10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăTechCum vrea PNL să se lupte cu PSD și cu fostul PDL

Cum vrea PNL să se lupte cu PSD și cu fostul PDL

PNL va depune o moțiune de cenzură dacă guvernul PSD va modifica legislația penală. În paralel, partidul caută o persoană care să organizeze congresul, fiind vehiculat numele lui Dan Motreanu.

Conducerea PNL a întors, ieri, pe toate părțile strategia pe care partidul o va avea după ce guvernul PSD va modifica legislația penală. Pe masa liderilor PNL se aflau două variante. Una ar fi fost o reacție rapidă, bazată doar pe refuzul ministrului Justiției, Florin Iordache, de a retrage ordonanțele de urgență. A doua variantă era o reacție eșalonată, ținând cont de faptul că aceiași semnatari pot depune, într-o sesiune, o singură moțiune de cenzură. În plus, președintele Klaus Iohannis a declanșat procedurile pentru un referendum pe tema modificării legislației anticorupție.

În cele din urmă, a avut câștig de cauză strategia unei reacții eșalonate, potrivit căreia PNL va depune moțiune de cenzură doar în cazul în care guvernul controlat de Dragnea va aproba cele două ordonanțe de urgență. Până atunci, liberalii vor semna moțiunea simplă la adresa ministrului Justiției inițiată de USR. „Varianta majoritară a fost că, deocamdată, singurul care și-a asumat oficial ordonanțele a fost Florin Iordache și pe el putem să îl atacăm. Dacă întregul guvern le va aproba, putem să cerem și debarcarea Executivului”, au afirmat surse din PNL.

Calculele moțiunii

La finalul ședinței, președintele interimar Raluca Turcan a explicat de ce au luat liberalii această decizie. „Azi PNL a decis depunerea unei moţiuni de cenzură împotriva Guvernului pe cele două ordonanţe privind graţierea şi modificarea Codului Penal. Vom face lucrul acesta în secunda doi în care Guvernul va emite aceste ordonanţe”, a spus Turcan. Pentru depunerea unei moţiuni de cenzură împotriva Guvernului este nevoie ca măcar un sfert dintre parlamentari să semneze iniţierea unui astfel de demers.

Liberalii au doar 99 de senatori şi deputaţi şi mai au nevoie de minimum 17 semnături pentru a putea iniţia demiterea Cabinetului Grindeanu, semnături pe care speră să le ia de la USR. USR și-a anunțat sprijinul pentru moțiunea de cenzură a PNL, prin vocea președintelui Nicușor Dan. Cele două partide sunt, însă, departe de cele 233 de voturi necesare pentru debarcarea guvernului, având 142 de senatori și deputați. Săptămâna viitoare,  liberalii vor avea întâlniri și cu alte partide parlamentare, ținta principală fiind obținerea sprijinului PMP.

Atac la Victor Ciorbea

Pe de altă parte, PNL a demarat procedura parlamentară de revocare a lui Victor Ciorbea din funcția de Avocat al Poporului, a anunțat președintele interimar al liberalilor, Raluca Turcan. Avocatul Poporului este singurul care poate contesta la Curtea Constituțională (CCR) ordonanțele de urgență emise de guvern. Însă, PNL și USR nu au suficiente voturi pentru a reuși să impună în Parlament debarcarea lui Ciorbea.

PNL va propune organizarea în Parlament a unei comisii privind situaţia din penitenciare şi va depune, la dezbaterea pe buget, amendamente pentru îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie. Liderul PNL sus-ţine că reprezentanţii PSD, deşi vorbesc despre situaţia din penitenciare, „nu au făcut niciun demers pentru a suplimenta banii alocaţi îmbunătăţirii condiţiilor de detenţie”, a susținut -Turcan.  

Motreanu, dorit arbitru al Congresului

Liberalii nu au fixat încă o dată pentru congresul de alegeri, în contextul divergențelor dintre tabere pe această temă. O decizie ar urma să fie luată într-o întâlnire a conducerii centrale cu șefii de filiale, programată pentru acest weekend.

Foștii membri PDL, controlați din umbră de Vasile Blaga, ar dori ca alegerile să aibă loc cât mai rapid, în luna martie, pentru că această tabără și-a identificat posibilii candidați Cătălin Predoiu sau Raluca Turcan. Pe de altă parte, Raluca Turcan, a declarat, ieri, că, în momentul de faţă, nu intenţionează să candideze la preşedinţia partidului, precizând că va intra, „cu siguranţă”, în cursa pentru şefia PNL Sibiu.

În schimb, vechii liberali ar dori ca alegerile să aibă loc în luna mai sau iunie, pentru că discuțiile pentru un candidat comun din această tabără sunt abia în fază incipientă. Cristian Bușoi, Marian Petrache sau Ovidiu Raețchi sunt printre cei care își doresc sprijinul vechiului PNL. Astfel, după întâlnirea de la Giurgiu a oamenilor lui Blaga, Petrache s-a văzut cu fostul secretar general, Ilie Bolojan, liderul uneia dintre cele mai puternice filiale liberale, cea de Bihor, și ar fi bătut palma cu acesta pentru o susținere reciprocă la Congres.

Însă, o eventuală candidatură a lui Petrache va fi condiționată de retragerea acestuia din postul de secretar general, pentru ca organizarea congresului să fie în mâinile unui independent. Pe de altă parte, Petrache le-a comunicat colegilor de partid că ar dori să se retragă din postul de secretar general şi nu va candida la congres, invocând motive de sănătate. Mai mulți lideri liberali îl doresc în acest post pe fostul deputat Dan Motreanu, dar acesta așteaptă luna februarie, când urmează să fie judecat procesul în care este acuzat de corupție în legătură cu alegerile din 2008.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Seturi de mese si scaune pentru dining – cum alegi ceva potrivit pentru sufrageria ta

Seturile de mese și scaune sunt ideale pentru a fi poziționate într-un spațiu mare. Acestea sunt mari ca și volum și este nevoie de...

Deficitul bugetar al României, conform Eurostat, a fost 6,6 la sută din PIB, avertizează Drulă

Deficitul bugetar real al României în anul 2023 a fost 6,6 la sută din PIB, avertizează deputatul Cătălin Drulă, președintele USR. Liderul USR precizează că...
00:00:32

Rishi Sunak a anunțat sprijin suplimentar pentru Ucraina în cadrul vizitei sale în Polonia

Liderul britanic Rishi Sunak a sosit marți la Varșovia pentru discuții cu premierul polonez Donald Tusk și cu șeful NATO Jens Stoltenberg, care se...
Ultima oră
Pe aceeași temă