22.8 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăTechPonta plusează cu funcția în conflictul din PSD

Ponta plusează cu funcția în conflictul din PSD

În războiul cu răzvrătiții din partid, Victor Ponta joacă tare: dacă nu-i acceptă proiectul de reformare a PSD, social-democrații nu au decât să-și caute alt președinte. Or, acest lucru ar echivala cu pierderea guvernării, fapt nedorit nici de liderii centrali, nici de cei locali.

Conducerea centrală a PSD își menține intenția de a aduce modificări Statutului, în sensul introducerii unor sancțiuni pentru membrii care au probleme cu legea, iar dacă social-democrații nu le vor accepta, partidul va rămâne fără președinte. Mesajul tranșant a fost transmis, ieri, chiar de Victor Ponta. Practic, pentru a doua oară de la eșecul la prezidențiale, premierul amenință că-și depune mandatul dacă nu îi sunt acceptate condițiile (prima dată a făcut-o în ședința care s-a terminat cu excluderea din partid a lui Marian Vanghelie, Mircea Geoană și Dan Șova).

Momentul ales de Victor Ponta nu este nici el întâmplător: săptămâna aceasta, filialele vor primi de la Liviu Dragnea propunerile de modificare a Statutului PSD și vor putea formula eventuale amendamente. La sfârșitul săptămânii, la Sinaia, are loc o nouă ședință a Comitetului Executiv al PSD, de pregătire a Consiliului Național convocat în 20-21 martie.

Reamintim că, în formulă restrânsă, conducerea centrală a PSD a decis, în urmă cu două săptămâni, convocarea unui Consiliu Național în locul congresului extraordinar. Congresul, dacă va mai avea loc, va fi din aprilie încolo, mergându-se pe varianta ca sancționarea penalilor să se aplice chiar și în lipsa unui congres care să valideze modificările la Statut.

Urmăriții penal, liniștiți?

Potrivit surselor, excluderea din partid ar urma să li se aplice membrilor condamnați definitiv, iar suspendarea, celor arestați preventiv. De punctat aici că, în cazul senatorilor și deputaților, este nevoie, în prealabil, de avizul Camerei din care respectivii fac parte. Așadar, mai există un filtru. Social-democrații împotriva cărora procurorii încep urmărirea penală ar putea scăpa, însă, fără nici o sancțiune, pe motiv de prezumție de nevinovăție.

Pentru a convinge de bunele intenții dezvoltate brusc de PSD în ceea ce privește lupta anticorupție, Victor Ponta a arătat, tot ieri, că social-democrații ar fi de acord cu modificarea Constituției astfel încât parlamentarii să nu aibă nici un fel de imunitate. „Nu există imunitate decât pentru arestare şi percheziţie, nu mai există nici un fel de altă imunitate. Dar, suntem de acord să modificăm în cadrul Constituţiei aceste prevederi, iar în rest, aşa cum s-a întâmplat şi la ultimele cazuri aduse în faţa Parlamentului, PSD va vota de fiecare dată pentru îndeplinirea solicitărilor justiţiei“, a declarat Ponta.

Strategia câștigătoare a premierului

La două luni de la pierderea prezidențialelor, Victor Ponta se poate lăuda cu o performanță: nu doar că și-a păstrat funcția din PSD, dar a ajuns să-și amenințe colegii cu demisia dacă nu îi sunt acceptate planurile de așa-zisă reformare a partidului. Povestea „vândută“, cu mare abilitate, social-democraților? Numai el le poate garanta rămânerea la guvernare (vezi și mesajele venite dinspre UNPR-ul lui Gabriel Oprea, cum că formațiunea îl susține „doar pe Victor Ponta“), iar partidul poate câștiga alegerile locale și parlamentare din 2016 doar dacă social-democrații se vor lăsa „reformați“ după planul Ponta-Dragnea.

În paralel, în ciuda faptului că se înmulțesc pretendenții la șefia PSD, mai mulți lideri social-democrați ies cu declarații despre unitatea partidului și despre faptul că nu ar avea cine să-i ia locul premierului. „Când mă uit la ceilalţi colegi, încă nu s-a ridicat nici unul la nivelul lui (al lui Victor Ponta – n.r.)“, a susținut, ieri, la RFI, Ilie Sârbu, liderul senatorilor PSD și socrul premierului. Potrivit acestuia, Ponta ar trebuie „să lupte“ pentru șefia partidului. „Păi, dacă el la 40 şi ceva de ani nu luptă, atunci ce să facem noi, cei care suntem generaţia a doua, cum s-ar spune. Domnul Iliescu încă e luptător, nu? Noi suntem generaţia post-Iliescu, nici noi nu vrem să fim lăsaţi undeva pe dinafară. Suntem în forţă, suntem lucizi, nu facem greşeli mari, mici facem cu toţii în fiecare zi“, a mai declarat Sârbu.

Un mesaj similar a venit și de la ministrul Ioan Rus, reprezentant al așa-numitului Grup de la Cluj. Potrivit acestuia, ce se întâmplă acum în PSD ar fi doar „frământări, o mică furtună într-un infinit mic pahar cu apă“ și nu ar exista pericolul scindării partidului sau al unor tulburări masive. Tot Rus a susținut, într-un interviu acordat Mediafax, că ideea înlocuirii șefului partidului după un eșec în alegeri ar fi o „maximă tâmpenie“, o „variantă absurdă“ care va dispărea „pe măsură ce oamenii vor depăși clasa a VII-a la zi“.  

Cele mai citite

Klaus Iohannis participă la reuniunea extraordinară a Consiliului European

Președintele României, Klaus Iohannis, va participa, în perioada 17-18 aprilie 2024, la reuniunea extraordinară a Consiliului European, care va avea loc la Bruxelles, Regatul...

Rotiri gratuite la cazino. Chiar sunt gratuite? Cum le activezi și ce câștiguri poți obține

Rotirile gratuite fac parte din campaniile promoționale pe care operatorii de cazino online din țara noastră le desfășoară constant. Ele oferă utilizatorilor posibilitatea să...

În această săptămână aflăm finalistele Cupei României. Avancronica celor două partide

În această săptămână sunt programate cele două meciuri din semifinalele Cupei României. Pentru un loc în ultimul act al competiției Corvinul Hunedoara se va...
Ultima oră
Pe aceeași temă