23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăTechMihai Seplecan, încolțit. Șefii săi din PNL îi cer să plece

Mihai Seplecan, încolțit. Șefii săi din PNL îi cer să plece

Noul președinte al Consiliului Județean a provocat un nou scandal, după ce a dat de înțeles că ar fi fost câștigătorul unui premiu oferit de Aeroportul din Cluj, la care ar fi renunțat în favoarea unei doamne.

Cu doar câteva luni înainte de începerea precampaniei electorale pentru alegerile locale de anul viitor, filiala clujeană a PNL este zguduită de un nou scandal. Ținta este președintele Consiliului Județean, Mihai Seplecan. Acesta a devenit subiectul unui scandal public, după ce a dat de înțeles că el ar fi fost pasagerul cu numărul 1.000.000 al Aeroportului Cluj din acest an și că premiul pe care i-l oferă, în fiecare an, conducerea aeroportului pasagerului care are acest noroc i l-ar fi cedat unei doamne, pentru că el, în calitate de președinte al forului care este proprietarul aeroportului, nu putea să accepte un astfel de premiu.

Ceea ce putea fi o simplă glumă sau o încercare neinspirată de a capitaliza simpatia publicului s-a transformat într-un veritabil uragan politic. Mihai Seplecan este pus la zid atât de opoziția din Consiliul Județean, reprezentată de PSD, cât și de colegii săi de partid. Dacă războiul său personal cu senatorul Alin Tișe, provenit din PDL, este unul de notorietate, de data aceasta și senatorul Marius Nicoară, provenit din fostul PNL, îi cere demisia. O coincidență curioasă este aceea că liderii PNL Cluj care au cerut demisia lui Mihai Seplecan au fost, amândoi, președinți ai Consiliului Județean Cluj: Marius Nicoară între 2004 și 2008, iar Alin Tișe între 2008 și 2012. Amândoi au ajuns senatori după ce au pierdut alegerile pentru șefia Consiliului Județean după doar un mandat.

De asemenea, amândoi ar putea fi desemnați candidați din partea PNL pentru postul de președinte al Consiliului Județean. Însă doar cu condiția scoaterii lui Mihai Seplecan din joc. Și asta pentru că există o decizie de principiu a liderilor noului PNL care spune că primarii și președinții de Consiliu Județean aflați în funcție vor putea candida, în 2016, pentru noi mandate.

Atacat de propriul partid

Mihai Seplecan a devenit, în aceste condiții, ținta tirului politic. Senatorul Marius Nicoară a declarat presei locale că se impune demisia de onoare a lui Mihai Seplecan și a adăugat că situația acestuia va fi discutată în cadrul Biroului Național al PNL. Colegul său de Senat, Alin Tișe, a fost mult mai vehement.

”În câteva luni de când Seplecan deţine funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj a demonstrat o crasă incompetenţă. S-a ocupat de delaţiuni ordinare, plângeri penale, ameninţări cu lumea interlopă, combinaţii şi jocuri politice mărunte. Nu s-a ocupat de problemele acute ale judeţului pe care le-a blocat şi sabotat permanent. Nerealizarea până azi a depozitului temporar de deşeuri este responsabilitatea exclusivă a lui Seplecan. Clujul este într-un blocaj al gunoaielor de nepermis, întrucât interesul public a fost înlăturat în favoarea  interesului privat al unei firme. În câteva luni nici o primărie de comună sau oraş nu va mai avea unde să depoziteze gunoaiele. Responsabilitatea îi aparţine lui Seplecan, care are obligaţia, în virtutea funcţiei de preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, de a rezolva această problema acută a judeţului. El trebuie să demisioneze de urgenţă”, a declarat Alin Tișe.

De asemenea, senatorul PNL lansează un nou atac la adresa colegului său de partid. ”De asemenea, am aflat din presă că Seplecan doreşte să împrumute judeţul şi pe clujeni cu 25 milioane de euro pentru a cumpăra o clădire deja prestabilită, pe care nu o anunţă, dar care costă 25 milioane de euro!? Evident fără proceduri, studii, analize. Asta în condiţiile în care o astfel de clădire se poate construi cu 5-8 milioane de euro, Consiliul Judeţean Cluj având 16 ha de teren în Floreşti, într-o poziţie foarte bună, consilierii judeţeni şi toţi clujenii au aflat din presă despre această intenţie. Fapt inadmisibil. Există o decizie a Comitetului Executiv Judeţean al PNL aprobată în unanimitate în noul PNL, că deciziile politice importante cu impact major pentru clujeni – cum este cazul împrumutării judeţului – care necesită şi sprijin politic al partidului, se vor discuta în prealabil şi analiza temeinic înainte ca ele să fie anunţate public.

PNL apără interesul public şi interesul fiecărui clujean în parte. Decizia politică de a avea sau nu o anumită conduită politică aparţine partidului care susţine un proiect. Decizia de legalitate aparţine aparatului de specialitate angajat al instituţiei publice. Seplecan a încălcat această decizie a Comitetului Executiv al PNL anunţând public înainte de a analiza şi a discuta, decizia de a promova un proiect de hotărâre prin care Consiliul Judeţean urmează să se împrumute cu 25 milioane de euro. Astfel Seplecan se situează politic în afara deciziilor privind conduita politică a membrilor PNL. El trebuie să demisioneze de urgenţă”, a afirmat Alin Tișe.

Atacuri din partea PSD

Situația delicată în care se află Mihai Seplecan a oferit prilejul și liderilor PSD să îl atace la baionetă.

”Executivul Consiliului Județean Cluj a ajuns scena răfuielilor interne ale unui partid politic, dar și rampa de lansare a unui tânăr politician pentru care cultul personalității este principala preocupare.

În ultimele luni, incapacitatea administrativă a Executivului liberal al Consiliului Județean Cluj a fost mascată de o telenovelă, de o ceartă politică continuă, între președinții executivi ai PNL Cluj, problemele județului fiind abandonate.

Problema depozitării deșeurilor menajere, situația critică a societății care administrează Cluj Arena, blocarea extinderii parcurilor industriale prin lipsa susținerii financiare și indiferența totală față de mai multe drumuri județene și comunale aflate într-o situație deplorabilă au fost marginalizate de consilierii județeni liberali.

În consecință, având în vedere gravitatea acestor fapte și fiind cunoscută susținerea politică acordată de către domnii Daniel Buda și Marius Nicoară, președintelui Consiliului Județean Cluj, Mihai Seplecan, le solicităm tuturor demisia de onoare”, a declarat președintele PSD Cluj, consilierul județean Remus Lăpușan.   

Cele mai citite

Tramvaiul 41 nu va circula sâmbătă

Linia de tramvai 41 va fi suspendată temporar, sâmbătă, 30.03.2024, anunță STB. Legătura între cartierul Drumul Taberei și zona de Nord a Capitalei se va...

Explozie la Rafinăria Petromidia! Autoritățile au activat Planul Roșu de Intervenție

O explozie s-a produs, vineri, la Rafinăria Petromidia, iar autorităţile au activat Planul Roşu de Intervenţie. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea”, explozia...

România aniversează 20 de ani de apartenență la NATO. Mesajul președintelui Klaus Iohannis

La celebrarea a 20 de ani de la aderarea României la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord, președintele Klaus Iohannis a declarat că NATO este...
Ultima oră
Pe aceeași temă