19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăTechCine sunt baronii care au câștigat războiul Dragnea-Tudose

Cine sunt baronii care au câștigat războiul Dragnea-Tudose

Autoritatea președintelui PSD este serios zdruncinată după ce a fost forțat să accepte remanierea lui Shhaideh și a altor doi membri ai Cabinetului. Totuși, noii miniștri sunt rodul compromisului între Dragnea și Tudose.

 

Comitetul Executiv Naţional al PSD a votat noii miniştri ai Guvernului, fiind desemnaţi Paul Stănescu vicepremier şi ministru al Dezvoltării Regionale,  Felix Stroe la Ministerul Transporturilor şi Marius Nica – ministru delegat al Fondurilor Europene. Acestea sunt concluziile a două zile de ședințe-maraton la PSD.
Premierul Mihai Tudose a obținut o primă victorie în fața președintelui PSD, Liviu Dragnea, la ședința Comitetului Executiv Național al PSD, desfășurată joi seară, timp de șase ore. Liviu Dragnea s-a luptat pentru a o menține la Ministerul Dezvoltării pe Sevil Shhaideh, o fidelă a sa. 20 de lideri PSD au refuzat, inițial, demisiile miniștrilor Sevil Shhaideh, Rovana Plumb (Fonduri Europene) și Răzvan Cuc (Transporturi). Însă,  premierul a amenințat cu demisia din fruntea Guvernului dacă liderii PSD refuză schimbarea miniștrilor cu probleme și, în cele din urmă, tabăra lui Liviu Dragnea a cedat, de teamă că președintele Iohannis nu le va mai acorda postul de premier. Sevil Shhaideh și Rovana Plumb sunt implicate în dosarul Belina, iar Răzvan Cuc a fost acuzat de management defectuos.
După ce i-a dat o primă lovitură lui Liviu Dragnea, Mihai Tudose pare să fi acceptat un compromis cu tabăra acestuia, parafat la ședința CEX de vineri. Astfel, la Ministerul Dezvoltării Regionale PSD îl propune pe Paul Stănescu, președintele PSD Olt. Stănescu este cunoscut ca un apropiat al lui Liviu Dragnea, dar, în ultima vreme, și-a construit o relație bună și cu premierul Mihai Tudose. Ministerul Transporturilor urmează să fie preluat de președintele PSD Constanța, Felix Stroe, apropiat de Sevil Shhaideh. Ministerul Fondurilor Europene va fi preluat de Marius Nica, un apropiat al Rovanei Plumb. Propunerile vor fi trimise luni președintelui Klaus Iohannis.
De asemenea, cele două demisionare au fost răsplătite cu alte funcții. Sevil Shhaideh ar urma să devină consilier de stat în Guvernul Tudose. Rovana Plumb va deveni președintele Comisiei de Afaceri Europene din Camera Deputaţilor.   

Marius Nica, școlit de SRI
Marius Nica, propus ministru al Fondurilor Europene,  a mai deținut această funcție în Guvernul Ponta 4. El a absolvit, în 2003, Academia Naţională de Informaţii din Bucureşti, a Serviciului Român de Informații (SRI).
După terminarea facultăţii, Marius Nica a lucrat, timp de cinci ani, ca ofiţer la Ministerul Apărării Naţionale. În perioada februarie 2008-mai 2011, Marius Nica a fost consilier la cabinetul europarlamentarului PSD Rovana Plumb. Odată cu numirea Rovanei Plumb la Ministerul Muncii, în martie 2014, Marius Nica a devenit secretar general la acest minister. El a fost şi preşedinte al Consiliului de Administraţie al Loteriei Române.

 

Stănescu, superbaronul care a împânzit
instituțiile statului

Principalul câștigător al bătăliei dintre Dragnea și Tudose este vicepreședintele PSD, senatorul Paul Stănescu, care va prelua Ministerul Dezvoltării Regionale, pușculița baronilor locali, și va fi și vicepremier. Paul Stănescu a condus între 2008 și 2016 județul Olt, din ipostaza de președinte al Consiliului Județean, și trece drept unul dintre apropiații lui Liviu Dragnea. De altfel, relația dintre Stănescu și Dragnea depășește cadrul politic, baronul de Olt participând la partidele de vânătoare organizate în fieful liderului PSD. În ultima vreme însă, Paul Stănescu s-a apropiat și de premierul Mihai Tudose, deși în iunie s-a abținut la votul din CEX în care s-a stabilit propunerea acestuia ca premier. De altfel, la începutul săptămânii trecute Stănescu a participat la o întâlnire restrânsă cu Mihai Tudose, fiind unul dintre cei care i-au cerut să nu demisioneze. Inspectorii Curții de Conturi au descoperit că, în perioada în care Stănescu conducea CJ Olt, instituția a finanțat ilegal o echipă de fotbal din județ, ALRO Slatina. Stănescu este implicat și într-un dosar de corupție alături de Darius Vâlcov, fost primar în Slatina și fost ministru de Finanțe. Ei sunt cercetați pentru concesionarea serviciului de întreţinere a spaţiilor verzi din Slatina pe 30 de ani de Primăria Slatina către o firmă sau contractarea mai multor lucrări supraevaluate de către SC Compania de Apă SA Slatina. În 2016, Paul Stănescu s-a hotărât să candideze pentru Parlament, pentru a beneficia de imunitate. Mutarea lui Stănescu a fost sprijinită și de Liviu Dragnea, cu toate că liderul PSD le ceruse aleșilor locali să își păstreze posturile. Paul Stănescu a împânzit instituțiile statului cu membri ai familiei sale și cu oameni de casă. Fratele îi este coleg de Parlament, soția este consilier la Ministerul Educației, cuscra – inspector școlar adjunct, tatăl a fost primar de comună.  La familia propriu-zisă se adaugă membri ai familiei extinse – apropiați promovați în posturi importante în Executiv.

 

Felix Stroe, crescut de Mazăre

Felix Stroe (62 de ani), propus pentru șefia Ministerului Transporturilor, este președintele PSD Constanța din 2015, când a ocupat locul lăsat vacant de Radu Mazăre. Stroe este, din aprilie 2003 încoace, și directorul general al Regiei Autonome Județene de Apă (RAJA) Constanța.
Stroe a absolvit Academia Navală „Mircea cel Bătrân” în 1978, iar între 1978 și 1991 a fost ofițer în cadrul Marinei Militare, din care cinci ani comandant de nave de război. Între 1985 şi 1987 a urmat cursurile Academiei de Înalte Studii Militare Bucureşti. A deținut diferite funcții în Primăria Constanța în era ”Mazăre”. Între 2000 şi 2003, a fost viceprimar al municipiului Constanţa, iar între 2000 şi 2013 – consilier în cadrul Consiliului Local Constanţa.
În martie 2015, Agenția Națională de Integritate (AN) l-a declarat pe Stroe în incompatibilitate, deoarece a deţinut simultan funcţia de consilier local şi funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie şi director general al SC RAJA SA. Social-democratul a atacat în instanță raportul ANI și, în prima instanță, la Curtea de Apel Constanța, a câștigat. Recursul se judecă încă.
În 2010, a fost audiat la DNA în dosarul de corupție al fostului senator PSD Cătălin Voicu. Stroe, director al RAJA Constanța, a refuzat să dea detalii despre calitatea în care a fost audiat, dar presa a făcut legătura cu o stenogramă din dosarul lui Cătălin Voicu, în care era transcrisă o discuție a acestuia cu alt senator PSD, Alexandru Mazăre (fratele ex-primarului Radu Mazăre). Mazăre îi cerea lui Cătălin Voicu să rezolve dosarul RAJA.
Presa a mai scris că principalul beneficiar al contractelor RAJA Constanța ar fi fost un SRL din Murfatlar, controlat de un off-shore din Cipru asociat cu Radu Mazăre, Nicușor Constantinescu și Sorin Strutinsky.
Conform Centrului Român pentru Jurnalism de Investigație, ”Felix Stroe, născut în 1955, este încă un cetățean român care a primit cetățenia Moldovei”. În Republica Moldova, Felix Stroe figurează ca director la compania RAJA SRL, înregistrată pe 3 februarie 2011 în Găgăuzia, orașul Comrat, afirmă sursa citată.

 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Dacă vor avea pe ele avioane F-16 ale Ucrainei, Rusia amenință că va ataca baze militare din România

Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a amenințat că Rusia va ataca viitoarele avioane F-16 ale Ucrainei chiar dacă aeronavele se vor afla în...

Copilul tău și-a pierdut pofta de mâncare? Iată ce trebuie să faci!

Lipsa de apetit la copii reprezintă o problemă comună, care adesea îngrijorează părinții. Este esențială o abordare atentă și informată pentru a identifica cauzele...

Curiozități despre Paștele Catolic: de la tradiții în Marea Britanie până la ouăle de ciocolată din Statele Unite.

Paștele catolic în 2024 se sărbătorește duminică, 31 martie. Iată 12 lucruri interesante despre Paștele Catolic: Fiecare copil din Marea Britanie primește în medie 8,8...
Ultima oră
Pe aceeași temă