15.3 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăTechEXPLICAȚII. Dacian Cioloș a fost curtat și de USR, și de PNL....

EXPLICAȚII. Dacian Cioloș a fost curtat și de USR, și de PNL. De ce au eșuat negocierile cu cele două partide și cum a ajuns fostul premier tehnocrat să se gândească la înființarea unei alte formațiuni

Fostul premier Dacian Cioloș a discutat atât cu PNL cât și cu USR, cerând să devină președinte de partid. Ambele formațiuni sunt dispuse să îi ofere doar locul doi, ceea ce a blocat negocierile, iar Cioloș este tentat să își formeze propriul partid.

Primele tatonări au fost cele cu unii lideri PNL, care i-au oferit poziția secundară în partid, afirmă surse liberale. Potrivit acestei variante, Cioloș ar fi ocupat postul de prim-vicepreședinte, care să-l secondeze pe președintele partidului, ales dintre actualii membri PNL. Însă Cioloș a refuzat, dorind să se înscrie în PNL doar pentru a deveni președinte. Liberalii se ofereau să înființeze un singur post de prim-vicepreședinte (partidul având acum mai mulți deținători ai acestei funcții), iar Cioloș să nu aibă contracandidat pentru acest post.

Argumentul liderilor PNL era că fostul premier ar avea astfel timp să devină compatibil cu partidul, după modelul lui Klaus Iohannis care a fost, inițial, prim-vicepreședinte. Mulți primari liberali sunt reticienți, în condițiile în care pe vremea când era premier, Cioloș l-a menținut pe Mihai Busuioc în postul de secretar general al Ministerului Dezvoltării și acesta a dirijat fondurile către edilii PSD.

Președintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a declarat, recent, că fostul premier Dacian Cioloș este binevenit în această formațiune.  ”Eu aș dori ca în conducerea partidului să intre cât mai mulți oameni noi, fie că vorbim de președinte, prim-vicepreședinte sau vicepreședinți”, a precizat Turcan. 

Varianta USR, abandonată

Din motive similare par să se fi împotmolit și negocierile lui Dacian Cioloș cu USR. Liderul formațiunii, Nicușor Dan,  își dorește să își conserve postul de președinte al formațiunii la congresul din luna mai și nu este dispus să cedeze fotoliul. La rândul său, fostul premier consideră că are o cotă ridicată de popularitate și nu poate accepta o poziție secundă în USR. Aceste discuții au provocat tensiuni în USR, după ce mai multe filiale care au cerut venirea lui Cioloș în partid au fost nemulțumite că Nicușor Dan a transmis un alt mesaj la întâlnirea cu fostul premier. Nicușor Dan a declarat recent că discuțiile privind o posibilă intrare a lui Dacian Cioloș în partid continuă de circa două-trei săptămâni, aflându-se ”într-o formă de tatonare”.

”Vrem să vedem care este viziunea politică a domnului Cioloș. Fie consolidarea USR împreună, fie câștigarea alegerilor din 2019 cu unificarea dreptei”, a declarat Dan. 

Mesajul lui Nicușor Dan este, însă, contrazis de afirmațiile lui Alin Mituţă, directorul Asociaţiei România 100, ONG-ul înregistrat de Dacian Cioloş la tribunal la începutul lunii martie. Acesta a precizat într-un comentariu pe Facebook, că varianta USR nu mai este de „actualitate“ pentru Dacian Cioloş.

ONG, transformat în partid

„Situaţia e foarte clară: USR era una din opţiunile de implicare pe care el şi echipa lui le luau în considerare, aşa cum a declarat şi public. În urmă discuţiilor, preşedintele USR a spus foarte clar că Dacian Ciolos, nu este binevenit în partid. Prin urmare, intrarea în USR nu mai este de actualitate şi nu mai este luată în calcul. Nu mai suntem în nicio formă de tatonare, aşa cum spunea Nicuşor Dan, cazul este închis“, a comentat Mituță. 

În aceste condiții, s-a conturat mai degrabă opțiunea ca Asociația „România 100”, înființată la începutul lunii martie  alături de foștii miniștri Vlad Voiculescu, Dragoș Tudorache și Dragoș Pîslaru, să se transforme în curând într-o mișcare politică. De altfel, Cioloș a declarat, recent, că organizația neguvernamentală pe care o va lansa alături de membri ai Guvernului pe care l-a condus ia în calcul „foarte serios inclusiv un proiect politic nou, o mișcare politică sau un partid politic”.   

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

De ce reconstrucția incluzivă a Romilor din Ucraina postbelică va fi o palmă pentru Putin

Acesta s-ar putea să nu pară momentul potrivit pentru a vorbi despre Romii din Ucraina. Conducerea țării se luptă să mențină sprijinul aliaților cheie....

Dan Podaru candidează din partea PER la funcția de primar al sectorului 1

Fostul consilier local Dan Podaru va fi candidatul Partidului Ecologist Român pentru funcția de primar al sectorului 1, după ce formațiunea sa politică, Alianța...

VIDEO. Caz halucinant la Sibiu. Bolid de zeci de mii de euro, dar fură 20 de lei dintr-o cofetărie

Proprietarul unui lanț de cofetării din zona Sibiului a luat măsuri în urma unei creșteri a furturilor și a instalat camere de supraveghere în...
Ultima oră
Pe aceeași temă