7.7 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăTechEuroparlamentarul PSD Sorin Moisă, considerat un candidat pentru postul de premier, cere...

Europarlamentarul PSD Sorin Moisă, considerat un candidat pentru postul de premier, cere retragerea ordonanțelor

„ Vine un moment când tăcerea devine vinovată. Speram să pot amâna un mesaj pe această temă până pe 15 februarie, când Parlamentul European va vota tratatul commercial UE-Canada, «copilul» pe care l-am crescut în Grupul S&D și probabil, din păcate, singurul proiect strategic major în relațiile transatlantice pentru o bună bucată de vreme. Dar e clar că am ajuns într-un moment de tensiune insuportabilă, și mă voi exprimă, indiferent de consecințe”, a scris vineri europarlamentarul PSD Sorin Moisă. 

Numele său a apărut, după alegerile din decembrie, pe lista scurtă a celor care ar fi putut prelua postul de premier al României din partea Partidului Social Democrat. „ Susțin cererea protestatarilor de a fi retrasă Ordonanța de Urgență nr. 13/2017 privind modificarea Codului Penal și a Codului de Procedura Penală. Este nu numai o cerere legitimă, dar cred că este și cea mai înțeleaptă cale de ieșire din criză în care ne găsim, de a reclădi o minimă încredere, atât de necesară la început de guvernare, precum și de a găsi în cele din urmă un compromis, în măsură în care sunt lucruri importante de rezolvat. Locul unei astfel de dezbateri, privind reguli esențiale ale societății, este în Parlamentului României, ales democratic, cu implicarea calmă și răbdătoare a tuturor actorilor care doresc să participe la dezbatere”, a continuat Sorin Moisă, pe pagina sa de Facebook. 

Mai mult, europarlamentarul a afirmat că într-o democrație normală, a avea puterea legală de a face un lucru nu înseamnă că acel lucru este musai bun sau pe deplin legitim. Majoritățile se câștigă o dată la patru ani, a menționat politicianul, dar comunicarea cu societatea, căutarea consensului și legitimității, mai ales în chestiuni esențiale, sunt permanente. Gesturile bruște provoacă angoasă, îndoială și respingere, erodează încrederea minimală necesară funcționării unei societăți, a susținut europarlamentarul PSD. „Din păcate, suntem într-o criză care devine tot mai profundă cu fiecare zi ce trece din cele zece, și riscăm în curând să trecem de un punct în care interese fundamentale ale României vor fi afectate. Tot din păcate, România nu are mediatori în care toată lumea să aibă încredere, sau care să mai îndrăznească să se pronunțe dată fiind acutizarea conflictului. Tot din păcate, suntem pătimași și tindem prea puțin să ascultăm cu adevărat și partea cealaltă. Tot din păcate, uneori lăsăm cauze absolut legitime să ascundă interese personale sau politice partizane, și ne lăsăm purtați de vălul emoțional al unor false polarități: unii văd peste tot «tâlhari», alții «securiști». N-avem nevoie nici de unii, nici de ceilalți la manetele Justiției, și cred/sper că această paradigma sufocantă nu există. În trecut, în numele justiției, am susținut oameni despre care acum descoperim că au făcut sau tolerat multă injustiție. 

 

Dacă Ordonanța 13 este retrasă, mă ofer să găsesc în lumea largă și civilizată câțiva penaliști cu reputație impecabilă, profesori la mari universități, care să fie mediatori și garanți morali și intelectuali în dezbaterea ce va urmă în Parlamentul României. Nu pentru că străinii sunt mai buni, ci pentru că noi între noi nu avem încredere, și de multe ori nu acceptăm nici măcar fărâmele de adevăr ale părții celelalte. Avem, de altfel, juriști consacrați în societatea civilă din România care reușesc să se ridice deasupra partizanatului și ar putea la fel de bine face parte din acest exercițiu de mediere”, a scris europarlamentarul PSD. 

Acesta a precizat că speră că va auzi în curând vestea bună a retragerii Ordonanței și transformării ei într-o lege care să fie dezbătută atât cât va fi nevoie, până când un consens național va fi găsit în Parlamentul României. 

Cele mai citite

Un judecător i-a impus restricții de comunicare lui Donald Trump

Judecătorul din procesul penal al lui Donald Trump la New York i-a impus marţi restricţii de comunicare, în special în ceea ce priveşte martorii,...

Lukașenko îl contrazice pe Putin: teroriștii de la Moscova ar fi vrut inițial să fugă în Belarus

Președintele din Belarus a prezentat marți o versiune care contrazice afirmațiile lui Vladimir Putin despre atacatorii din Moscova. Dacă președintele rus a spus că...

Mai mulți palestinieni au murit în încercarea de a ajunge la ajutoarele parașutate

Ajutoarele aruncate din avion au căzut în apă. Biroul de presă al guvernului din Gaza, condus de Hamas, susţine că 18 palestinieni au murit...
Ultima oră
Pe aceeași temă