6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăTechDialog atipic Liviu Dragnea-Viktor Orban. Ce au discutat liderul PSD și premierul...

Dialog atipic Liviu Dragnea-Viktor Orban. Ce au discutat liderul PSD și premierul Ungariei

Liviu Dragnea a anunțat sâmbătă, într-o postare pe Facebook, că Ungaria va acorda din nou tot sprijinul necesar României pentru ca statul nostru să facă parte din Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).

Anunțul vine după ce liderul PSD a vorbit la telefon cu premierul ungar Viktor Orban. În schimbul acestei susțineri, Dragnea s-a angajat să aplaneze conflictul dintre cele două state în legătură cu Liceul Catolic din Targu Mureș. Surse din PSD susțin că cei doi interlocutori au apreciat disponibilitatea reciprocă pentru a purta un dialog civilizat.

Intervenția lui Dragnea este atipică întrucât, conform cutumelor diplomatice, atunci când au loc astfel de negocieri, se preferă discuția cu un reprezentant de rang similar. Acest lucru sugerează că Orban a fost de acord să discute cu liderul PSD în ciuda faptului că Dragnea nu are, constituțional vorbind, un statut de putere similar cu cel al premierului ungar.

Intrarea României în OCDE reprezintă un obiectiv important pentru demararea unor proiecte de dezvoltare. Cei 35 de membri ai organizației (dintre care majoritatea europeni) sunt state dezvoltate, deţinând peste 70% din producţia şi comerţul globale şi 90% din nivelul mondial al investiţiilor străine directe.

Ministerul ungar al afacerilor externe a anunțat într-un comunicat oficial, pe 8 septembrie, că nu va sprijini aderarea României și Croației la OCDE. În cazul țării noastre, decizia este motivată de închiderea Colegiului romano-catolic din Târgu Mureș. Un secretar de stat de la Budapesta a declarat că decizia de a suspenda activitatea acestei instituții de învățământ este un atac la adresa Bisericii Catolice și a minorității maghiare din România.


Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă