18.8 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăTechPremierul desemnat, Mihai Tudose, discută cu Liviu Dragnea și cu șefii de...

Premierul desemnat, Mihai Tudose, discută cu Liviu Dragnea și cu șefii de filiale PSD. Șeful social-democraților susține că întregul partid e mulțumit de nominalizare. Niculae Bădălău: Îi lipsește anvergura de prim-ministru. E normală o nouă evaluare, peste șase luni. Posibila componență a Executivului

UPDATE 17.35: Președintele ALDE și șeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a afirmat că dorește păstrarea celor patru miniștri ALDE și în Guvernul Tudose.

 „După cum știți, Mihai Tudose se va prezenta în Parlament joi după-amiază, cu echipa și programul. Nu am lucruri senzaționale să vă spun – vom păstra cei patru miniștri, la aceleași protofolii. Aceasta este propunerea aprobată: Grațiela Gavrilescu, Teodor Meleșcanu, Toma Petcu și Viorel Ilie”, a spus Călin Popescu Tăriceanu.

În ceea ce privește păstrarea lui Tudorel Toader la Justiție, Tăriceanu a afirmat: „Dl. Toader sau MJ, ca să fiu foarte exact, este un minister asumat de PSD. Nu pot eu să vă dau niciun element în plus. Eu l-am apreciat pe dl. ministru, cred că a avut o prestație bună, dar este o decizie care trebuie luată în comun”.

Posibila listă a viitorului Cabinet Tudose:

 

 Senatorul PSD Mihnea Costoiu ar fi refuzat propunerea de a prelua portofoliul Educaţiei în Guvernul Tudose, au precizat, marţi, surse din PSD, pentru Mediafax. Aceleaşi surse au arătat că pentru Educaţie este vehiculat, în schimb, numele Ecaterinei Andronescu. Totodată, social-democrații nu sunt încă hotărâți privind păstrarea lui Tudorel Toader al Justiție.

Astfel, ministerul Ministrul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene se va scinda în ministerul Dezvoltării Regionale, unde va rămâne ministru Sevil Shhaideh, şi ministerul Fondurilor Europene, care va fi condus de Rovana Plumb, aceasta devenind astfel ministru plin. 

Pe de altă parte, ministerul Educaţiei se va uni cu ministerul Cercetării şi Inovării, iar noul ministru.

 O serie de portofolii sunt disputate în acest moment, în condiţiile în care unele surse susţin că actualii miniştri nu se vor mai regăsi în Guvernul Tudose. Acesta este cazul ministerului Sănătăţii, unde Florian Bodog ar putea fi înlocuit de Sorina Pintea, sau a ministerului Culturii. Actualul ministru, Ionuţ Vulpescu, nu a semnat moţiunea de cenzură împotriva Cabinetului Grindeanu şi a criticat politica dusă de actuala conducerea PSD.

Alt minister ar fi cel al Justiţiei, unde nu este încă stabilit dacă Tudorel Toader va fi susţinut politic pentru un nou mandat de ministru, în condiţiile în care liderul PSD Liviu Dragnea l-a criticat frecvent pentru întârzierile repetate legate de pachetul de legi ale Justiţiei.

Întrebat dacă i s-a propus un nou mandat, Tudorel Toader a spus marţi: „Dacă mi se va pune această inrebare voi da un răspuns. Eu îmi voi îndeplini obligaţiile până în ultimul minut. La orele 13.00 am audienţe, am dosare pe care să dau avize în vederea primei şedinţe de guvern. Până în ultimul moment sunt la birou şi îmi fac datoria. Dacă voi fi întrebat, voi răspunde. Dacă nu, evident că nu răspund la întrebări nepuse, ipotetice".

Şi Lia Olguţa Vasilescu va rămâne la Ministerul Muncii, lucru confirmat chiar de oficial după desemnarea lui Tudose. De asemenea, îşi vor păstra portofoliile Carmen Dan (Interne), Răzvan Cuc ( Transporturi), dar şi Andreea Păstârnac (ministerul Românior de Pretutindeni).

16.30: Președintele executiv al PSD, Niculae Bădălău, susține că Liviu Dragnea ar fi fost cel mai competent premier pe care putea să-l aibă România în acest moment.

„Din păcate, nu a putut să meargă, dar cel mai competent premier pe care putea să-l aibă România în acest moment era Liviu Dragnea și v-o spun cu toată sinceritatea. România ar fi avut de câștigat", a spus Bădălău, marți, la Parlament.

În ceea ce privește viitorii miniștri care vor face parte din noul Cabinet, Niculae Bădălău a precizat că această listă este discutată de Liviu Dragnea și de Mihai Tudose.

Totodată, el a afirmat că a avut și are o îndoială cu privire la anvergura de premier a lui Mihai Tudose. „Am avut o îndoială și o am încă, vis-a-vis de anvergura domnului Tudose pentru a conduce un guvern. Vreau să vă spun că avem un program de guvernare extrem de bun pentru români și pentru România. Avem un președinte pe care îl susțin cu toată tăria în continuare și mă refer la domnul Dragnea, dar, în același timp, la premier am avut o îndoială", a mai spus președintele executiv al PSD.

Întrebat ce îi lipsește lui Tudose pentru a fi un bun premier, Bădălău a răspuns: „Anvergura de premier. (…) Sunt multe aspecte: colaborarea cu partidul, colaborarea în partea economică, în partea externă. (…) Cu siguranță că îl sprijin și voi sprijini guvernul cu absolut tot ce pot eu".

„E clar că am pierdut un tempo (…) și am pierdut două săptămâni pe procedurile parlamentare. Lucrul acesta nu trebuia să se întâmple dar, din păcate, nu reușim să cunoaștem oamenii atât de bine. Dacă vă referiți că vom renunța la vreo măsură, nu. Le actualizăm, pentru că noi până la urmă trebuie să venim în plenul Parlamentului cu un program de guvernare", a mai spus liderul social democrat.

Întrebat ce relație are în prezent cu Liviu Dragnea și dacă în PSD sunt tensiuni, Bădălău a susținut că în partid există democrația și și-a reafirmat sprijinul pentru liderul social-democraților.

„În PSD există democrație. Liviu Dragnea este președintele pe care eu îl sprijin în continuare cu toată tăria și cred că nu e nicio tensiune. Eu am spus acolo poziția și cred că într-un partid trebuie să existe mai multe poziții. Până la urmă, partidul trebuie să genereze ceea ce e mai bun pentru guvernare și pentru români. Liviu a spus și el că e prietenul meu, că nu are o problemă vis-a-vis de anumite voturi ale mele. Și Victor a fost un premier foarte bun", a mai spus Bădălău.

În același timp, el a subliniat că PSD nu va tolera un executiv care să nu îndeplinească programul de guvernare. Totodată, el a mai arătat că este normală o nouă evaluare, peste șase luni, a noului guvern.

„E normal. Nu vom tolera, nu vom ține un guvern care să nu ducă la îndeplinire programul de guvernare. Să ducă România la dezvoltare iar poporul acesta să o ducă mai bine. Am spus-o și data trecută, indiferent, cu orice risc, chiar cu riscul de a trece în opoziție, nu acceptăm ca Guvernul Grindeanu să rămână. Am riscat enorm de mult și în rândul electoratului, și din punct de vedere parlamentar. Și, totuși, am făcut-o pentru ca poporul acesta să o ducă mai bine", a conchis președintele executiv al PSD.

13,30: Liviu Dragnea şi premierul desemnat Mihai Tudose au plecat împreună de la Palatul Parlamentului pentru a merge la Vila Lac 1, unde se desfășoară o întâlnire informală cu liderii de organizaţii judeţene ale PSD.

Aceasta este, practic, o şedinţă informală a Comitetului Executiv Național (CExN), înainte de şedinţa oficială de miercuri, unde se va vota lista cu miniştrii din viitorul Guvern Tudose.


UPDATE 13,00: Liderul PSD, Liviu Dragnea, liderii de filiale ale PSD și premierul desemnat, Mihai Tudose, vor avea, marți după-amiază, o întâlnire la București.

Întâlnirea este programată la vila Lac 1.

Liviu Dragnea a anunțat, înaintea acestei întâlniri, că nu există nemulțumiri ale liderilor din PSD față de nominalizarea ca premier a lui Tudose, „ba chiar dimpotrivă". Liviu Dragnea a spus că nu e nicio problemă în faptul că patru membri ai conducerii PSD s-au abținut de la votul asupra nominalizării lui Tudose ca premier.

„Când era unanimitate vă deranja, acum vă deranjează patru abțineri?", s-a întrebat Liviu Dragnea.


Mihai Tudose a fost întrebat, la sediul Ministrului Economiei, pe care îl conduce ca ministru interimar, ce îl recomandă pentru funcţia de premier. "Puterea de muncă, experienţa, vorbim despre rezultate", a răspuns Tudose.

UPDATE 11,30: Mihai Tudose, premierul propus de PSD, a fost primit, marți dimineață, de Liviu Dragnea, liderul PSD și al Camerei, în biroul său de la Camera Deputaților.

Puterea de muncă, experienţa şi rezultatele sale sunt calităţile care îl recomandă pentru a conduce viitorul guvern, a declarat, marţi, pentru TVR, Mihai Tudose, el precizând că desemnarea noilor miniştri nu este un demers personal, ci este al întregii coaliţii de guvernare.

„Puterea de muncă, experienţa… Vorbim despre rezultate”, a declarat Mihai Tudose, întrebat ce îl recomandă pentru funcţia de premier.

El a mai afirmat că ar fi „un răspuns complicat” să spună dacă a fost surprins de faptul că preşedintele Klaus Iohannis a acceptat nominalizarea sa pentru a forma un nou Executiv.

„Asta facem zilele acestea (lista de miniştri – n.r.). Nu e un demers numai al meu, ci al coaliţiei (de guvernare – n.r.)”, a mai spus premierul desemnat.


Comitetul Executiv al PSD, care trebuie să valideze miniștrii din cabinetul care va fi condus de premierul Mihai Tudose, nu se mai reunește marți seară, anunță Digi 24.

Reuniunea de marți seară a conducerii PSD a fost amânată pentru miercuri dimineață.

Potrivit unei estimări care fusese avansată de liderul PSD, Liviu Dragnea, întregul Cabinet Tudose urma să intre în activitate, cel mai devreme, joi, cu condiția ca formula acestuia să fie aprobată anterior în PSD și în Parlament.


Președintele Klaus Iohannis a semnat marți decretul privind desemnarea lui Mihai Tudose în calitate de candidat la funcția de prim-ministru, pentru a cere votul de încredere al Parlamentului asupra programului și listei noului Guvern.

„Această criză prin care trecem, o criză politică, dăunează grav României, dăunează economiei românești, dăunează imaginii României în lume și opinia mea este că această criză trebuie terminată foarte repede. Trebuie să avem cât se poate de repede un nou guvern, un guvern care începe să rezolve problemele care au rămas nerezolvate, respectiv problemele care au apărut din cauza acestei crize care a pornit în interiorul PSD", a declarat Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni.

 

Cele mai citite

Iohannis la Consiliul European, azi și mâine. Situația din Orientul Mijlociu, pe agendă

Preşedintele Klaus Iohannis va participa, astăzi şi mâine, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles.Şeful statului va participa, de...

Jens Stoltenberg: România are un rol esențial în apărarea flancului estic al NATO

România este esențială pentru apărarea flancului estic al NATO, a spus Jens Stoltenberg, șeful NATO, după discuția avută marți cu președintele Klaus Iohannis, potrivit...

SUA va ajuta prudent Ucraina și Israelul

Noile proiecte de ajutor american pentru Ucraina şi Israel, anunţate luni de şeful republican al Camerei Reprezentanţilor, vor fi utile celor două ţări, a...
Ultima oră
Pe aceeași temă