Numărul „candidaților unici“ ai dreptei a ajuns la 4

de Romulus Georgescu , 18 august 2014
Numărul „candidaților unici“ ai dreptei a ajuns la 4

Elena Udrea va intra în cursa pentru Cotroceni din partea PMP, după ce Cristian Diaconescu a anunțat că va candida ca independent. Ei lungesc lista candidaților de dreapta după ce în competiție au intrat deja Klaus Iohannis (ACL) și Monica Macovei (independent). Practic, dreapta a abandonat ideea de a avea un candidat unic pentru Cotroceni. Mai mult, PSD sprijină candidatura lui Tăriceanu, pentru a fragmenta și mai mult electoratul dreptei.

Citește si: Băsescu, despre candidatura Elenei Udrea la Președinție: Am mai multă încredere în ea decât în Ponta și Iohannis la un loc. Nu este încă timpul femeilor

Scandalul din PMP legat de prezidențiabilul partidului a ajuns, ieri, la un deznodământ: vor candida atât Elena Udrea, din partea partidului, cât și Cristian Diaconescu, ca independent. Diaconescu a făcut, ieri, primul pas, în condițiile în care toate semnalele indicau că la ședința conducerii PMP programată pentru astăzi urma să fie înlocuit din postura de prezidențiabil cu Elena Udrea. Diaconescu și-a anunțat, ieri, candidatura ca independent, precizând că, în această postură, nu va mai fi membru PMP, dar că va rămâne președintele Fundației Mișcarea Populară. Diaconescu a amintit că, în urmă cu zece zile, câțiva colegi din PMP au inițiat un proces public pentru schimbarea candidatului partidului la președinție. El a spus că nu a fost informat de aceste preocupări ale unor colegi de partid și că a aflat acest lucru din presă. ”M-a deranjat minciuna, dar voi rămâne consecvent, nu voi intra în polemici”, a mai spus Diaconescu.

Udrea, pregătită să candideze

Imediat, Elena Udrea a declarat, că ea este pregătită să-și asume candidatura din partea PMP la președinție. ”Sunt candidatul care îl poate învinge pe Victor Ponta, îl pot bate pe Victor Ponta în orice competiție, inclusiv în ceea ce privește președinția României”, s-a autoevaluat Udrea. “Regret decizia lui Cristian Diaconescu de a candida independent, de a pleca din PMP, cu atât mai mult cu cât se întâmplă înaintea zilei de mâine, când am convenit să decidem prin vot care e cea mai bună soluție pentru PMP”, a declarat Udrea.

Citește si: Iohannis–Predoiu, primul tandem lansat în campanie

Ea a arătat că l-a propus pe Cristian Diaconescu candidat PMP la prezidenţiale şi că a crezut că e cea mai bună soluţie “la momentul iunie 2014”, însă aproape toate partidele şi-au schimbat candidaţii pentru prezidenţiale în funcţie de contracandidaţi şi de evoluţiile pe scena politică. Diaconescu și Udrea au declanșat deja bătălia pentru electoratul lui Traian Băsescu, locomotiva electorală a PMP, care a ajutat partidul să obțină 6% la alegerile europarlementare.

Diaconescu a reamintit că are semnătura președintelui Traian Băsescu pentru candidatura sa la Cotroceni. Elena Udrea a afirmat că a discutat cu șeful statului despre posibilitatea schimbării canidatului PMP la Cotroceni. “Luăm o decizie privind candidatul, votăm, aşa cum prevede statutul, şi pe urmă discutăm şi cu preşedintele, pentru că cei de la Mişcarea Populară suntem şi cei care ne dorim să avem electoratul lui Traian Băsescu. Deci este firesc să ne consultăm cu preşedintele”, a declarat Udrea.

Unitate doar în vorbe

Citește si: PNL și PDL și-au pus problemele la comun

Referirile la persoana președintelui nu pot acoperi, însă, renunțarea la planul anunțat înainte de euroalegeri de Traian Băsescu, drept soluție pentru înfrângerea lui Victor Ponta. Acesta ceruse partidelor de dreapta să își unească forțele și să susțină, încă din primul tur, un singur prezidențiabil. La euroalegerile din 25 mai, PSD a obținut 37%, PNL - 15%, PDL - 12% iar PMP - 6%. Aceste rezultate au avut darul de a stimula negocierile pentru alianța dreptei pentru că partidele din această zonă puteau egala scorul PSD doar unin­du-și forțele.

Însă, la ora actuală, lucrurile stau exact invers. Liderul PSD Victor Ponta este singurul candidat al stângii, fiind susținut și de UNPR și PC. Pe electoratul de dreapta se bat mai mulți candidați. Patru dintre aceștia încearcă să joace rolul de principal adversar al PSD, fiind în opoziție față de social-democrați: Klaus Iohannis, Monica Macovei, Elena Udrea și Cristian Diaconescu. Un al cincilea, fostul premier Călin Popescu Tăriceanu, face jocurile PSD. Tacâmul este completat de o candidatură exotică, a omului de afaceri Viorel Cataramă.

Posibile efecte

Citește si: PNL și PDL vor forma Alianţa Creştin Liberală

Ce efecte poate avea această situație? Intrarea în cursă a Elenei Udrea, percepută drept o apropiată a președintelui Traian Băsescu, îl poate avantaja pe Victor Ponta. Acesta mizează pe imaginea de adversar al președintelui și lupta verbală cu susținătorii acestuia poate mobiliza electoratul anti-Băsescu, mai numeros decât ce al PSD.

De altfel, poziționarea lui Ponta devine clară după declarațiile de ieri ale lui Ilie Sârbu, socrul premierului. “Cred că de anul trecut din ianuarie spun lucrul ăsta: doamna Udrea va fi candidatul domnului Băsescu la alegerile din toamnă. Am spus că va fi candidatul domnului Băsescu. Dacă urmăriţi evoluţia lucrurilor, am ajuns în acest punct. Cum se produce, cum l-a umilit pe domnul Diaconescu... dar şi dânsului îi plac umilinţele astea, se complace”, a comentat, ieri, Sârbu.

Pe de altă parte, din declarațiile unor lideri de filiale PMP, reiese că Elena Udrea a fost preferată pentru că ar avea șanse mai mari decât Cristian Diaconescu pentru a atrage electoratul PDL. Nu este clar dacă Udrea va atinge acest obiectiv, dar este interesant că se vorbește oficial despre atragerea unor alegători ai lui Klaus Iohannis, candidat sprijinit de PDL în urma alianței cu PNL. Or, Iohannis este la ora actuală candidatul de dreapta cel mai bine cotat în sondaje, care are prima șansă de a intra în turul doi în disputa cu Victor Ponta.

Citește si: Uniunea Creștin-Liberală, primul pas spre noul PNL

Calculele prezidențiabilelor

De altfel, Udrea a fost acuzată, ieri, chiar din interiorul PMP, de către vicepreședintele Cristian Preda, că face jocurile social-democraților. ”Ea speră ca duelul său verbal cu Victor Ponta să acopere vocile celorlalți și s-o califice în turul al doilea. Speranța stângii e alta, și anume ca fărâmițarea voturilor de centru-dreapta să-l ajute pe Tăriceanu să intre în turul al doilea și să joace rolul jucat de Vadim Tudor în 2000.

Nu e exclus ca Udrea să fi picat în capcana întinsă de strategii stângii“, a avertizat Preda. Scenariul invocat de Cristian Preda se referă la faptul că, în 2000, Corneliu Vadim Tudor i-a depășit pe candidații anti-PSD, intrând în turul doi cu Ion Iliescu, tocmai din cauza absenței unui prezidențiabil unic al dreptei. La vremea respectivă, pentru electoratul anti-PSD s-au duelat Theodor Stolojan (PNL), Mugur Isărescu (independent susținut de CDR-2000), Petre Roman (PD) și Teodor Meleșcanu (ApR).

Citește si: Firmă PNL, organizare marca PDL

Situația de acum este, însă, diferită față de 2000, din cauza diferenței dintre Iohannis și Tăriceanu în sondajele de până acum – primul are peste 30% medie în cercetările realizate în iulie, iar al doilea între 5 și 10%. În aceleași sondaje, Diaconescu a evoluat între 3% și 6%. Aparent, planul PSD, invocat de Cristian Preda, are puține șanse de reușită. Însă, trebuie menționat că sondajele menționate au fost realizate înainte de oficializarea candidaturilor Monicăi Macovei și a Elenei Udrea care pot afecta procentele candidaților de dreapta intrați deja în cursă.

Ponta, în avantaj

Monica Macovei a afirmat, ieri, că a luat decizia de a candida la prezidențiale pentru că nici un candiat de dreapta nu o convinge să-l voteze și că vrea ca “toți hoții și corupții care fură din banul public să meargă la închisoare”. Macovei crede că seamănă, “în multe feluri,” cu liderul istoric sud-african, Nelson Mandela, mai ales în privința respectării principiilor și a sacrificiului intereselor personale “pentru țară”.

Citește si: Forţa Civică fuzionează cu PDL

Cu alte cuvinte, Iohannis poate intra în cursa pentru Cotroceni lipsit de două componente esențiale: sprijinul electoratului pro Traian Băsescu reprezentat de Udrea și Diaconescu și mesajul anti-corupție, reprezentat de Monica Macovei. Iohannis poate intra chiar și așa în turul doi cu Victor Ponta, însă în finală toate aceste divergențe ar putea atârna greu.

Candidații de dreapta nu au dat nici un semnal clar privind o posibilă colaborare în turul doi. Cristian Diaconescu a afirmat că “va sta acasă” dacă nu intră în turul doi, iar Iohannis nu poate miza clar nici pe sprijinul Elenei Udrea sau al Monicăi Macovei. Chiar în cazul unei înțelegeri, compatibilizarea electoratelor candidaților va fi dificilă. În schimb, Tăriceanu, care a ajuns președintele Senatului cu sprijinul PSD, îl va susține pe Victor Ponta în turul al doilea al cursei pentru Cotroceni.

Scenariul președintelui

Citește si: PNL şi PDL contribuie din răsputeri la proiectul “Victor Ponta-preşedinte”

Preşedintele Traian Băsescu a declarat în 12 mai că dacă partidele de dreapta nu dau un candidat unic începând cu luna iulie, care să se lupte cu Victor Ponta la prezidenţiale, nu au nici o şansă, în condiţiile în care premierul “a furat deja startul”. “Dacă vreţi o recomandare de consultant: dacă nu fac candidat unic în iulie, nu au nici o şansă, pentru că vedeţi că Ponta a furat deja startul campaniei”, a declarat Traian Băsescu. El a respins și ideea unei alianțe între candidații dreptei în turul doi.

Şeful statului a arătat că “electoratele” acestor partide sunt prea multe şi nu vor reacţiona la fel de rapid cum cred politicienii, astfel că unii nu se vor duce la vot. “Trebuie construit acel candidat care să se bată cu Ponta din luna iulie, trebuie muncit zi de zi”, a mai afirmat Băsescu.

Comentarii

 • coafezul

  19 august 2014 15:17

  Cristi Preda si Papahagi cred ca e de rau cu Udrea. Am rezerve ca au apreciat situatia corect. Situatia se poate descrie tot raul spre bine. Dovada ca si consilierii PSD-ului au sarit ieri ca arsi, protestand si debitand comunicate. Dati-mi voie sa-i cred pe ei, ei au demonstrat ca sunt iscusiti manipulatori ai populatiei si clasei politice. Ei lucreaza dupa manual, analitic, rece, cu scheme, tabele, cifre, reguli. De aia au sarit ieri si Ponta, Tariceanu, Stefanescu la comanda cosilierilor, evident. Fiindca Udrea, involuntar, a facut ceva pe planurile lor de analisti versati. Cu Udrea pe Ponta calcand. Se poate intelege daca se decodeaza corect mesajul de ieri al celor 3. Alta stire e ca Ponta fuge de rupe pamantul de o confruntare cu fostul aliat si prieten Antonescu. Literalmente face pe el de frica. Ii e frica de intrebari, de raspunsuri, de lumina, de adevar. Fiu al celeoi mai vechi traditii ortodoxe italiene, sange de roman de cea mai autentica vana albanezo-moncola. Nici la Realitatea tv nu vrea, deloc. E inspaimantat. Uimitor, avem un candidat la presedintie fricos, c...cios. Dl Cristian Diaconescu a primit o lovitura nemeritata, dar eu zic ca ar trebui sa reactioneze mai intelegator, nu ranit in orgoliu. Eu zic ca trebuie inteles ca PMP este un partid facut in viteza, ca nu e in clar in masa lui cu un set de valori definitoare, el fiind unul de lider in lipsa acestuia, ca nu e mare experienta politica nici la varf nici in teritoriu. Deci greselile sunt inevitabile. Nu stiu ce rezultate poate obtine ca independent si daca merita sa cheltuiasca si sa se investeasca, generand un alt set de rivalitati in randul electoratului dreptei sau antipontist. Se mareste meniul si asa diluat al unui votant de dreapta sau nehotarat. Cred ca inca nu e tarziu sa renunte si sa gaseasca un mesaj si o pozitie care sa nu-l dezavantajeze nici ca remarcabil diplomat si nici ca membru al zonei PMP-Basescu-dreapta. Estimez ca cel mai avantajos pt. dumnealui ar fi sa se alature echipei lui Macovei. Cu atat mai mult cu cat se apropie ca profil valoric si cu sustinatorii acesteia, este o alegere buna, cu perspectiva, ar contribui mai constructiv astfel la efortul de campanie al dreptei, ar contribui la crearea unei punti intre PMP si PDL sau anumite curente din PDL in perspectiva unei comasari. Eu zic ca intelegerea si rabdarea e potrivita cu atat mai mult cu cat eu vad ca inevitabila si primenirea consistenta a garniturii de la conducerea PMP cu un nou suflu dupa prezidentiale. Mai repet ca toti candidatii dreptei sa includa in discurs un mesaj, inca de acum, pentru a atinge si a fi inteles is constientizat de tot electoratul. Fiecare, mai mult decat victoria lor, ei doresc ca nu Ponta sa ajunga presedinte. Ca toti vor sustine fara rezerve candidatul cel mai puternic pro-justitie si -euroatlantic opus lui Ponta. Unii poate chiar se vor retrage inainte de primul tur, inainte de tiparirea buletinelor. Mesajul trebuie rostogolit de acum pentru ca el sa ajunga la tot electoratul si sa fie si asimilat. Care e atunci rolul atator candidati? Rolul lor e sa lamureasca mizele si pericolele prezidentialelor si aduca la vot, fiecare, segmentul de electorat care-l simpatizeaza si care altfel n-ar fi sigur ca ar veni. PSD-ul asa face, ati putea lua exemplu de la modul remarcabil in care coopereaza penalii, lenesii si tradatorii acestei tari. Nu numai candidatii oficiali ci si alti fruntasi politici si intelectuali ar trebui sa faca acelasi lucru. Cei care nu voteaza din nepricepere, din apatie sau din dispret trebuie convinsi si antrenati. Trebuie inceput de acum. Votul negativ nu poate fi scos din calcul. Sa voteze ca sa ajute sa evitam un dezastru daca nu pot gasi nimic potrivit pentru ei in candidatul de votat cel opus lui Ponta. Fiti siguri ca se va auzi din nou dinspre PSD aria "aceeasi mizerie". Predoiu sa activeze ca si cand ar fi candidat. Trebuie vorbit din timp si cu Isarescu, sa fie pregatit. Nu mai e loc de individualisme si vedetisme gen Antonescu sau Plesu. Au ajuns sa-si tina companie in aceeasi propozitie. Ei nu primesc indicatii si sunt doar pentru ei, ce cauta in agora atunci? Isi imagineaza ziua in care o sa se infatiseze in parabolele goale, ca noi toti, poate vor fi intrebati de parabola cu smochinul sterp.

  raspunde comentariului
 • pusca si funia lata

  19 august 2014 13:19

  Elaborati rapid un program cu groapa comuna si lichidati minciunile astea ce n-au fost, nu sunt si nici nu vor fi vreodata de dreapta.

  raspunde comentariului
 • dr.Samarescu

  19 august 2014 9:10

  Elaborati rapid un program comun ."Apoi ,despre cel care se angajeaza si e competent sa-l implemente.Dr.Samarescu

  raspunde comentariului
 • emil

  19 august 2014 7:52

  moartea dreptei a ajuns la 4.

  raspunde comentariului
 • crocodilul

  19 august 2014 0:34

  Ce timpenie si harababura in taraba din ,,dreapta,,pietei politicii romanesti.Acu stau ca vitelul la poarta noua si ma minunez.4 candidati!!!Spre deosebire de cumatrii tarabei din dreapta,cei de la taraba de stinga psd sunt ca fratii si uniti cind vine vorba de conflicte externe.Sunt ca romii infractorii tarabii din stinga,,,se cearta intre ei,acasa,se impung,se ameninta cu omorul,,,Vezi caz Ghita si Negoita parca,,dar cind vine vorba de romani,sunt uniti in acelasi cuget si simtiri.Asa si penalii din psd se comporta cind vine vorba de confruntari directe cu cei din dreapta.las toate certurile din carutaograda deoparte si se mobilieaza exemplar.Normal ca plagiatorul number one al tarii este omul cel mai cistigat cu scindarea dreptei in 4 candidati la alegeri.Dar sa vedem cum evolueza lucrurile si pe alta parte voturile acumulate de toti 4 candidati ai dreptei vor putea fi Unificate daca se vor trezi toti de dreapta la timp in noiembrie in turul 2.

  raspunde comentariului

Ultima ora

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design