21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăTechPrima ședință după retragerea lui Gabriel Oprea. UNPR șantajează PSD

Prima ședință după retragerea lui Gabriel Oprea. UNPR șantajează PSD

UNPR va merge pe cont propriu la alegerile locale și ar putea susține propunerea PNL de alegere a primarilor în două tururi de scrutin. Amenințarea la adresa Partidului Social Democrat vine după ce social-democrații și ALDE au dat semnale că vor să excludă Uniunea Națională pentru Progresul României din alianță la nivel de Capitală, iar Dragnea a invocat posibilitatea ca unii parlamentari să părăsească UNPR.

Cu Gabriel Oprea retras de la șefia UNPR, partidul nu a renunțat la obiceiul de a-și șantaja aliații, profitând de faptul că are 63 de senatori și de deputați care pot schimba majoritatea în Legislativ. Uniunea Națională pentru Progresul României va merge „de sine stătător” la alegerile locale și ar putea susține alegerea primarilor în două tururi de scrutin, a anunțat președintele interimar Neculai Onțanu, după o ședință a conducerii formațiunii.

„Organizațiile judetene au libertate totală de a forma alianțe locale. Părerea unanimă este de a merge de sine stătător la alegerile locale. Au fost exprimate poziţii în care UNPR ar putea să susţină alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Există o anumită neîncredere în partenerii noştri din alianţă dată şi de declaraţii recente ale unor lideri ai PSD”, a afirmat Neculai Onţanu, după o ședință a conducerii UNPR, prima după demisia lui Oprea.

O asemenea strategie ar încălca protocolul dintre PSD și UNPR, prin care cele două formațiuni se angajează să nu susțină alegeri locale în două tururi de scrutin. Alegerile într-un singur tur avantajează PSD, care are majoritatea primarilor în funcție, și, din acest motiv, social-democrații au făcut tot posibiliul de a bloca proiectul PNL privind alegerea în două tuturi. Protocolul lasă organizațiilor locale libertatea de a forma alianțe la nivel local, iar social-democrații vroiau să realizeze astfel de colaborări doar în zonele în care UNPR are filiale puternice.

Onțanu își apară traseiștii

Cum motivează reprezentanții PSD posibilitatea de a nu mai respecta protocolul cu PSD? Onțanu susține că social-democrații și-au schimbat planurile față de momentul semnării protocolului. „Între timp au avut loc, atât în plan județean cât și la nivel central anumite declarații neprietenoase cu privire la atitutudinea față de UNPR, iar unele organizații au anunțat că nu excludem această posibilitate de a susține un act normativ care să presupună două tururi. Nu am luat o hotărâre, dar sperăm ca protocolul pe care îl avem încheiat cu PSD să se desfășoare în bune condiții, de amiciție electorală și nu de confruntare electorală”, a comentat primarul sectorului 2.

Concret, Neculai Onțanu a criticat intenția PSD de a atrage parlamentari ai Uniunii, afirmând că aleșii UNPR nu vor pleca din partid. „Ne-am micșorat încredererea (în PSD n.r.) vizavi de declarațiile domnului Dragnea total incorecte.  A fost o declaraţie pe care cred că şi domnul Dragnea o regretă, aceea de a încerca să preia de la UNPR parlamentari.  Nici un parlamentar de la UNPR nu pleacă la PSD, rămân în cadrul UNPR. Aici este familia lor, aici se identifică”, a sunat acuzația lui Onțanu.

Precizăm că majoritatea celor 63 de parlamentari UNPR provind de la alte partide, după ce Uniunea a obținut, în 2012, 15 parlamentari pe listele USL.

Nu este prima dată când UNPR amenință PSD că va vota proiectul PNL, declarații similare precedând și negocierile pentru semnarea protoclului PSD-UNPR.

Doi candidați pe fotoliul lui Oprea

Strategia UNPR ar urma să fie bătută în cuie la Conferința Națională din 26 martie, convocată pentru alegerea noului președinte. Pentru acest post candidează Valeriu Steriu, susținut de Gabriel Oprea și senatorul Ioan Iovescu, provenit din PP-DD.

Gabriel Oprea a demisonat din fruntea UNPR, joi, invocând faptul că nu dorește ca imaginea partidului să fie afectată de problemele sale personale. Liderul PSD, Liviu Dragnea, declara atunci că nu știa de demisia lui Gabriel Oprea de la șefia UNPR, precizând că va avea discuții cu Neculai Onțanu pentru a vedea cum va fi gestionată colaborarea în plan parlamentar și local. Dragnea a mai spus și că a auzit  zvonuri legate de parlamentari care vor sa plece din UNPR. Pe de altă parte, chiar înainte de demisia lui Oprea, copreședintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, anunțase că PSD și ALDE discută o alianță la nivel de capitală, excluzând UNPR de la masa negocierilor.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Explozie la Rafinăria Petromidia! Autoritățile au activat Planul Roșu de Intervenție

O explozie s-a produs, vineri, la Rafinăria Petromidia, iar autorităţile au activat Planul Roşu de Intervenţie. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea”, explozia...
Ultima oră
Pe aceeași temă