7.8 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăTechCătălin Predoiu, despre parteneriatul PNL cu Iohannis: Trebuie să ieșim din postura...

Cătălin Predoiu, despre parteneriatul PNL cu Iohannis: Trebuie să ieșim din postura de vagon la remorcă și să ne facem propriul destin politic

Cătălin Predoiu a declarat că el vrea să candideze la funcția de președinte al PNL pentru a ordona haosul din partid, precizând însă că acest haos se regăsește și în celelalte partide din țara noastră. Declarațiile au fost făcute în cadrul unui interviu oferit publicației Adevărul, unde Cătălin Predoiu a mai spus că trebuie să se continue legătura strânsă între PNL și Iohannis, dar liberalii ar trebui să nu se mai lase cărați de președintele țării.

Întrebat de ce vrea să candideze la președinția PNL, prim-vicepreședintele liberalilor a spus că toate partidele au nevoie de reformă, nu numai PNL, și el vrea să ordoneze haosul. 

“Tocmai pentru a ordona haosul. Un lucru e cert. Nu doar PNL, ci toate partidele, cele tradiţionale, au nevoie de reformă. Lumea s-a schimbat foarte mult în ultimii 10-15 ani. S-au schimbat relaţiile de muncă, modul de comunicare, relaţiile de afaceri, sub impactul acestor tehnologii. Partidele nu mai corespund acestor noi realităţi. Asta se vede dramatic, dacă ne uităm la Brexit. La fel e situaţia şi în România. Toate partidele din România au nevoie de modernizare şi reformă. Partidele nu-şi mai îndeplinesc scopul social.  Partidele din România sunt structuri create după 1989, unele s-au mai reformat, altele nu. Dacă vrem ca partidele să nu fie structuri rigide, oarecum controlate, vom vedea că va continua fenomentul de respingere al partidelor politice.  Şi PNL suferă de aceleaşi pricini. Are nevoie de o reformă profundă, de modernizare. Altminteri, vom fi cu toţii nişte epigoni şi vom trăi din vremuri mai apropiate sau mai îndepărtate”, a declarat Cătălin Predoiu.

Cătălin Predoiu a precizat că ideea de parteneriat între PNL și Iohannis trebuie să continuie, dar liberalii ar trebui să-și creeze propriul destin politic și istoric. 

“Cred că trebuie să ieşim din postura în care stăm ca un vagon la remorcă. PNL trebuie să rămână alături de Klaus Iohannis pentru că nu văd la ora aceasta în societate un vector care să garanteze, altul decât Iohannis, dezvoltare democratică. Dar PNL trebuie să-şi croiască destinul său politic şi istoric. Nu preşedintele face autostrăzi, nu preşedintele construieşte şcoli şi spitale. E nevoie ca în urma preşedintelui să vină această formă reîmprospătată, puternică. Cred că trebuie să tractăm noi părţi din societate. Noi să dăm forţă, curaj”, a mai precizat Cătălin Predoiu.

În legătură cu alegerile pentru funcția de președinte al partidului, Predoiu a spus că el s-a înscris în această cursă la insistențele colegilor și după ce s-a consultat și cu alți membri al PNL. “Intru ca să câștig”, a mai spus prim-vicepreședintele PNL, adăugând că nu se supără dacă în această competiție se înscriu și Cristian Bușoi și Ludovic Orban.

“E prima oară când candidez pentru şefia partidului. După ce am făcut fuziunea ne-am pus problema: cu cine mergem la prezidenţiale. Acum  nu e o candidatură individuală. Am intrat după ce m-am consultat cu colegi. Factorul declanşator a fost ceea ce mi-au zis colegii: e datoria ta să-ţi asumi candidatura. Eu nu fac calcule acum. Intru ca să câştig.
Sunt şi alte nume vehiculate.(n.r. Înafara de cel al lui Cristian Bușoi și Ludovic Orban) Să intre. Eu nu aş spune că e o luptă, e o competiţie. Le transmit votanţilor: aveţi grijă la ce se propune şi ce spun candidaţii! Ştiu că fiecare îşi îndeamnă colegii de filială să fac aşa sau altcumva, dar fiecare membru de partid are responsabilitatea votului. Fiecare coleg e util. Pe toţi cei numiţi de dumneavoastră îi preţuiesc. Oricum, noi vom fi o echipă. Nimeni nu mai poate reuşi singur”, s-a exprimat Cătălin Predoiu. 

În legătură cu cei care ar pune în discuție cele 11 procente obținute la alegeri, Cătălin Predoiu spune că partidul trebuie să numească un candidat cu cel puțin doi ani înainte.

“A luat cineva de la Bucureşti mai mult? (n.r. de 11%) Ceea ce important acum e să vedem cum facem să nu mai punem candidatul cu două săptămâni înainte. Trebuie să ne pregătim de pe acum cu viitorul candidat. Avem nevoie de un candidat ales cu cel puţin doi ani înainte, susţinut”, a mai spus Predoiu.

Cele mai citite

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă