârea precedentă de consiliu local prin care se acordau bani către asociația de handbal a fost atacată de Alexandru Bajdechi, student la drept și președintele Federației Tinerilor din Constanța. Acesta a sesizat Prefectura, Consiliul Concurenței și Curtea de Conturi. „Încă nu am primit răspunsuri, dar termenul nu a expirat. Prefectura, de exemplu, poate ataca o hotărâre de consiliu în termen de șase luni”, spune el. În opinia sa, în aceste cazuri „trebuie respectate procedurile privind ajutorul de stat”. Explicația este simplă. Să presupunem că SSC Farul ajunge în Liga I și joacă împotriva Viitorului Ovidiu, finanțată exclusiv privat. Se poate considera că echipa finanțată din bani publici beneficiază de un avantaj.

PROPUNERI. Bani și terenuri pentru biserici

Primarul Constanței a propus și două hotărâri care au ca scop acordarea de sprijin financiar către două parohii, Adormirea Maicii Domnului I și Sf. Antonie cel Mare și Sf. Iosif Mântuitorul. Prima a primit 100.000 de lei din bani publici, pentru lucrări de reparații, iar a doua 50.000 de lei, pentru continuarea lucrărilor la lăcașul de cult. De asemenea, consilierii au votat, la propunerea primarului, și atribuirea cu titlu gratuit a unor terenuri către Arhiepiscopia Tomisului și Asociația “Așezămintele Sfântului Mare Mucenic Mina”. În total este vorba despre 2.473 mp de teren, din care 1.363 sunt situați în Parcul Tăbăcărie, iar restul în zona Billa.

FINANȚARE. Asociații sportive care au primit finanțare

1. Asociația Suporter Spirit Club Sportiv Farul – 900.000 lei

2. Asociația Județeană de Șah Constanța în vederea organizării Campionatului European de Șah pentru Juniori 2017 – 266.500 lei

3. Clubul Sportiv Farul Constanța – 400.000 lei

4. Asociația Club Sportiv Top Star TT Constanța – 300.000 lei

5. Asociația Sportivă Baschet Club Athletic Constanța – 800.000 lei

6. Asociația Club Sportiv Tomitanii – 1.200.000 lei

7. Asociația Handbal Club Dobrogea Sud Constanța – 10.000.000 lei

8. Asociația Club Sportiv Top Volei 05 Constanța – 300.000 lei

9. Clubul Sportiv Phoenix Constanța – 1.200.000 lei

10. Clubul Sportiv Universitar Neptun Constanța – 600.000 lei

11. Clubul Sportiv Cleopatra Mamaia – 700.000 lei

12. Asociația Club Sportiv Selena S.N. Constanța – 90.000 lei

Total: 16.756.500 lei, TVA inclusă, adică 3.674.832 euro, la cursul BNR din data votării proiectelor

Cele mai citite

De ce să măsori ingredientele cu un cântar de bucătărie? 3 motive

Utilizarea unui cântar de bucătărie poate părea un pas inutil pentru cei care sunt obișnuiți să măsoare ingredientele „după ochi”. Însă, când începi să...

Securizează fiecare încăpere cu priza cu întrerupător aplicată, de la sercomelectric.ro

Nu doar sistemele de securitate sporesc siguranța unei clădiri, ci și sistemul electric este cel care face diferența. Este bine ca acesta să fie...

Amenințarea teroristă cuprinde Europa. Italia a ridicat nivelul de securitate la maxim

Italia a anunţat că „vigilenţa şi controalele vor fi sporite” înainte de sărbătoarea religioasă de Paşte, ca urmare a atacului terorist petrecut la Moscova...
Ultima oră
Pe aceeași temă