10.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăTechControverse și promisiuni deșarte. Ce sărbătorește Liviu Dragnea pe 30 octombrie?

Controverse și promisiuni deșarte. Ce sărbătorește Liviu Dragnea pe 30 octombrie?

Criticat pentru planul de a petrece cu deputații PSD în paralel cu comemorarea victimelor incendiului din Colectiv, liderul social democrat a încercat să dreagă busuiocul. Dragnea își acuză adversarii că se folosesc de victimele incendiului din Colectiv, dar tragicul eveniment a facilitat debarcarea lui Victor Ponta din fruntea Executivului și întărirea puterii lui Liviu Dragnea.

Un anunț al deputatului PSD, Adrian Solomon, cunoscut pentru sinceritatea de care dă dovadă în fața jurnaliștilor, a generat controverse în presă și pe rețelele de socializare. „Suntem cu toţii, membrii grupului PSD din Cameră, invitaţi alături de domnul preşedinte la o întâlnire prilejuită de ziua domniei sale, fapt care ne dă posiblitatea să-i spunem direct «La Mulţi Ani!» dacă prin alte mijloace am făcut-o fiecare”, a declarat acesta, înainte de a pleca la petrecere.
Întrebat de jurnalişti dacă apreciază că este o zi oportună, având în vedere că pe 30 octombrie se împlinesc doi ani de la tragedia din Colectiv, Solomon a spus: „Nu vom merge acolo să dănţuim în vreo horă. Putem să ne întâlnim şi cu sobrietatea necesară momentului respectiv”.
La fel de sincer s-a dovedit a fi și deputatul PSD Florin Iordache. El a fost suprins de jurnaliști , sosind la reuniunea deputaţilor PSD ţinută pentru a sărbători cei 55 de ani împliniţi sâmbătă de Liviu Dragnea. La întrebarea dacă i se pare potrivită organizarea acestui eveniment în seara în care este comemorată tragedia de la Colectiv; Florin Iordache a răspuns: ”Sunt două lucruri diferite”.
La observaţia că sunt oameni care plâng în această seară, iar alţii petrec, Iordache a comentat: „Păi asta este viaţa.”
Schimbare de planuri
După izbucnirea controverselor, liderii PSD au încercat să contracareze din punct de vedere al imaginii. Purtătorul de cuvânt al PSD, Adrian Dobre, a anunțat că Dragnea este la o reuniune a coaliției de guvernare, pe tema bugetului pe anul viitor. În planul inițial, Dragnea trebuia să ajungă la reuniunea PSD după întâlnirea coaliției.
„Nu a fost dată (n.r. petrecerea) în cinstea zilei mele de naştere, ziua mea a fost sâmbătă. În fiecare zi de luni colegii deputaţi sau senatori se reunesc pentru socializare. Am înţeles că este ziua lui Gabi Petrea. Remarc că şi acum sunt unii se folosesc de moartea acelor copii”, a comentat Liviu Dragnea. Întrebat dacă este oportună această întâlnire în ziua în care se comemorează moartea victimelor din Colectiv, Dragnea a răspuns scurt: ”Nu vreau să comentez”.
De altfel, pe platforma Corupţia Ucide fusese anunţată şi o manifestaţie în faţa Clubului Floreasca, anulată după ce s-a dovedit că Dragnea nu a mai ajuns acolo.    ebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

 

Promisiune inutilă

Liviu Dragnea a anunțat că în şedinţa coaliţiei a pus problema prelungirii termenului de acordare a ajutoarelor acordate victimelor din Colectiv. ”Am discutat în coaliţie, l-am rugat pe premier şi el a fost de acord ca în perioada următoare să adopte Ordonanţă de Urgenţă să se prelungească termenele prin care bugetul de stat să suporte cheltuielile pentru victimele de la Colectiv. Mai e nevoie de tratamente în continuare şi în 2018 să poată beneficia”, a afirmat Liviu Dragnea. El a susținut că actuala ordonanţă este valabilă pentru 2016 şi 2017 şi că sunt necesare în continuare fonduri.
Ulterior, însă, fostul Sănătăţii Vlad Voiculescu  a precizat că tratamentul în străinătate al răniţilor din clubul Colectiv este finanţat şi pentru 2018. „Tratamentul în străinătate al celor de la Colectiv este acoperit prin OUG nr. 74/2016 aprobată de guvernul Cioloş. Ce an este precizat aici? Iaca… tot 2018”, a scris Vlad Voiculescu pe Facebook, prezentând ca dovadă şi textul din ordonanţă.
Primul articol al ordonanţei preved asigurarea cheltuielilor pentru tratamentul în străinătate al victimelor din incendiul din Colectiv, în perioada 2015-2018.

 

Ascensiunea lui Liviu Dragnea

 

De fapt, evenimentele de acum doi ani de zile au marcat ascensiunea lui Liviu Dragnea în fruntea PSD. Pe 12 octombrie 2015, Dragnea era ales președinte al PSD,  de către membri de partid, fiind singurul candidat pentru acest post. El a fost votat de 97% dintre membrii de partid, alţi 2,2% dintre social-democraţi votând împotriva acestuia. Anterior, Dragnea devenise președinte interimar după retragerea lui Victor Ponta, trimis în judecată.
Pe 18 octombrie 2015, PSD a ținut un congres în care au fost aleși vicepreședinții partidului. Atunci, Dragnea a avut un mesaj și pentru Victor Ponta, la aceea dată încă premier. ”Rămânerea la guvernare. (pauză, după ce se aude ceva din sală – n.r.).  Cu Victor Ponta, normal. Dar să vrea să rămână, nu ne mai faci vreo nefacută (Dragnea întinde mâna și îl arată pe Ponta pe primul rând – n.r.). Te tăiem de la facebook”, a sunat promisiunea lui Liviu Dragnea.

Manifestații de stradă

Însă, pe tot parcursul lui octombrie, adică înainte de tragedia din Colectiv, preşedintele PSD Liviu Dragnea a transmis mai multe mesaje către preşedintele Klaus Iohannis, în care îşi arăta disponibilitatea de a negocia retragerea sprijinului politic lui Victor Ponta. Dragnea nu a demarat nicio acţiune în acest sens pentru că de la Cotroceni nu a primit niciun răspuns.
Însă, manifestațiile de stradă după incendiul din Colectiv din 30 ocotmbrie  au fost un bun prilej pentru Dragnea de a scăpa de un concurent periculos – un premier PSD, diferit de președintele partidului. De remarcat că Dragnea a fost cel care a anunțat retragerea lui Ponta, pe 4 noiembrie la ora 10.30. ”Unii parteneri de-ai noştri nu doresc să-şi asume nicio responsabilitate şi nu înţeleg că nu se mai poate face politică rupţi de societate şi de ceea ce cer oamenii. Deci, dacă ei nu-şi asumă, premierul a hotărât să-şi depună mandatul, pentru că nu se mai poate continua aşa”, a declarat Liviu Dragnea. La 10.45, Victor Ponta a confirmat, de la Palatul Victoria, că a decis să-şi depună mandatul de prim-ministru. „Sper ca depunerea mandatului să satisfacă nevoile protestatarilor“, a explicat Ponta.

 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Ciolacu, despre o eventuală înlocuire a candidatului Cîrstoiu cu Negoiță. Ce a stabilit cu Ciucă

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat...

Litoralul românesc are o nouă stațiune: Mamaia Nord

Plajele naturale largi, cu nisip fin, spațiile de cazare noi sau proaspăt renovate, evenimentele pregătite special pentru sezonul 2024 și o gamă extrem de...

Klaus Iohannis a semnat mai multe decrete. Un procuror a fost eliberat din funcție

Klaus Iohannis, președintele României, a semnat mai multe decrete. Iohannis a eliberat din funcție și un procuror. Decret privind promulgarea Legii pentru modificarea și completarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă