30.2 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăTechReacțiile oamenilor politici după decesul seniorului PNL, Mircea Ionescu Quintus

Reacțiile oamenilor politici după decesul seniorului PNL, Mircea Ionescu Quintus

UPDATE ”Moartea seniorului liberal reprezintă o mare pierdere pentru partidul nostru, la reconstrucția căruia, în anii 90,  a avut o contribuție semnificativă”, transmite vicepreședintele PNL, Gigel Știrbu printr-un comunicat.
”De-a lungul ultimului secol, în onorabila sa viață Mircea Ionescu Quintus a servit cu credința doctrina liberală, fiind întotdeauna un reper de înțelepciune, moralitate și devotament față de patrie. Domnul Quintus va rămîne întoteauna în memoria și în sufletele noastre drept un adevărat om de stat, un apărător aprig al valorilor democratice și un adevărat simbol al celor mai înalte valori de moralitate, responsabilitate și demnitate în viața publică”, afirmă vicepreședintele PNL.
”Membru al PNL de peste 70 de ani, de-a lungul călătoriei sale prin viață, domnul Mircea Ionescu Quintus a reprezentat întotdeauna expresia liberalismului românesc fără a renunța vreodată la convingerile sale liberale în ciuda represaliilor la care a fost supus de regimul comunist. Aminirea Domniei sale va rămâne veșnic vie în memoria noastră”, consideră Gigel Știrbu.

 

UPDATE 17,20: Deputatul Eugen Tomac, președinte executiv al PMP, a declarat, vineri, că Mircea Ionescu Quintus a fost "un fiu al Basarabiei" care "întotdeauna lăcrima atunci când își amintea de România din tinerețea sa".

"Acum 100 de ani, în provincia Herson se năștea un fiu al Basarabiei, Mircea Ionescu Quintus. Am avut prilejul să discut de mai multe ori cu domnia sa despre ce s-a întâmplat cu țara noastră în ultimii 100 de ani. Liderul liberal a fost nepotul lui Constantin Stere și un politician care a privit cu îndurerare evoluțiile legate de teritoriul românesc de la Est de Prut. Cunoștea bine și urmărea tot ce se întâmpla în tânărul stat, Republica Moldova. Întotdeauna lăcrima atunci când își amintea de România din tinerețea sa. Dumnezeu să-l odihnească în pace!", a scris Eugen Tomac pe pagina sa de Facebook.


UPDATE 16,50: Președintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, într-un mesaj de condoleanțe, că Mircea Ionescu-Quintus a fost un om de stat demn și responsabil, care a contribuit la revigorarea unei doctrine democratice în anii '90.

"Ne-am despărțit astăzi de un adevărat senior al politicii românești, domnul Mircea Ionescu-Quintus. În ciuda secolului zbuciumat pe care l-a traversat, a rămas mereu fidel crezului liberal, cu care s-a identificat și pe care l-a servit fără încetare (…) Așa a fost domnul Quintus și așa ne vom aduce aminte de Domnia sa: un om de stat demn și responsabil, senin, cu spirit moderat și profund devotat țării sale. Călătoria seculară a domnului Quintus se încheie aici, însă moștenirea sa politică va rămâne pentru noi o profesiune de credință. Dumnezeu să-l odihnească!", se arată în mesajul președintelui Klaus Iohannis.


UPDATE 16,45: Viața lui Mircea Ionescu Quintus este un model pentru orice român, pentru orice liberal, o viață pusă în slujba națiunii române, în slujba Partidului Național liberal, a afirmat, vineri, președintele PNL Ludovic Orban, la Consiliul Național al PNL de la Brașov, informează Agerpres.

Orban a spus că l-a invitat pe Mircea Ionescu Quintus la reuniune, dar acesta se simțea rău.

"În urmă cu 3 zile l-am sunat pe domnul președinte pentru a-l invita la reuniunea acestui Consiliu Național. Mi-a spus că nu crede că poate să vină pentru că se simțea rău, dar să aștept să se pună pe picioare că va fi în continuare alături de PNL. De asemenea, am dorit să-i fac o vizită astfel încât să discutăm despre gândurile lui despre Partidul Național Liberal", a afirmat Orban.

El a spus că liberalii primesc împreună vestea tristă a dispariției lui Mircea Ionescu Quintus.

"Parcă Dumnezeu a dat să fim astăzi împreună, membrii PNL, în astfel de moment, pentru a putea primi împreună această veste, pentru a fi solidari în fața acestei tristeți care este generată de dispariția lui Mircea Ionescu Quintus. Viața domnului președintele Mircea Ionescu Quintus este un model pentru orice român, este un model pentru orice liberal, o viață pusă în slujba națiunii române, o viață pusă în slujba Partidului Național liberal", a spus Ludovic Orban.

Liderul liberal a evocat personalitatea seniorului liberal Mircea Ionescu Quintus, menționând că acesta a primit din partea președintelui Klaus Iohannis cea mai înaltă distincție a statului pentru întreaga activitate.

"Am avut bucuria să particip la împlinirea vârstei de 100 de ani de către seniorul PNL, la ceremonia de la Cotroceni la care președintele Klaus Iohannis i-a înmânat cea mai înaltă distincție a statului român ca o recunoaștere a activității fără egal pe care a avut-o pentru România", a subliniat Orban.

El a rememorat faptul că, tot la Brașov, Mircea Ionescu Quintus a fost ales președinte al PNL, într-o perioadă dificilă pentru partid.

"O coincidență este și faptul că aici în Brașov (…) domnul Ionescu Quintus a fost ales președintele PNL și, deși a preluat partidul într-o perioadă dificilă în care partidul era în afara Parlamentului, nu reușise să intre în Parlament, a reușit, în mandatele de președinte pe care le-a deținut, să readucă PNL în Parlament, să o constituie ca o a doua forță a guvernării în guvernarea Convenției Democratice din România, să reunească toate fracțiunile liberale care existau la momentul în care președintele PNL a devenit Mircea Ionescu Quintus și să readucă PNL la poziția de partid puternic, de partid care are un cuvânt greu pe scena politică românească", a subliniat Orban.

UPDATE 16,40: Președintele de onoare al PNL, Mircea Ionescu Quintus, a promovat o politică națională bazată pe respect și dialog între reprezentanții partidelor politice, a declarat, vineri, președintele Camerei Deputaților și al PSD, Liviu Dragnea.

"S-a stins un om cât o istorie, Mircea Ionescu Quintus. Unul dintre acei puțini de la care, după 1989, am învățat ce este democrația, pentru că o trăiseră înaintea noastră. Alături de Ion Rațiu, Ion Diaconescu sau Corneliu Coposu, Mircea Ionescu Quintus a promovat o politică națională bazată pe respect și dialog între reprezentanții partidelor politice. Un liberal autentic, o ființă distinsă, rotundă, plăcută. Dumnezeu să-l odihnească!", a scris Dragnea pe Facebook. 

UPDATE 16,30: Moartea președintelui de onoare al PNL, Mircea Ionescu Quintus, reprezintă o mare pierdere pentru viața publică și politică românească, a declarat fostul șef de stat Ion Iliescu, citat de Agerpres.

"Am aflat cu întristare vestea încetării din viață a domnului Mircea Ionescu Quintus, om politic proeminent în perioada de după 1989, unanim apreciat și stimat pentru calitățile sale deosebite, pentru experiența sa politică și de viață, pentru spiritul său ponderat și echilibrat. A fost o prezență activă atât în perioada activității Consiliului Provizoriu de Uniune Națională — prima structură de tip parlamentar constituită la începutul anului 1990, cât și după aceea, după alegerile din mai 1990, fiind ales în Senatul României, în perioada activității de elaborare a Constituției țării — Constituții noi, democratice a României. O perioadă a fost și ministru al Justiției. Peste tot s-a bucurat de stimă și aprecieri unanime pentru spiritul său deschis și ponderat, a fost prototipul de om politic unanim apreciat și respectat de către toți, independent de orientarea sa politică", a subliniat fostul șef de stat.

Liderul social-democrat a punctat pe scurt și relația avută de el cu seniorul liberal.

"Personal m-am bucurat de o relație deschisă și amicală de stimă și respect reciproc și de comunicare foarte lesncioasă, tocmai datorită calităților de care vorbim. Era un om înțelept, totdeauna cu păreri foarte avizate și echilibrate în diverse domenii de activitate. Este o mare pierdere pentru viața noastră publică, politică. Doresc să transmit condoleanțe sincere familiei, prietenilor, celor apropiați. Îi voi păstra o amintire caldă pentru totdeauna", a subliniat Ion Iliescu.


Liberalii reuniți la Brașov, în ședința Consiliului Național al partidului, au ținut, vineri, un moment de reculegere în memoria seniorului Mircea Ionescu Quintus, care a murit, vineri, la vârsta de 100 de ani.

"Cel mai iubit liberal, președintele de onoare al PNL, Mircea Ionescu Quintus, nu mai este printre noi", a anunțat liderul PNL Ludovic Orban, în deschiderea lucrărilor.

Consiliul Național al partidului a fost amânat pentru două săptămâni, la propunerea lui Orban.

L-am sunat pe domnul preşedinte (n.r. Mircea Ionescu Quintus) pentru a-l invita la reuniunea Consiliului Naţional, mi-a spus că nu crede că poate să vină pentru că se simţea rau, dar să aştept să se pună pe picioare pentru că va fi în continuare alături de PNL. Mi-am dorit să îi fac o vizită pentru a discuta despre viitorul PNL



Cele mai citite

Ce Este TOKERO Level Up Token? Tot Ce Trebuie Să Știți + Bonus!

Crypto exchange-ul românesc Tokero nu numai că și-a consolidat poziția pe piața financiară digitală, dar se pregătește să facă un pas uriaș înainte cu...

Back home. Bontea, Dumitrescu și Scărlătescu, înapoi la Masterchef, emisiune difuzată de PRO TV

Vuiește întregul internet! După scandalul de la Antena 1, când cei trei chefi au anunțat trustul cu câteva săptămâni înainte de începerea filmărilor că...

Horia Constantinescu a demisionat din fruntea ANPC și va candida din partea PSD la Primăria Constanța

Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC. Constantinescu a anunțat, luni, că a semnat cererea de demisie din funcţia de preşedinte al Autorităţii...
Ultima oră
Pe aceeași temă