7.8 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăTechDragnea reformează și Guvernul

Dragnea reformează și Guvernul

 

Liviu Dragnea nu-și mai pierde timpul cu vorbele și trece la acțiune: se cere la consultări la Cotroceni, trasează ordine miniștrilor și amenință cu analizarea activității întregului Guvern.

În perioada următoare, premierul Ponta trebuie să analizeze „serios“ activitatea miniștrilor și secretarilor de stat, urmând ca noua conducere a PSD să-i valideze sau nu concluziile. Misiunea i-a fost trasată șefului Executivului de către Liviu Dragnea, validat la Congresul PSD de duminică drept stăpân absolut în Kiseleff.

„După o perioadă de funcţionare a acestui Guvern, a oricărui Guvern, este nevoie de această analiză“, a încercat Dragnea să explice jurnaliștilor. Pentru a îndulci mesajul, acesta a mai spus că analiza se va face „până la finalul anului“ și că „se poate termina nu neapărat cu schimbări de miniştri“. Întrebat dacă premierul Ponta a fost de acord cu ideea analizei activității Guvernului, Dragnea a răspuns: „Nu poate să nu fie de acord cu o discuție, o discuție nu omoară pe nimeni“.

 

Că lucrurile nu stau chiar așa cum le-a prezentat noul șef al PSD se poate deduce din faptul că zvonuri despre o remaniere guvernamentală în perioada următoare circulă printre social-democrați de aproape o lună. Pe lista „neagră“ sunt trecuți iar de colegi miniștrii Justiției și Finanțelor (Robert Cazanciuc și Eugen Teodorovici), dar și mai nou-intrații în Executiv miniștri ai Transporturilor și Educației, Iulian Matache și Sorin Câmpeanu.

Titularul Transporturilor a fost luat deja la țintă de Dragnea, care a povestit, ieri, jurnaliștilor că „s-au primit la partid foarte multe sesizări“ din rândul celor care lucrează la Tarom și că „dacă ce a ajuns la noi e adevărat, nu e în regulă deloc“. Prin urmare, noua conducere ­i-ar fi transmis lui Matache să discute cu șefii companiei și să rezolve problema.

Ion Iliescu, scos din BPN

Congresul PSD a adoptat și câteva principii pentru creșterea eficienței activității membrilor Biroului Permanent Național (BPN), principii potrivit cărora s-a redus la 14 numărul de vicepreședinți ai partidului și s-a stabilit interdicția ca aceștia să fie simultan și șefi de filiale județene. Un efect deloc sau prea puțin explicat al acestor principii constă în scoaterea din BPN a președintelui de onoare al PSD, „amănunt“ făcut public de Dragnea de-abia ieri, când s-a referit la nemulțumirea lui Adrian Năstase că nu a fost invitat la congres.

„Era o greşeală să-l menţinem pe domnul Iliescu în BPN. Preşedintele de onoare nu poate sta într-o structură executivă, preşedintele de onoare este un om care a fondat partidul, care primeşte respectul partidului, dar care nu participă efectiv la structurile executive“, a explicat Dragnea, ieri. Pe vechiul Statut al PSD, Ion Iliescu era membru de drept al BPN și putea participa, cu drept de vot, la toate ședințele organelor naționale de conducere. De acum înainte, președintele de onoare al social-democraților poate participa doar ca invitat.

După congresul de duminică, Biroul Permanent Național al PSD este format aproape exclusiv din oamenii apropiați sau agreați de Dragnea (Valeriu Zgonea, Andrei Dolineaschi, Victor Negrescu, Georgian Pop, Ionuţ Vulpescu, Mihai Tudose, Viorel Ştefan, Gheorghe Şimon, Gabriel Vlase, Mihai Chirică, Gabriela Vrânceanu Firea, Olguţa Vasilescu şi Doina Pană). Singurele două excepții sunt Nicolae Bănicioiu și Ecaterina Andronescu.

Tot ieri, noul șef al PSD l-a propus pe liderul deputaților social-democrați, Marian Neacșu, în funcția de secretar general al partidului. Decizia aparține Comitetului Executiv, dar sunt șanse minime ca forul să hotărască împotriva lui Dragnea.  

Cele mai citite

STB va avea sâmbătă, 20 aprilie, 10 linii cu trasee modificate pentru evenimentul sportiv „The Color Run Celebration Tour 2024”

STB îi anunță pe călători că, sâmbătă, 20 aprilie, 10 linii au trasee modificate pentru evenimentul sportiv „The Color Run Celebration Tour 2024”. Societatea...

Partidul conservator din Croația a câștigat alegerile parlamentare

Conservatorii, aflați la putere în Croaţia, au ieşit pe primul loc în alegerile legislative, conform estimărilor iniţiale, dar cu mai puţine mandate decât în...

Turcia întârzie încheierea acordului de deminare în Marea Neagră între România, Bulgaria și Ucraina

Acordul tripartit pentru deminare în Marea Neagră, încheiat în ianuarie cu România şi Bulgaria, nu a intrat încă în vigoare din cauza lipsei ratificării...
Ultima oră
Pe aceeași temă