14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăTechVIDEO. Liviu Dragnea, înainte de consultările de la Cotroceni: Candidatul PSD pentru...

VIDEO. Liviu Dragnea, înainte de consultările de la Cotroceni: Candidatul PSD pentru funcția de premier este Mihai Tudose, deși există o anumită suspiciune în legătură cu el. Aș fi simțit dacă avea dublă comandă

UPDATE 14,40: Liderul PSD Vrancea, Marian Oprișan, a făcut un apel să nu se mai vorbească despre evaluarea foarte proastă făcută de PSD lui Mihai Tudose, în perioada în care acesta era ministru al Economiei.

Întrebat despre faptul că Tudose are zero realizări în raportul de evaluare a Guvernului Grindeanu, raport realizat de Darius Vâlcov, raport care a dus la demiterea Executivului prin moţiune de cenzură, Oprişan a spus: „Haideţi să nu mai vorbim despre chestia asta, haideţi să-l lăsăm pe domnul preşedinte al României să-şi îndeplinească prerogativele constituţionale, şi Parlamentul, şi vorbim după aia”.


UPDATE 14,30:  Rugat de jurnaliști să comenteze acuzațiile de plagiat la adresa lui Mihai Tudose, Liviu Dragnea n-a respins această ipoteză, dar a sugerat că acuzația de plagiat nu reprezintă o problemă.

"Și Victor Ponta a fost acuzat de plagiat și totuși a fost un premier foarte bun", a răspuns președintele PSD.


UPDATE 14,05: Comitetul Executiv al PSD a discutat și "o anumită suspiciune" în legătură cu Mihai Tudose, a declarat liderul PSD, Liviu Dragnea. Cu toate acestea, conducerea executivă a PSD a votat, în majoritate, ca Mihai Tudose să fie propus ca premier, în fața președintelui Iohannis.

"Îmi exprim speranța că președintele Iohannis va accepta această propunere", a susținut Liviu Dragnea.

Liderul PSD a mai precizat că n-a simțit "nicio ezitare" la Mihai Tudose în calitatea lui de membru PSD și că nu crede că Tudose ar avea "dublă comandă" – față de PSD și față de SRI.

”A fost întrebat de Codrin Ştefănescu. Răspunsul a fost categoric ”nu”. Să discutăm de această suspiciune. Am văzut şi de mine că am fost racolat tinereţe de generalul Coldea, am aflat şi că îmi e consilier, ce mai, că sunt omul sistemului. Eu nu am avut nicio umbră de dovadă că Tudose are dublă comandă, au fost momente tensionate şi nu am văzut vreo ezitare. Am fost coleg în Guvern, aş fi văzut, aş fi simţit dacă există o altă comandă. Convingerea mea e că nu are dublă comandă şi, cu excepţia celor patru colegi, se pare că nici ceilalţi nu au părerea că Tudose are dublă comandă”, a declarat Liviu Dragnea.

Liviu Dragnea a opiniat că, dacă propunerea PSD – ALDE va fi acceptată de președintele Iohannis, Mihai Tudose ar putea fi numit premier joi.

Mihai Tudose a absolvit în 1995 Facultatea de ştiinţe juridice şi administrative din cadrul Universităţii Creştine „Dimitrie Cantemir”. Tudose a absolvit un curs post-universitar în domeniul securităţii naţionale la Colegiul Superior de Securitate Naţională, Serviciul Român de Informaţii, în 2006. În acelaşi an a participat la un curs de specializare post-universitar la Colegiul Naţional de Apărare – Bucureşti.

În 2010, Tudose a obţinut diploma de Doctor în domeniul Ştiinţe Militare şi Informaţii, la Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul”, Serviciul Român de Informaţii. Lucrarea s-a intitulat „Protecţia infrastructurile critice”. Un an mai târziu era lector universitar în cadrul aceleaşi instituţii, iar în 2013 ocupa postul de conferenţiar universitar la Academia Naţională de Informaţii „Mihai Vitează”, SRI.


UPDATE 13,20: Candidatul desemnat de PSD pentru a fi propus ca premier este Mihai Tudose, fost ministru al Economiei, a anunțat Lia Olguța Vasilescu.

"Au fost șase propuneri dar ceilalți cinci au renunțat", a precizat Lia Vasilescu.

Aceasta a menționat că Mihai Tudose a acceptat să fie prezentat, în fața președintelui Iohannis, drept candidat la funcția de premier.


Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a anunțat luni că această formațiune nu va avea un candidat propriu la funcția de premier, ci va susține candidatul propus de PSD, acesta fiind Mihai Tudose.

UPDATE 12,00: Fostul ministru Mihai Tudose este unul dintre favoriții PSD în negocierile privind desemnarea unui nou premier, anunță Digi 24.


UPDATE 11,45: Senatorul Mihai Fifor, liderul grupului parlamentar al PSD din Senat, a declarat că nu vrea să fie premier, anunță Digi 24.


UPDATE 11,30:  Europarlamentarul Viorica Dăncila, una dintre persoanele al căror nume este vehiculat pentru a fi propus pentru functia de premier, a declarat, luni, inainte de inceperea sedintei Comitetului Executiv National al PSD, ca va pleca la Bruxelles dupa CEX.
“Am si luat biletul de Bruxelles”, a spus Viorica Dancila, care a subliniat ca sedinta Comitetului Executiv National, unde se va decide propunerea de premier cu care social-democratii vor merge la consultarile de la Palatul Cotroceni, “nu va fi o sedinta tensionata”.


UPDATE 10,30: Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat luni dimineață că "am avut ieri și zilele trecute discuții cu toți președinții de organizații, parlamentari și colegi din țară. Au reieșit 5-6 variante pentru postul de premier. Am discutat cu fiecare dintre ei și se degajează o soluție pe care o voi propune în CEX".

Dragnea a mai spus ca ministrul de Interne Carmen Dan "a fost una dintre propuneri, de aceea am chemat-o la CEX".

Conducerea PSD va anunța, luni, numele noului premier, acesta urmând a fi validat de Comitetul Executiv Național care se va reuni la Palatul Parlamentului, informează Agerpres.

Noul premier va fi anunțat după ce moțiunea de cenzură "România nu poate fi confiscată. Apărăm democrația și votul românilor" a fost adoptată, miercuri, în plenul reunit al Parlamentului.

Decizia CExN al PSD va fi discutată ulterior cu partenerii coaliției de guvernare, urmând ca apoi PSD și ALDE să se prezinte la Cotroceni, la consultările cu președintele Klaus Iohannis. După CExN va avea loc și o ședință a grupurilor reunite ale PSD.

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a arătat că noul premier trebuie să fie "un om corect, responsabil, care să nu fie aventurier, să aibă capacitatea de implementare a programului de guvernare, o capacitate de muncă enormă, un om cinstit și cu viziune" și a anunțat că PSD va merge cu o singură propunere la Cotroceni, iar aceasta va fi din interiorul partidului.

"Am vorbit cu colegii mei că zilele următoare ne vom întâlni și fiecare ne vom gândi la posibile variante. Eu am 4 variante — și doamne și domni din partid", a declarat Dragnea pe 22 iunie.

Într-o intervenție telefonică la România TV, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat sâmbătă că, din informațiile pe care le deține, PSD are patru-cinci propuneri de candidați pentru funcția de premier, pe listă fiind și femei. Potrivit acesteia, noul premier trebuie să știe să-și alcătuiască echipa.

Președintele Klaus Iohannis a subliniat că România are nevoie de un guvern stabil, iar premierul României trebuie să fie doar o persoană integră, a declarat marți, la Berlin, președintele Klaus Iohannis.

"Cu siguranță, eu nu mi-am schimbat opiniile politice și sunt în continuare de părere că, în România, desemnată de mine poate să fie numai o persoană integră. Nu am absolut deloc de gând să fac rabat de la criteriile pe care, încă vă amintiți, din toamna anului trecut le tot enunț. România are nevoie de un Guvern stabil, are nevoie de un premier integru", a afirmat șeful statului, pe 20 iunie, la Berlin.

Reuniunea CExN al PSD de luni va lua totodată o decizie cu privire la parlamentarii PSD care nu au votat moțiunea de cenzură sau au absentat.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Declarațiile lui Cristiano Bergodi, înainte de Universitatea Craiova – Rapid

Cristiano Bergodi, antrenorul Rapidului, spune că formaţia sa trebuie să joace cu încredere şi curaj pentru a câştiga toate cele trei puncte în meciul...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă