21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăTechAdrian Năstase comentează rezultatul alegerilor parlamentare: O nouă revoluție Facebook nu s-a...

Adrian Năstase comentează rezultatul alegerilor parlamentare: O nouă revoluție Facebook nu s-a mai desfășurat

România se înscrie în rândul țărilor din spațiul lumii euro-atlantice în care au avut loc ‘revoluții ale majorității tăcute’, realizate în numele suveranismului, dar pe de altă parte, “mult-așteptata ‘revoluție Facebook reloaded'” nu s-a mai desfășurat, susține fostul premier Adrian Năstase, potrivit Agerpres.

Adrian Năstase a comentat astfel rezultatul alegerilor parlamentare din 11 decembrie.

“Duminică, cetățenii români și-au manifestat voința prin vot. Mesajul urnelor a fost clar: societatea așteaptă revenirea la normalitate. Suntem obosiți de interminabilele conflicte, greu de înțeles și de acceptat. Prin rezultatul alegerilor parlamentare, România se înscrie în rândul țărilor din spațiul lumii euro-atlantice în care au avut loc ‘revoluții ale majorității tăcute’, realizate în numele suveranismului. Alegerile relativ recente din Polonia, Slovacia, Statele Unite ale Americii ori referendumul pentru Brexit au scos la lumină nemulțumirea populației față de consecințele globalizării/integrării europene. În România, așa-zisul ‘guvern tehnocrat’ a fost perceput drept instrumentul prin care interesele Marilor Puteri și ale companiilor multinaționale prevalează în fața celor naționale. Această revoltă a ‘societății anonime și tăcute’ nu are, în principal, o componentă etnică pentru a fi naționalistă, ci este determinată de efectele socio-economice ale apartenenței noastre la Uniunea Europeană. Nu este o reacție de excludere a străinilor, ci de redobândire a suveranității și controlului asupra politicilor naționale (suveranism)”, a afirmat Năstase într-o postare pe blog.

Totodată, fostul premier consideră că rezultatul alegerilor “reprezintă un masiv vot de blam împotriva ‘regimului Iohannis’, a cărui esență nu este altceva decât continuarea regimului Băsescu, față de care 7,4 milioane de cetățeni și-au manifestat dezaprobarea la referendumul din 2012”.

“Retorica găunoasă a ‘statului de drept’ prin care sunt mascate, în fapt, tot mai multe abuzuri politico-judiciare a provocat și ea furia unei bune părți din societate.  Este meritul lui Liviu Dragnea de a fi construit o strategie de campanie adecvată la starea societății și situația internă din PSD. Social-democrații și-au extins bazinul electoral și în spațiul urban mare, chiar dacă potențialul din mediul rural nu a fost fructificat integral. Dacă PSD ar fi insistat mai mult asupra nevoii de justiție socială ar fi putut obține un scor și mai mare”, a adăugat Adrian Năstase.

Potrivit acestuia, “mult-așteptata ‘revoluție Facebook reloaded’ nu s-a întâmplat, dintr-un motiv foarte simplu: nu a existat o motivație autentică”. “Majoritatea tineretului nu a dorit să participe la o mascaradă politică, nu s-a lăsat înșelată de strategiile de mobilizare exersate atât în alegerile prezidențiale din 2014 cât și după incendiul din Clubul Colectiv. Mitul ‘diasporei salvatoare’ s-a spulberat! (…) Un alt eșec a fost cel al votului prin corespondență. La fel, mitul votului de dreapta din Transilvania”, a spus el.

În opinia fostului lider social-democrat, PNL nu a învățat din experiența nefastă a epocii Băsescu, “acceptând transformarea docilă într-un partid prezidențial inert și lipsit de vitalitate”.

“Faptul că PNL și-a construit întreaga campanie electorală pe mitul ‘Eroului Salvator’, încarnat caricatural de Dacian Cioloș, luat cu împrumut și împărțit cu un partid anti-sistem (USR), a întărit electoratului impresia de improvizație, amatorism și oportunism în legătură cu ‘partidul Brătienilor și al lui Blaga&Co!’

Votul anti-sistem a luat în România diverse forme, naționalistă prin PRM, populistă prin Partidul Poporului ‘Dan Diaconescu’. Este o noutate încarnarea opțiunii anti-sistem printr-un partid elitist ieșit din ‘spuma societății civile și a intelighenției’, USR. Integrarea acestuia în viața parlamentară va însemna, cel mai probabil, sfârșitul utopiei anti-politice”, a argumentat el.

Năstase remarcă de asemenea că în noul parlament au intrat și “cele două partide de personalități, ALDE și PMP, ALDE neobținând un scor mai mare nu doar pentru că nu are o infrastructură politică extinsă, ci și pentru că a existat un vot util acordat PSD-ului de către cei care resping regimul Băsescu-Iohannis.

“Este posibil ca ALDE sa-si mărească numărul de membri cu alți liberali si, in felul acesta, sa se refacă ideea USL-ului. De cealaltă parte, Traian Băsescu a devenit senator pentru că în societate mai există opțiuni reziduale pentru fostul președinte. (…) Reconcilierea ungaro-ungară’ dintre UDMR și FIDESZ a împiedicat divizarea voturilor etnicilor maghiari. UDMR nu mai este singurul ‘partid-balama’, însă politicienii maghiari sunt cei care au redactat ‘ghidul de utilizare’ pentru astfel de actori politici în cadrul coalițiilor, încă din 1996”, a arătat fostul premier.

Adrian Năstase mai remarcă, între altele, că, după doar un an, România reintră sub auspiciile regimului de coabitare președinte-premier.

“Experiența noastră este preponderent negativă, cauza principală fiind dorința președintelui, flancat de partidul din care provine și de instituții cu trei inițiale, de a controla guvernarea țării. (…) Apare o întrebare: alături de ALDE, în guvernarea PSD ar trebui cooptată și UDMR? S-ar putea susține ca guvernarea ar fi mai stabilă și s-ar putea elimina astfel unul din elementele de destabilizare politică, folosit de actori statali de la Vestul și Estul României. Mai ales in perspectiva sărbătoririi Centenarului din 2018. Poate că majoritatea celor care au votat PSD nu își doresc acest lucru, dar realismul politic ar putea sugera că UDMR ar putea fi utilă guvernării. Conducerea PSD ar trebui să învețe din erorile guvernării USL și să nu le mai repete”, consideră Năstase.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Înscriere la facultate, înainte de absolvirea Bacalaureatului. Pentru cei care vor o carieră în dezvoltarea de jocuri video

BISM (Bucharest International School of Management) și Amber Studio, în colaborare cu prestigioasa Abertay University din Marea Britanie, pregătesc începând cu luna septembrie lansarea...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă