23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăTechLiderul UDMR se plânge ambasadorilor statelor UE

Liderul UDMR se plânge ambasadorilor statelor UE

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a trimis, joi, o scrisoare ambasadorilor statelor UE, în care şi-a manifestat îngrijorarea faţă de felul în care o parte a presei a relatat evenimentele de la Târgu Secuiesc de 1 Decembrie, informează Mediafax.

"Ne îngrijorează modul în care o parte a mass mediei românești, conform datelor oferite de autorități, a prezentat cele întâmplate la Târgu Secuiesc din unghiul culpabilizării colective a maghiarilor. Un rezultat previzibil al acestui demers ar putea fi acela că, de acum încolo, societatea românească poate percepe drept sursă de pericol fiecare năzuință legitimă a comunității noastre. Am avut prilejul de a-i informa pe șeful statului și pe primul-ministru asupra acestor temeri, la care ni s-au alăturat și dânșii. Totodată, ne-au asigurat de faptul că cele întâmplate nu vor însemna o schimbare de direcție în privința raportării la comunitatea maghiară din România. Acest fapt ne dă speranța că, după aceste turbulențe, relația dintre majoritate și minoritate va reveni la normalitate", afirmă Kelemen Hunor în scrisoarea de limbă engleză transmisă miercuri, 9 decembrie, șefilor reprezentanțelor diplomatice ale țărilor UE.

Liderul UDMR menţionează în scrisoare că din cauza procedurilor DIICOT şi a "isteriei" create de presă, sute de persoane au protestat "în stradă în favoarea eliberării lui Beke István și împotriva atacurilor nedemne din mass media" şi a subliniat că Uniunea respinge extremismul.

De asemenea, preşedintele UDMR a mai scris că respinge felul în care anumiţi oameni politici şi reprezentanţi ai presei încearcă să identifice comunitatea maghiară cu terorismul.

"Respingem în modul cel mai ferm faptul că anumiți oameni politici și reprezentanți ai presei încearcă să stigmatizeze o întreagă comunitate, se încearcă identificarea comunității maghiare cu fenomenul terorismului. Acest mod de a gândi nu este doar greșit, dar și extrem de dăunător. Poate distruge tot ce au consolidat împreună românii și maghiarii în ultimul sfert de secol și poate periclita climatul de toleranță și pacea socială", a scris Kelemen în scrisoare.

Scrisoarea lui Kelemen Hunor a fost trimisă în contextul în care un cetățeanul român de etnie maghiară, Beke Istvan Attila, a fost arestat preventiv în 1 decembrie, pentru că ar fi plănuit să confecţioneze şi să detoneze un dispozitiv exploziv la Târgu Secuiesc de 1 Decembrie.

Cele mai citite

Surpriză la turneul de la Miami! Carlos Alcaraz, eliminat în „sferturi”

Carlos Alcaraz a fost eliminat în sferturile de finală ale turneului ATP Masters 1.000 de la Miami, după ce a fost învins de bulgarul...

Deca, vizită în Sibiu. Agenda ministrului Educației

Ministrul Educației, Ligia Deca, efectuează astăzi o vizită în județul Sibiu. Vizita include participarea la *Gala performanței învățământului preuniversitar din Sibiu, vizitarea a două școli...

Înscriere la facultate, înainte de absolvirea Bacalaureatului. Pentru cei care vor o carieră în dezvoltarea de jocuri video

BISM (Bucharest International School of Management) și Amber Studio, în colaborare cu prestigioasa Abertay University din Marea Britanie, pregătesc începând cu luna septembrie lansarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă