8.9 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăTechLegea finanțării partidelor și a campaniilor electrorale este neconstituțională

Legea finanțării partidelor și a campaniilor electrorale este neconstituțională

Curtea Constituțională a României (CCR) a decis că legea finanțării activității partidelor politice și a campaniilor electorale este neconstituțională.  

"În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a admis obiecția de neconstituționalitate și a constatat că Legea pentru modificarea și completarea Legii nr. 334/2006 privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor politice este neconstituțională", se precizează în comunicatul CCR.

"În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a admis obiecția de neconstituționalitate și a constatat că Legea pentru modificarea și completarea Legii nr. 334/2006 privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor politice este neconstituțională", se precizează în comunicat.

Conform aceleiași surse, CCR a constatat că legea criticată contravine principiului bicameralismului, având în vedere că, ignorând scopul inițial și obiectul de reglementare al propunerii legislative, Camera Deputaților, în calitate de Cameră decizională, a adoptat un număr important de amendamente, care au fost de natură să transforme în mod radical, prin aportul lor cantitativ și calitativ, filosofia care a stat la baza inițierii demersului legislativ. În acest mod, prima Cameră, cea de reflecție, a fost exclusă de la procesul de legiferare, care ar trebui să reprezinte opera întregului Parlament.

"De asemenea, Curtea a constatat faptul că unele dintre textele cuprinse în legea supusă controlului nu întrunesc exigențele impuse de principiul legalității, consacrat de art. 1 alin. (5) din Constituție, exigențe referitoare la condițiile de claritate, precizie și previzibilitate ale legii", se mai menționează în comunicat.

Decizia CCR este definitivă și general obligatorie.

Sesizarea adresată CCR, inițiată de 29 de parlamentari ai USR, a mai fost semnată de 16 reprezentanți ai PMP, trei ai PNL, un deputat neafiliat și un deputat afiliat la USR. Aceștia acuzau, în sesizare, încălcarea principiului bicameralismului în cazul adoptării actului normativ.

"Diferențele de conținut juridic dintre forma proiectului de lege adoptat de Senat, ca primă Cameră sesizată, și a legii adoptate de Camera Deputaților, în calitate de Cameră decizională, sunt de natură să încalce principiul bicameralismului, în sensul că forma finală a legii, în redactarea adoptată de Camera decizională, se îndepărtează în mod substanțial de forma adoptată de Camera de reflecție, ceea ce echivalează practic cu excluderea acesteia din urmă de la procesul de legiferare", se arată în sesizare.

Alte argumente invocate se referă la încălcarea principiului supremației Constituției și a legii, precum și încălcarea principiului calității legii.

La începutul lunii octombrie, Camera Deputaților a adoptat, cu 176 voturi "pentru", 96 "împotrivă" și șapte abțineri, modificări la Legea 334/2006 privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale.

Deputații au aprobat raportul Comisiei juridice, care includea mai multe amendamente propuse de PSD, printre care și abrogarea prevederii referitoare la confiscarea contribuțiilor pentru campania electorală. De asemenea, s-a decis și stabilirea unui prag minim pentru sumele alocate partidelor politice.

Suma alocată anual partidelor politice de la bugetul de stat este de cel puțin 0,01% și cel mult 0,04% din Produsul Intern Brut, stipulează textul adoptat de deputați. Partidele politice au obligația de a publica în Monitorul Oficial, până la 30 aprilie a anului următor, cuantumul total al veniturilor din cotizații, ale întregului partid, obținute în anul fiscal precedent, precum și lista membrilor de partid care au plătit în anul fiscal precedent cotizații a căror valoare însumată depășește 10 salarii minime brute pe țară, mai prevede textul adoptat.

Modificările prevăd și depunerea unui raport sintetic, în locul unuia detaliat, anual, până la 30 aprilie, dar și modificarea amenzilor pentru cazurile în care donațiile depășesc pragul prevăzut de lege.

Cele mai citite

Iranul continuă ameninţările: Suntem gata să ne lovim inamicii cu avioane supersonice rusești

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu la începutul şedinţei cabinetului: „ Vin acum de la întâlnirile cu miniştrii de externe din Marea Britanie şi Germania. Aseară am vorbit...

Iranul continuă ameninţările: Suntem gata să ne lovim inamicii cu avioane supersonice rusești

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu la începutul şedinţei cabinetului: „ Vin acum de la întâlnirile cu miniştrii de externe din Marea Britanie şi Germania. Aseară am vorbit...

Un cutremur cu magnitudinea inițială de 6,4 grade pe Richter a lovit sudul Japoniei

Un cutremur cu magnitudinea preliminară de 6,4 grade a lovit miercuri seara sudul Japoniei, a anunțat Agenția Meteorologică Japoneză, citată de Reuters, conform stiripesurse.ro. Epicentrul...
Ultima oră
Pe aceeași temă