2 C
București
duminică, 29 decembrie 2024
AcasăTechDupă aplauze, plângere penală

După aplauze, plângere penală

Procurorii anticorupție l-au denunțat, ieri, pe liderul social-democrat la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție pentru săvârșirea infracțiunii de presiuni asupra justiției. Motivul îl constituie declarațiile acestuia de la conferința de vinerea trecută a PSD Constanța și injuriile adresate procurorului care se ocupă de dosarul în care primarul Constanței a fost reținut în luna aprilie.

Potrivit procurorilor DNA, noul Cod Penal incriminează fapta persoanei care, pe durata unei proceduri judiciare în curs, face declarații publice nereale referitoare la săvârșirea de către organul de urmărire penală a unei abateri disciplinare grave legate de instrumentarea respectivei cauze, în scopul de a-l influența sau intimida. „Caracterul nereal al acestor afirmaţii (făcute de Radu Mazăre – n.r.) rezultă din analiza activităţilor de urmărire penală efectuate în dosarul nr. 2/P/2014, despre care inculpatul avea cunoştinţă în urma exercitării drepturilor procesuale referitoare la accesul la dosar“, precizează DNA. Tot procurorii anticorupție consideră că primarul Constanței ar fi urmărit „influențarea și intimidarea procurorului care efectuează urmărirea penală în cauză“, ținând cont de împrejurarea în care au fost făcute afirmațiile, de caracterul lor public și de limbajul folosit.

La conferința extraordinară a PSD Constanța, organizată pentru validarea candidaturii lui Victor Ponta la președinție, Mazăre a transmis un mesaj dur împotriva justiției și l-a înjurat pe procurorul care a dispus ca el să fie adus la audieri. „Poate să te ia cu mascaţii de la masă, cum m-a luat pe mine acum cinci luni de zile pe motiv de urgenţă şi timp de cinci luni de zile în dosarul meu să nu facă nici un act procurorii. Păi (limbaj trivial la adresa procurorului de caz – n.r.), când m-ai luat cu mascaţii şi ai zis că e urgenţă, că de-aia m-ai adus la DNA, că era stare de urgenţă, după aia trec cinci luni de zile fără ca tu să faci o hârtie!? De asta trebuie să-l votăm pe Ponta, ca noi, care mai stăm pe aici liberi, neliberi, să trăim într-o ţară normală“, a spus Mazăre, în aplauzele colegilor social-democrați.

Reacția CSM

Printr-un comunicat de presă, Consiliul Superior al Magistraturii a apreciat că „prin invectivele adresate de către primarul Constanței la adresa unui procuror DNA s-au depășit limitele admisibile ale discursului politic public și ale libertății de exprimare“. De asemenea, CSM consideră că afirmații precum cele ale lui Radu Mazăre ar fi „de natură nu numai a induce un sentiment de nesiguranță raportat la independența și imparțialitatea judecătorilor și procurorilor, ci și de a leza demnitatea acestora“.

Nu în ultimul rând, CSM cere „tuturor celor implicați în activități cu caracter public generate de apropiata campanie electorală“ să manifeste „rezerve“ în discurs față de activitatea de judecată sau de urmărire penală.

Antecedentele liderilor PSD

În ultimii ani, mai mulți lideri social-democrați au lansat atacuri dure la adresa procurorilor anticorupție și a judecătorilor. În 2012, de exemplu, în contextul anchetelor cu privire la votul la referendumul de demitere a lui Traian Băsescu, premierul Victor Ponta spunea că procurorii comit „abuzuri evidente“ și vorbea de intenția „autorităților de represiune ale statului“ de a schimba rezultatul de la urne. Cu același prilej, președintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, scria pe blogul său despre procurorii „care dau năvală peste oameni în case“, „specimene venite parcă din grote primitive“. La rândul său, Radu Mazăre a declarat că DNA și ANI ar trebui desființate și că ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, ar fi „un papă-lapte“.   

Cele mai citite

Pompierii și specialiștii IT, în topul încrederii românilor. Politicienii și jurnaliștii, pe ultimele locuri (sondaj IRES)

Sondajul a fost realizat pe un eșantion de aproape o mie de persoane, prin metoda CATI Pompierii și specialiștii IT sunt profesiile în care românii...

Premierul Benjamin Netanyahu va fi supus unei operaţii de prostată, în plin conflict cu Hamas

Netanyahu a fost diagnosticat cu o infecţie urinară, cauzată de o hipertrofie benignă de prostată Premierul israelian Benjamin Netanyahu, în vârstă de 75 de ani,...

Pompierii și specialiștii IT, în topul încrederii românilor. Politicienii și jurnaliștii, pe ultimele locuri (sondaj IRES)

Sondajul a fost realizat pe un eșantion de aproape o mie de persoane, prin metoda CATI Pompierii și specialiștii IT sunt profesiile în care românii...
Ultima oră
Pe aceeași temă