27.2 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăTechEcaterina Andronescu, reproș pentru șeful PSD, Liviu Dragnea: Trebuia să discute mai...

Ecaterina Andronescu, reproș pentru șeful PSD, Liviu Dragnea: Trebuia să discute mai mult despre alegerea unui premier, înainte să îl nominalizeze pe Grindeanu

Vicepreședintele PSD și fostul ministru al Educației, Ecaterina Andronescu, a afirmat, duminică, într-o emisiune Digi24, că greșeala comisă de liderul social-democraților, Liviu Dragnea, este că nu a discutat mai mult cu partidul înainte să îl desemneze pe Sorin Grindeanu ca premier.

„Eu cred că trebuia să discute mai mult decât a fost discutată problema alegerii premierului înainte de a fi nominalizat. Poate că, venind din mai multe părți, veneau mai multe idei. Acum l-am auzit (pe Liviu Dragnea, n.r.) că subiectele acestea vor fi dezbătute pe larg și cu foarte multă aplecare”, a spus Ecaterina Andronescu, în cadrul emisiunii „În fața ta”.



 

Întrebată dacă este responsabil Liviu Dragnea pentru eșecul desemnării lui Grindeanu pentru șefia guvernului, Andronescu a răspuns: „E greu să spun lucrul acesta într-o manieră extrem de tranșantă. De ce? Pentru că vinovăția, practic, o împărțim toti cei care suntem membrii Comitetului Executiv. Toți l-am votat pe Sorin Grindeanu. Domnul Dragnea l-a ales, noi toți l-am votat”.

Cu o zi înaintea consultărilor de la Cotroceni, social-democraţii decid, astăzi, lista scurtă a candidaţilor pentru funcţia de premier. Nominalizarea urmează să fie votată mâine în Comitetul Executiv. Ambele nume propuse în iarnă – Sevil Shaideh şi Sorin Grindeanu – au fost selectate fără ca Liviu Dragnea să consulte partidul.



 

Președintele Klaus Iohannis i-a anunțat, joi, printr-o scrisoare, pe liderii partidelor și formațiunilor politice reprezentate în Parlamentul României, că, luni, sunt invitați la consultări, la Palatul Cotroceni, în vederea desemnării unui candidat pentru funcția de prim-ministru, potrivit presidency.ro. 

Luni, 26 iunie 2017: 

• Ora 15:00 – Partidul Social Democrat (PSD) și Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE);

• Ora 16:00 – Partidul Naţional Liberal (PNL);

• Ora 17:00 – Uniunea Salvaţi România (USR);

• Ora 17:30 – Partidul Mişcarea Populară (PMP);

• Ora 18:00 – Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR);

• Ora 18:30 – Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale.


Citește și: Klaus Iohannis poate să ne scape de PSD. Curaj, domnule preşedinte! | OPINIE

O guvernare care să adune PNL, PMP, UDMR şi USR ar fi fragilă, dificil de coagulat şi de menţinut, dar cu siguranţă mai bună decât un nou Executiv umplut cu slugile lui Dragnea, foarte probabil mai obediente şi mai agresive decât cele din cabinetul Grindeanu. Nimic nu este mai rău decât această perspectivă!


Președintele Klaus Iohannis a anunțat, joi, principalele elemente din portretul – robot al candidatului la funcția de premier.

„Premierul trebuie să fie o persoană integră, fără probleme penale, o persoană care mă poate convinge că poate conduce un Guvern și care să aibă o majoritate parlamentară. Voi avea discuții luni cu toate partidele, bănuiesc că până la ora asta ați văzut deja programul consultărilor cu partidele, după care o să fac o evaluare proprie și o să mă întâlnesc și cu dumneavoastră și să voi anunța. Vreau să cunosc toate opiniile, după care voi trece la desemnarea unui premier”, a precizat președintele Klaus Iohannis. 

 Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu „România nu poate fi confiscată. Apărăm democrația și votul românilor" a fost adoptată miercuri în plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului. Au votat „pentru" 241 de parlamentari și 10 au fost „împotrivă".

Conflictul politic a izbucnit în urmă cu două săptămâni, după ce PSD i-a retras sprijinul politic premierului Sorin Grindeanu. Joi, CEx a decis și excluderea lui Grindeanu din PSD, însă premierul a anunțat că va demisiona doar dacă o face și șeful PSD. Ulterior, Sorin Grindeanu l-a desemnat pe Victor Ponta ca secretar general al Guvernului. Majoritatea miniștrilor PSD și-au anunțat demisia. În weekend, coaliția de Guvernare a depus o moțiune de cenzură împotriva Executivului Grindeanu, urmând ca miercuri să fie votată.

 

Cele mai citite

Primirea României în Schengen este prezentată de Comisia Europeană drept “recomandare” pentru anul 2025

Comisia Europeană recomandă Consiliului UE, cu privire la situația Spațiului Schengen, "să ia o decizie finală și să stabilească o dată adecvată pentru ridicarea...

Primirea României în Schengen este prezentată de Comisia Europeană drept “recomandare” pentru anul 2025

Comisia Europeană recomandă Consiliului UE, cu privire la situația Spațiului Schengen, "să ia o decizie finală și să stabilească o dată adecvată pentru ridicarea...

Statul Qatar va avea investiții în România de 15 miliarde de euro, anunță premierul Ciolacu

Vizita premierului Marcel Ciolacu în Qatar, în perioada 16 aprilie-17 aprilie 2024, are ca principal obiectiv "dezvoltarea în România a unor proiecte de investiții...
Ultima oră
Pe aceeași temă