Procesul lui Victor Ponta, trimis în judecată în dosarul Turceni-Rovinari, începe luni, la Înalta Curte de Casație și Justiție. Cu toate acestea, liderii PSD nu vor să îi retragă sprijinul politic, de teamă că vor ajune în opoziție.
Comitetul Executiv al PSD va discuta, astăzi, situația creată de trimiterea în judecată a premierului Victor Ponta. Tonul declarațiilor favorabile menținerii lui Ponta ca premier a fost dat de liderul PSD, Liviu Dragnea. „PSD doreşte să rămână la guvernare, plecarea lui Ponta din fruntea Guvernului poate să pună partidul într-o situaţie dificilă, nu este o garanţie că preşedintele Iohannis va numi un premier tot din partea PSD” , a comentat Dragnea. În acest fel, el a dat glas temerilor baronilor din PSD: dacă ar renunța să-l mai sprijine pe Victor Ponta, ar pierde accesul la fondurile guvernamentale. „Eu, personal, îl susțin pe Victor Ponta”, a afirmat Dragnea, dar nu a ratat și un comentariu interesant.
„Este important să îşi pună ordine în gânduri şi să aibă capacitatea să treacă cu bine prin aceste momente foarte grele pentru el şi să simtă totuşi că de la partid are un suport”, a comentat Dragnea la o reuniune a social-democraților din Brașov. Un asemenea comentariu pare menit să transmită activului de partid că un Victor Ponta aflat într-un moment greu nu poate juca un rol în interiorul PSD.
Tăriceanu vede o criză politică
Mesaje similare au venit și din teritoriu. Preşedintele PSD Cluj, Remus Lăpuşan, susţine că premierul Victor Ponta nu trebuie să demisioneze, în cazul său fiind vorba mai mult „de o chestiune politică decât de una juridică”. Și preşedintele Organizaţiei Judeţene Vaslui a PSD, Dumitru Buzatu, consideră „foarte presantă şi oarecum surprinzătoare” insistenţa cu care preşedintele Klaus Iohannis solicită demisia premierului Victor Ponta.
În schimb, partenerii de coaliție ai PSD par conștienți că poziția lui Ponta este tot mai șubredă. Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu (ALDE), recunoaște că România riscă o criză politică. „Este o acuzație foarte gravă. În cazurile curente nu este atât de grav ca atunci când vorbim de premierul unei ţări. Probabil vom intra într-o criză politică”, a spus Tăriceanu. El a adăugat că este posibil ca preşedintele statului, Klaus Iohannis, să profite de acuzaţiile aduse lui Victor Ponta pentru a determina demisia acestuia, nu neapărat prin suspendare.
CSM sesisează Inspecția Judiciară
Conducerea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a sesizat, vineri, Inspecţia Judiciară, solicitând să verifice dacă afirmaţiile premierului Victor Ponta, făcute după trimiterea sa în judecată, au afectat independenţa sistemului judiciar. CSM a luat act de rezultatul votului unanim exprimat de procurorii DNA prin care i-au solicitat să analizeze afirmațiile premierului. Premierul Victor Ponta a scris pe Facebook că „singura problemă a ţării este obsesia unui procuror total neprofesionist în a se afirma în carieră inventând şi imaginând fapte şi situaţii neadevărate din urmă cu zece ani”.
Ambasada Statelor Unite ale Americii la Bucureşti spune că instituţiile judiciare şi cele ale statului de drept trebuie să îşi poată desfăşura activitatea complet independent, arătând că atât principiul unui proces echitabil, cât şi legislaţia românească trebuie respectate întru totul.