EXCLUSIV. Textul integral al moțiunii PNL împotriva ministrului Energiei, Toma Petcu. Cine sunt conducătorii „din umbră” ai sectorului

Partidul Național Liberal va depune astăzi, la ora 12.00, o moțiune împotriva ministrului Energiei, Toma Petcu. Acestuia i se cere demisia, reproșându-i-se că nu poate gestiona acest sector strategic, în care deciziile sunt luate de fapt de alte personaje politice.

Share

Teodora Cimpoi 0 comentarii

Actualizat: 07.11.2017 - 12:02

Partidul Național Liberal va depune astăzi, la ora 12.00, o moțiune împotriva ministrului Energiei, Toma Petcu. Acestuia i se cere demisia, reproșându-i-se că nu poate gestiona acest sector strategic, în care deciziile sunt luate de fapt de alte personaje politice.

În plus, ministrul și întreaga coaliție PSD-ALDE sunt acuzate de instalarea haosului în sectorul energetic, prin decizii care periclitează funcționarea în siguranță a sistemului energetic național. „România liberă” vă prezintă câteva dintre cele mai relevante pasaje din textul moțiunii, varianta integrală fiind atașată articolului.

„Demiterea sa (a lui Toma Petcu – n.r.) de către Premierul Tudose este un gest de normalitate pentru că domnia sa, oricum nu conduce domeniul energetic, acesta fiind, de fapt, condus de Daniel Chițoiu, Secretarul General al ALDE, şi de către alte personaje politice din PSD, cum ar fi  Președintele Comisiei pentru Industrii și Servicii din Camera Deputaților. Primul dintre aceștia face numirile în funcţii, iar ceilalți conduc din punct de vedere strategic domeniul și generează haos în sectorul energetic, dorind să distrugă cel mai important proiect energetic al României - exploatările de gaz natural din Marea Neagră - încercând, totodată, să naţionalizeze operatori privaţi cu capital românesc, cum ar fi Bursa Română de Mărfuri”, se arată în introducerea textului moțiunii.

„Riscați să dinamitați întreg sistemul energetic național dar ceea ce este mai grav este faptul că degringolada din sistem se va răsfrânge asupra populației. În condițiile în care această iarnă se anunță deosebit de grea,  ministerul ar fi trebuit să ia toate măsurile astfel încât să nu se ajungă la întreruperea furnizării gazelor naturale către populație. Semnalele din piață nu sunt tocmai optimiste în acest sens, o parte dintre furnizori declarând că, în cazul în care gazele ar deveni  insuficiente, se pot lua decizii extreme cum ar fi deconectarea cel puțin a consumatorilor industriali”, mai scrie în moțiune.

Liberalii critică și stocurile insuficiente de combustibili pentru a trece iarna cu bine, ceea ce ar putea scumpi importurile de la Gazprom, dar și importurile de cărbune.

De asemenea, ministrului i se reproșează numirile politice în companii, devalizarea acestora de fondurile necesare investițiilor, creșterea prețurilor la energie, faptul că nu au publicat nici acum Strategia energetică a țării, deși guvernul anterior le-a lăsat acest document pe masă. 

Citește totul despre:

Comentarii

Loading...
loading...