12.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăTechUSR, în derivă după referendumul pentru susținerea Coaliției pentru Familie. Ce se...

USR, în derivă după referendumul pentru susținerea Coaliției pentru Familie. Ce se va întâmpla în septembrie | ANALIZĂ ROMÂNIA LIBERĂ

Agitație în USR după referendumul intern privind familia tradițională. Efervescența nu pare să dea rezultate: nu se știe cine va conduce partidul, care va fi orientarea acestuia și nu este 100% clar dacă votul de la referendumul intern va conta.

Consiliul Politic al USR, al doilea for ca importanță după Congres, a fost convocat pentru începutul lunii septembrie. Pe ordinea de zi se află „numirea unei comisii de analiză a referendumului“, potrivit fostului lider USR, Nicușor Dan. Deși a demisionat din partid, acesta s-a arătat la curent cu evoluțiile interne afirmând că ar fi vorba de o analiză „din punct de vedere logistic“ și nu de o contestație. Elek Levente, președintele interimar al USR, a susținut că subiectul referendumului este încheiat, iar Consiliul Politic nu poate schimba rezultatul.

„Referendumul este un subiect încheiat, nu cred că Biroul Politic mai poate să întoarcă rezultatul. Este opțiunea membrilor,  ei au decis“, a afirmat Levente. Afirmațiile celor doi au venit în contextul în care Consiliul Politic a fost convocat la inițiativa filialei Caraș-Severin, controlată de o susținătoare a lui Nicușor Dan. Poziționarea USR împotriva reviziurii Constituției pe tema familiei tradiționale a provocat demisia lui Nicușor Dan din USR.



Totuși, potrivit unor surse din USR susținătorii lui Nicușor Dan nu s-au resemnat, dar nu se vor opune direct rezultatului referendumului. Aceștia vor să ceară ca analiza comisiei privind refrendumul să fie validată de congresul din octombrie, pentru a muta bătălia în cadrul acestui for lărgit.

Strategiile taberelor

Nicușor Dan a afirmat, de mai multe ori, că nu va reveni în Uniunea Salvați România, dar se poate răzgândi dacă partidul va reveni la poziția de neutralitate pe tema familiei tradiționale, în cadrul unui congres. Deocamdată, despărțirea lui Nicușor Dan de USR nu este totală, el anunțând că este parlamentar independent, dar rămâne afiliat grupului USR din Camera Deputaților. El își va continua proiectele legate de Primăria Capitalei și a evitat un răspuns tranșant în ceea ce privește înființarea unui nou partid.

USR se pregătește de un congres în luna octombrie, unde ar urma să se aleagă noul președinte, dar și de un nou referendum intern, legat de colaborarea cu platforma fostului premier Dacian Cioloș. Deocamdată, tabăra liberală din partid este în avantaj, după ce la referendumul intern peste 52% din membri au votat să se poziționeze împotriva inițiativei Coaliției pentru Familie. Liderul grupării liberale, vicepreședintele Cristian Ghinea, este un adept declarat al colaborării cu Dacian Cioloș. Totuși, acesta susține că nu vrea să fie liderul partidului. „Nu voi candida la Congres. Sunt decis, pentru că USR are nevoie de linişte, de unitate. Eu am foarte multe cicatrici în spate“, a afirmat, recent, Ghinea. Nici colaborarea cu Dacian Cioloș nu este mai limepde. „Pe agenda Platformei România 100 nu există niciun fel de fuziune“, a transmis, recent, Alin Cristian Mituța, fostul director de cabinet al lui Dacian Cioloș și co-fondator al Platformei România 100.

Tabăra conservatoare, condusă de Clotilde Armand pledează pentru „întărirea căsătoriei și a familiei, principalul fundament al societății și cadrul optim pentru creșterea și educarea copiilor“.

Ce vor progresiștii din USR

După „USR-liberal“ și „USR-popular“ în cadrul USR a părut o nouă platformă – „USR progresist“, depusă de senatoarea Florina Presadă. Manifestul propune promovarea drepturilor omului (inclusiv ale femeii), secularism, existența unor forme de protecție socială și preocupare față de ecologie. Potrivit documentului, USR va lupta fără încetare împotriva corupției, a nepotismului, a mafiilor din economie, a clientelismului politic și va apăra independența Justiției. USR progresist este împotriva organizării referendumului pentru familia tradițională, pe aceeași poziție cu liberalii.  Presadă are și propria viziune privind împărțirea rolurilor în USR. „Nicușor merită să fie primarul Bucureștiului în 2020, Clotilde trebuie să continue ce a început la Sectorul 1, iar Cristi ar trebui să facă parte dintr-un guvern USR“, a comentat ea.


 

Împotriva Coaliției pentru Familie

La referendumul intern, 52,7% din membrii USR  au votat pentru o poziţionare a partidului privind iniţiativa de modificare a Constituţiei iniţiată de Coaliţia pentru Familie.

Din totalul de 1.829 de membri USR au votat 1.453, prezenţa finală la vot fiind de 78%. Referendumul s-a desfăşurat timp de şapte zile, iar membrii au avut de răspuns la două întrebări: „Susţineţi ca USR să aibă o poziţie ca partid pe tema referendumului Coaliţiei pentru Familie?“, întrebare la care 766 au votat Da, iar 682 au votat Nu şi întrebarea „Cum trebuie să se poziţioneze USR ca partid pe tema referendumului Coaliţiei pentru Familie?“, la care 184 au votat Pro, iar 864 au votat contra.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...

Firea trebuie să se retragă din cursa pentru europarlamentare dacă va candida la Primărie, susține AUR

Partidul AUR consideră că Gabriela Firea trebuie să renunțe la candidatura pentru un post de europarlamentar dacă dorește să candideze la Primăria Capitalei. Acest punct...

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă