20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăTechNicușor Dan, la o zi după demisia din USR: Sunt obligat să...

Nicușor Dan, la o zi după demisia din USR: Sunt obligat să fac o precizare față de opinia pe care aș avea-o asupra libertăților civile. Am susținut și susțin libertățile civile

Fostul președinte al USR, Nicușor Dan, a afirmat, vineri, că a susținut și susține libertățile civile, la o zi de la demisia sa de la conducerea formațiunii. 

„Sunt obligat să fac o precizare față de opinia pe care aș avea-o asupra libertăților civile. Am susținut și susțin libertățile civile. Ce am spus (într-o scrisoare privată către cei 20 de membri ai Biroului Național; aș fi avut o mai mare acuratețe dacă aș fi știut că se va scurge în presă) este că nu vreau că tema libertăților civile, confundată adesea cu respingerea valorilor tradiționale, să fie temă cu care se definește USR”, a scris el, vineri, pe Facebook.

Deputatul Nicușor Dan a declarat, joi, că a demisionat din funcția de președinte al USR, dar și din calitatea de membru de partid, având în vedere, printre altele, decizia Biroului Național al formațiunii, care s-a pronunțat împotriva redefinirii familiei în Constituție.


Citește și: Biroul Național al USR, după demisia lui Nicușor Dan: Regretăm decizia, dar mergem mai departe! Un nou președinte va fi ales de Congres, „de îndată”

Biroul Național al USR a precizat, într-un comunicat de presă, că un nou președinte al formațiunii va fi ales „de îndată” de către Congres, după demisia lui Nicușor Dan. În acest context, formațiunea și-a exprimat regretul privind decizia fondatorului partidului, dar a dat asigurări că USR va „merge mai departe”.

 
„Sunt trei motive importante pentru care demisionez. Primul dintre ele – opinia mea fermă, ca lucrul care se întâmplă în România este legată de cine apără și cine nu tradiția. Al doilea motiv, simt o datorie pentru oamenii care ne-au votat. Tema familiei este una intimă, care ține de identitate, de sentimentul religios, chiar dacă este importantă pentru ei sau pentru societate. Convingerea mea fermă e că USR trebuie să se adreseze și unora și altora. Este un al treilea motiv, care ține de onoare (…) În partidul meu este loc pentru toată lumea. În opinia mea, unii dintre colegii mei sunt colegi de mâna a doua. Unele dintre convingeri, intime, intră în contradicție cu morala. Eu îmi asum că am făcut o promisiune de care nu m-am putut ține. Nu e nimic dramatic, e o contrucție cu mulți oameni, în care a apărut o majoritate care vrea să meargă într-o direcție, nu cred că este bună, dar este dreptul lor să o facă”, a spus Nicușor Dan, joi, într-o conferință de presă.

„Rămân disponibil pentru politica românească”

Nicușor Dan a precizat că „rămâne disponibil pentru politica românească”, dacă Biroul Național își va revizui decizia. „Duminică, mi-am anunțat colegii de decizia mea, dacă votul a va fi așa cum a fost. Am revenit ieri și le-am spus ce vreau să fac. A fost o decizie asumat, pe care am comunicat-o. Îmi pare rău că decizia se presupune peste campania electorală a unor colegi din câteva orașe din România”, a mai spus el.


Citește și:  Ruptură în familia „Salvați România”. Nicușor Dan demisionează din USR. Elek Levente este noul președinte interimar al partidului

Președintele USR, Nicușor Dan, a demisionat din partid, după ce Biroul Permanent al acestei formațiuni a decis, prin vot, să nu susțină refrendumul pentru definirea familiei tradiționale.


Nicușor Dan a continuat precizând că „decizia este luată”.  „Partidul a luat ieri o decizie, printr-un organ de conducere. Mai există încă două organe superioare. Dacă partidul își schimbă politica privind decizia, care pentru mine este de principiu, sunt gata să (n.r – accept să) mă pună și înapoi”.

Întrebat dacă va fi reluat votul și se va shimba decizia, Nicușor Dan a afirmat că se va întoarce la conducerea USR.  Totodată, Nicușor Dan a precizat că, în cazul în care nu va fi reluat votul, „o să aștepte să apară un partid în care se regăsește”.

În plus, el a fost întrebat dacă va fi înlocuit de Dacian Cioloș, Nicușor Dan a precizat: „Asta se va decide în interiorul USR”.

„Am încredere în USR”, a replicat Nicușor Dan, întrebat cum vede partidul fără el.


Citește și:  Incompatibilități insurmontabile în USR | OPINIE

În USR a fost o greşeală de construcţie. Aici sunt oameni care gândesc total diferit şi nu vor putea avea același limbaj. E ca şi cum ai pune la fundaţia unei construcţii nisip şi ulei. Oricât le-ai nivela, nu vor face priză, nu vor putea asigura trăinicia acelei construcţii.


Surse politice declarau, miercuri, pentru Mediafax, că Nicuşor Dan ar fi ameninţat că va demisiona de la conducerea partidului, după ce membrii USR au decis prin vot să nu susţină revizuirea Constituţiei pentru redefinea familiei. Decizia de a nu susţine modificarea Consituţiei a fost luată cu 11 voturi „pentru", 8 „împotrivă" şi două abţineri. Nicuşor Dan a părăsit şedinţa ameninţând că va demisiona, nefiind excluse negocieri pentru menţinerea lui Nicuşor Dan la conducerea fomaţiunii.

Cele mai citite

Se dezumflă balonul Green Deal!

În România, nu se vorbește deloc despre eșecul reuniunii miniștrilor de mediu din UE, cu privire la adoptarea Legii pentru Refacerea Naturii. Deși grupul...

USR: Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor

Reprezentanţii USR consideră că Guvernul PSD-PNL ''minte'' atunci când spune că reduce facturile românilor şi că, de fapt, continuă să întreţină schema prin care oamenii...

În Rusia circulă zvonuri că doi suspecți implicați în atentatul de la Moscova au murit în arest

Doi dintre suspecții pe care Rusia i-a reținut după atacul terorist de la Moscova, din 22 martie, ar fi murit în arest. Acest zvon este...
Ultima oră
Pe aceeași temă