12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăTechALEGERI PARȚIALE. Candidatul PNL a câștigat Primăria Deva. Dragnea și...

ALEGERI PARȚIALE. Candidatul PNL a câștigat Primăria Deva. Dragnea și Tudose, bătuți de Orban și Ponta

PNL a câștigat Primăria Deva, deși Liviu Dragnea, Mihai Tudose, Gabriela Firea și Raed Arafat i-au făcut campanie candidatului social-democrat. PNL a atras un candidat din ALDE, iar Victor Ponta a avut propriul candidat, rupând voturile PSD.

 

Candidatul PNL la funcţia de primar al municipiului Deva, Florin Oancea, a câştigat alegerile parţiale organizate duminică, potrivit rezultatelor finale ale BEC Deva. Candidatul PNL a obţinut 9.065 voturi valabil exprimate (42% din opţiuni), poziţia a doua fiind ocupată de candidatul PSD, Petru Mărginean, cu 5.329 voturi (24,7%).

Următoarele locuri au fost ocupate de candidatul independent, susţinut de Pro România, Marius Blendea, cu 2.926 voturi (13,6%) şi Lucian Davidoni (USR), cu 1.560 voturi (7,2%). Au votat 22.035 de alegători, prezenţa la vot fiind de 37,16%.

Victoria PNL a fost facilitată de faptul că PSD a impus un candidat de la centru, nesusținut de organizația locală, dar și de faptul că Victor Ponta, exclus din PSD, l-a susținut pe Marius Blendea, care a luat o parte din voturile social-democraților.

 

Strategia PNL

Anterior alegerilor, fiecare partid a transformat competiția pentru Primăria Deva într-o adevărată bătălie a liderilor de la centru. PNL l-a desemnat candidat pe Florin Oancea. Acesta a fost membru al PNL în perioada 1998 – 2012. În perioada 2008 – 2010 a fost viceprimar al municipiului Deva. În anul 2012 a demisionat din partid pentru a candida ca independent la Primăria Deva, iar în anul 2016 a fost desemnat să reprezinte ALDE în cursa electorală pentru funcţia de primar al municipiului, pierzând în fața lui Mircia Muntean. Recent, Oancea a revenit în PNL.

Pe 2 noiembrie, cu câteva zile înainte de scrutin, conducerea PNL a ținut o ședință specială la Deva. Președintele PNL, Ludovic Orban, parlamentarii partidului, dar și mai mulți primari au fost prezenți la reuniune pentru a-și exprima sprijinul față de Oancea. Întrunirea s-a încheiat cu un marș și un miting pentru susținerea lui Oancea.

Desant PSD

În schimb, scorul PSD a fost afectat de bătăliile interne din acest partid. Inițial, filiala locală a PSD îl desemnase drept candidat pe Ovidiu Moș, care își începuse deja campania. Ulterior, de la centru a fost impus Petru Mărginean, fost primar al Devei între 2012 și 2016, din partea USL, provenind din PC.

După ruperea USL, Mărginean a trecut la PNL, dar liberalii l-au exclus în 2016, acuzându-l de blat cu PSD. Mișcarea a bulversat activul PSD din localitate, social-democrații pierzând interesul pentru implicarea în bătălia electorală.

Premierul Mihai Tudose a efectuat, în timpul campaniei, două vizite „inopinate” în oraș, oficial pentru a susține diferite proiecte, neoficial pentru a sprijini candiatura lui Mărginean. Dintr-o dată, Tudose s-a arătat interesat de soarta spitalului județean sau de stadiul autostrăzii Deva-Lugoj și a vizitat o piață din oraș, pentru a vorbi cu oamenii. Și Gabriela Firea, primarul Capitalei s-a deplasat în Deva pentru campanie. „O după-amiază plăcută alături de locuitorii municipiului Deva, împreună cu Petru Mărginean, candidatul nostru la primăria Devei. Un om cu proiecte serioase pentru familii, copii, dezvoltarea orașului. Oameni frumoși, oraș frumos”, a postat Gabriela Firea pe contul său de Facebook.

Vinerea, 27 octombrie, în calitatea sa de șef al DSU, secretarul de stat Raed Arafat s-a deplasat într-o vizită oficială, deci pe banii Ministerului de Interne,  la Deva unde s-a afișat peste tot cu Petru Mărginean.

Pe 2 noiembrie, liderul PSD, Liviu Dragnea, a fost huiduit pe stradă, în timpul vizitei la Deva, de un bărbat care i-a strigat: „Infractorule!” și „Penalule!”. În momentul imediat următor, deputatul Laurențiu Nistor, liderul organizației județene a PSD, îi răspunde protestatarului: ”Tu ești! Un infractor, mai infractor ca oricare altul. Dă-te dracu!”.

Ponta rupe din voturile PSD

Fostul premier Victor Ponta a încercat să pună piedică PSD deplasându-se la Deva pentru a susține un candidat independent – Marius Blendea. Ponta a transmis că el este ”singurul pesedist adevărat” din Deva, susținând că Liviu Dragnea i-a jignit pe locuitorii din Deva, desemnând un candidat traseist.

”Domnul Mărginean, cel care pentru mine este celebru prin declarația pe care o știți foarte bine, că vrea să scape județul Hunedoara de hoții și imbecilii de la PSD”, a comentat Ponta. ” Și, deși înțeleg că nu a fost o idee de aici, pe plan local și s-a decis la București de către mintea luminată a domnului Dragnea, cred că este o bătaie de joc la adresa celor din Deva și a celor care vor să voteze PSD”, a afirmat fostul premier.

La Deva s-au organizat alegeri locale parțiale pentru funcţia de primar după ce fostul edil Mircia Muntean (PSRO) a fost condamnat definitiv la şase ani de închisoare cu executare în data de 24 aprilie.

În iunie, PSD a pierdut Primăria Târgu-Jiu în fața PNL, după ce Liviu Dragnea le-a cerut social-democraților din județ să nu îl invite pe fostul premier în campanie.

 

Exmatriculare

Florin Oancea, noul primar al municipiului Deva, a fost exmatriculat de la facultate, în 2006, dupa ce și-a trimis soferul în locul lui să dea un examen care avea ca temă corupția și modalități de combatere ale acestui fenomen, după cum arăta atunci presa locală.

 

 

PSD a învins în zona rurală

* PSD a câștigat alegerile în trei comune din Teleorman – Poeni, Cervenia și Salcia

*Alegerile din  comuna arădene Bocsig au fost câştigate de candidatul PSD, Teodora Felicia Abrudean

*Candidatul PSD, Didi Alexandroae, a câştigat alegerile organizate în comuna vasluiană Oşeşti, cu o diferenţă de 19 voturi faţă de candidatul PNL, Ioan Toderaşcu

*Candidatul PSD la alegerile pentru funcţia de primar al comunei Vlădeşti, Adrian Cosac, a fost ales în funcţie cu peste 70% din voturi

* Candidatul PSD, Constantin Popescu, a câştigat alegerile parţiale din 5 noiembrie în comuna suceveană Drăgoieşti

*Mirela Adriana Vereş (PNL) a câștigat alegerile pentru comuna Călărași din Județul Cluj

*Candidatul PSD Gorj, Ion Mischie, a câştigat alegerile pentru funcţia de primar al comunei Teleşti

*Candidatul independent Iulian Iliescu, care a fost susţinut de PSD şi ALDE, a câştigat alegerile din comuna Nicşeni din judeţul Botoşani

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...

Ocolul Bucureștiului în 30 de zile

Coaliția PSD-PSD a făcut un ocol de treizeci de zile pentru a ajunge de unde a plecat. “Și mă ocoli...” – vorba bancului. Dar...

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...
Ultima oră
Pe aceeași temă