14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăTechANALIZĂ. De ce s-a reîntors Traian Băsescu în politică

ANALIZĂ. De ce s-a reîntors Traian Băsescu în politică

Deşi nimeni nu se mai aştepta ca Traian Băsescu să partice la Congresul Partidului Mişcarea Populară de la Palatul Parlamentului, fostul preşedinte şi-a făcut apariţia în ultimul moment luând pe toată lumea prin surprindere. O mişcare marca Traian Băsescu. Toate televizoarele patriei s-au îngălbenit instant când s-a aflat că şef al statului va veni la Congresul partidului. Nici nu avea un moment mai bun pentru a reveni în viaţa publică. Plus că dacă nu ar fi venit, toată lumea ar fi spus că Traian Băsescu a îngropat partidul pe care l-a creat. Lucru neacceptabil pentru fostul preşedinte care a spus, în nenumătate rânduri, că un comandant nu îşi abandonează niciodată nava. “Deşi s-a vorbit mult, vine nu vine Băsescu la Congres, era imposibil să nu vin. Sunt sigur că va creşte acest partid şi că va fi un etalon în clasa politică", le-a spus Traian Băsescu membrilor PMP.

CITEŞTE ŞI  Când se reîntoarce Traian Băsescu în politică

De ce a venit Traian Băsescu la Congreul PMP

Fostul preşedinte a venit la Congres pentru a spune două lucruri: că Partidul Mişcarea Populară este partidul lui, nu al Elenei Udrea, că ea nu mai reprezintă nimic pentru această formaţiune politică, dar şi pentru a-şi apăra cele două mandate de preşedinte al României.Primit în aplauzele delegaţilor şi scandându-i-se numele, Traian Băsescu s-a aşezat în primul rând alături de Aurelian Pavelescu, preşedintele PNŢCD, şi a ascultat, răsfoind în acelaşi timp mapa găsită pe scaunul rezervat, discursul lui Cristian Diaconescu şi Eugen Tomac.

În scurt timp a urcat la pupitru de unde a anunţat că nu se va implica în conducerea partidului şi că vrea doar să fie partenerul PMP deoarece, doar aşa, poate pune la dispoziția partidului experința sa: "Vă veţi întreba ce vrea Preşedintele de la noi. Vreau să vă fiu partener. Eu vă voi pune la dispoziţie toată experienţa, dar nu vă voi conduce”. Traian Băsescu le-a atras atenţia membrilor PMP că de acum înainte cei din partid trebuie să se aştepte la atacuri mediatice furibunde din cauza colaborării cu el.

Şi, cum nu era moment şi loc mai bun, fostul preşedinte a spus că venit la Congresul PMP pentru că a dorit să-și apere mandatele de președinte al României arătând că nimeni nu poate să-i apere mandatul mai bine ca el oricât de ocupat ar fi cu creşterea celor trei nepoţei. "Era obligatoriu să ies public și să-mi apăr mandatul", deoarece acest lucru nu poate fi lăsat pe mână "televiziunilor lui Voiculescu, a lui Ghiță sau a lui Gâdea". "El trebuie apărat de mine, pentru că eu știu câtă umilință am îndurat în zece ani pentru a-mi duce mandatele până la capăt și pentru a face că România din 2010 să nu mai semene cu România din 2004. Nimeni nu poate să-mi apere mandantul mai bine că mine", a spus fostul şef al statului.

www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/flowplayer’;document.write(”);if(typeof flowplayerhtml == ‘undefined’) { document.write(”);}var domain = document.domain;var domain_split = domain.split(‘.’);var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + “.” + domain_split[domain_split.length-1];document.write(unescape(“%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/playernew/singleplayer_max/ef6aca469b6fbe05b3c988c9a7c22bd5/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));

Traian Băsescu, liderul de facto al PMP

În discursul său, fostul preşedinte a trasat linia pe care conducerea partidului trebuie să o urmeze până la alegerile parlamentare din 2016. Parcă, intenţionat confundând, pupitrul de la Congres cu cel de la Palatul Cotroceni. Traian Băsescu i-a anunţat pe cei din partid că trebuie să lupte pentru sprijinirea independeţei justiţiei, pentru continuarea reformării instituţiilor statului, pentru atragerea celor nouă miliarde de euro până la finalul acestui an deoarece sunt bani nerembursabili pe care România încă îi mai are la dispoziţie din exerciţiul bugetar anterior al Uniunii Europene, să sprinite Parteneriatul stategic cu Statele Unite şi, în prisma conflictului din estul Ucrainei, să lupte pentru readucerea în spaţiul public a Parteneriatelor pe care România le are cu Turcia şi cu Polonia, etc. Cu alte cuvinte, fostul preşedinte a cerut PMP-ului să continue linia politică pe care el a urmat-o timp de 10 ani cât a fost şeful statului.

CITEŞTE ŞI  Reacţia lui Traian Băsescu la scandalul în care este implicată Elena Udrea  

Traian Băsescu i-a luat faţa lui Klaus Iohannis

Însă, cel mai important aspect al discursului fostului preşedinte a fost reafirmarea, în spaţiul public, a sprijinului pentru Direcţia Naţională Anticorupţie şi Serviciul Român de Informaţii, instituţiile care duc luptă anticorupţie. Mai ales după atacurile mediatice din ultimele două săptămâni ca urmare a acuzaţiilor deputatei Elena Udrea asupra generalul Florian Coldea, actualul şef interminar al SRI. Cât priveste cazul Elena Udrea, fostul şef de stat nu i-a luat apărarea direct, ci a spus că speră să-i demonstreze, încă o dată, că este cinstită şi că este este obligată să meargă în faţa procurorilor pentru a spune tot ce ştie. Ba mai mult, Traian Băsescu a reamintit faptul că atât timp cât a fost şeful statului în România nu s-au făcut dosare politice şi că nu a cerut nimănui să facă aşa ceva.

În ciuda scandalului în care cele două instituţii au fost implicate, cu sau fără voia lor, preşedintele Klaus Iohannis a preferat să nu spună nimic.S-a rezumat, într-un interviu pentru TV 5, că lupta anticorupţie trebuie să continue într-un ritm alert. Nimic mai mult pentru a recredibiliza cele două instituţii.

Ce a spus despre Elena Udrea

Prin prezenţa la Congresul PMP Traian Băsescu a ţinut să arate că Elena Udrea nu mai reprezintă nimic pentru Partidul Mişcarea Populară şi că, din acest moment, ea face parte din trecutul acestui partid. Întrebat dacă este adevărat că Elena Udrea i-a spus tot ceea ce susţine acum în spaţiul public, fostul preşedinte a confirmat spusele deputatei şi a ţinut să precizeze, în conferinţa de presă de pe holurile Parlamentului, că un şef de stat nu îşi ia informaţiile doar de la serviciile secrete, ci şi de la diferiţi oameni politici, din sinteza de presă precum şi din sesizările care se primesc la Admnistraţia Prezidenţială.

www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/flowplayer’;document.write(”);if(typeof flowplayerhtml == ‘undefined’) { document.write(”);}var domain = document.domain;var domain_split = domain.split(‘.’);var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + “.” + domain_split[domain_split.length-1];document.write(unescape(“%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/playernew/singleplayer_max/24325ce45dd5c27bd298bfb1790fc783/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));

Cele mai citite

Deca, vizită în Sibiu. Agenda ministrului Educației

Ministrul Educației, Ligia Deca, efectuează astăzi o vizită în județul Sibiu. Vizita include participarea la *Gala performanței învățământului preuniversitar din Sibiu, vizitarea a două școli...

Explozie la Rafinăria Petromidia! Autoritățile au activat Planul Roșu de Intervenție

O explozie s-a produs, vineri, la Rafinăria Petromidia, iar autorităţile au activat Planul Roşu de Intervenţie. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea”, explozia...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...
Ultima oră
Pe aceeași temă