19.9 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăTechCamera Deputaților: Membrii de partid pot fi manageri de spital. PNL...

Camera Deputaților: Membrii de partid pot fi manageri de spital. PNL acuză PSD că politizează sistemul sanitar

Comisia Juridică şi Comisia de Sănătate din Camera Deputaților au discutat și au aprobat, luni, Ordonanța de Urgență 79 privind managerii de spitale, deşi aceasta fusese respinsă de Senat, a declarat deputatul PSD Florin Buicu, citat de site-ul www.informatia-zilei.ro.

Pe baza acestei ordonanțe, membrii de partid vor putea fi manageri de spitale, cu condiția să nu ocupe funcţii de conducere în formaţiunile politice, a explicat deputatul Buicu.

„OUG 79 a venit de la Senat cu raport de respingere. În urma multiplelor dezbateri pe care le-am avut la Camera Deputaţilor OUG a primit un raport de adoptare cu amendamente. Nu va putea fi manager de spital cineva care ocupă funcţii de conducere în partidele politice”, a declarat preşedintele Comisiei de sănătate, deputatul PSD Florin Buicu.

Textul OUG 79, emisă de fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu, prevedea că nu poate fi manager de spital persoana care deţine calitatea de membru în organele de conducere, administrare şi control ale unui partid politic.

„Acest text era neconstituţional pentru că unul din organismele de conducere ale partidelor este adunarea generală a membrilor, iar Constituţia prevede dreptul oricărei persoane de a face politică, de a fi membru de partid. În Legea 95, nu va putea fi director de spital o persoană care va ocupa o funcţie de conducere în partid. Membru simplu poate fi, (…) e dat de Constituţie nu de legea 95. Nu este vorba despre o repolitizare şi până acum putea fi membru de partid conform Constituţiei. Prevederea din textul OUG 79 dată de Guvernul Cioloş era de fapt neconstituţională”, a susţinut Buicu.

Deputatul PNL Pavel Popescu a declarat, luni, că în forma adoptată de comisii, OUG 79 politizează sistemul de sănătate, criticând faptul că managerii pot fi membrii ai unor partide politice şi că primarul, lipsit de expertiză medicală, poate lua „decizia supremă” în cazul numirii acestora.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

3 criterii esențiale pentru alegerea unui scaun de masă pentru bebeluși

Alegerea unui scaun de masă pentru bebeluși este o decizie importantă pentru orice părinte, influențând direct siguranța, confortul și buna dezvoltare a copilului în...

Cum alegi salopeta de lucru potrivită

Alegerea unei salopete de lucru adecvate este esențială pentru confortul, siguranța și eficiența la locul de muncă. Această piesă de îmbrăcăminte, care inițial a...
Ultima oră
Pe aceeași temă