15 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăPoliticăParlamentarii nu renunță la pensiile speciale

Parlamentarii nu renunță la pensiile speciale

 

Comisia de muncă din Senat a dat, ieri, un raport negativ propunerii legislative pentru abrogarea pensiilor speciale, propunere depusă de USR.

Proiectul de lege al USR prin care ar fi fost eliminate pensiile speciale  a primit raport negativ de la Comisia de muncă din Senat, PSD şi ALDE votând împotriva iniţiativei legislative, în timp ce aleşii PNL şi PMP s-au abţinut. „Iniţiativa USR pentru abrogarea pensiilor speciale a primit aviz negativ în Comisia de muncă din care fac parte. PNL şi PMP s-au abţinut! De fapt, nu este nici un breaking news, ci doar o zi normală în Parlamentul României“, a scris Florina Presadă, senator al USR, care a şi semnat proiectul de lege.

 Depusă în octombrie 2017, propunerea legislativă vizează desființarea pensiilor speciale, urmând să rămână doar două excepții: pensiile militare și pensiile magistraților.

Cu alte cuvinte, dacă pro-iectul ar deveni lege, ar rămâne fără pensii speciale parlamentarii, funcționarii publici parlamentari, personalul aeronautic civil navigant, personalul auxiliar din instanțele judecătorești și din parchete, membrii corpului diplomatic, membrii Curții de Conturi și cei ai Curții Constituționale.

6 miliarde pentru pensiile speciale

Potrivit inițiatorilor pro-iectului de lege, „numărul celor care beneficiază de pensii de serviciu instituite prin legi speciale este de 184.000 de persoane, iar bugetul total pentru aceste pensii speciale este de 6,6 miliarde lei în 2017 (…). În aceste condiții, trebuie amintit că pensiile reprezintă principala cheltuială a bugetului general consolidat, ajungând la 25% din cheltuielile statului (următoarea cea mai mare cheltuială fiind Sănătatea, care ocupă doar 12% din buget)”.

„Pensiile speciale ale civililor şi militarilor au costat bugetul de stat peste 3 miliarde de lei în prima jumătate a anului 2017. Dintre acestea, 8.668 sunt pensionari civili beneficiari de pensii de serviciu (diplomaţi, magistraţi, grefieri, funcţionari publici parlamentari, personal aero-nautic, auditori – Curtea de Conturi). Din restul de 175.000 de pensionari, la data de 21.08.2017, erau 76.000 de militari, restul fiind pensionari din structurile MAI şi altele asimilate. Regimul pensiilor speciale nu respectă principiul contributivităţii, distorsionând astfel funcţionarea sistemului de pensii, în timp ce resursele bugetare sunt limitate”, se arată în documentul citat.

Iniţiatorii proiectului, parlamentarii USR, propun restabilirea egalităţii în relaţia cu statul prin abrogarea regimurilor de pensii speciale şi revenirea la principiul contributivităţii. Regula trebuie să fie, potrivit acestora, ”la contribuţiile egale – pensii egale”. Conform expunerii de motive, regimul pensiilor speciale ”nu respectă principiul contributivităţii, distor-sionând astfel funcţionarea sistemului de pensii, în timp ce resursele bugetare sunt limitate”.

Excepții propuse de USR

De asemenea, proiectul mai prevede menţinerea a două excepţii de la această regulă pentru pensiile militare de stat, excepţie care există şi în celelalte ţări membre NATO, şi pentru pensiile magistraţilor, unde Comisia Europeană pentru Democraţie prin Drept (Comisia de la Veneţia) recomandă un regim de pensionare special.

„Pentru aceste două excep-ţii propunem menţinerea sistemului de calcul actual, dar plafonarea pensiei speciale la maximum valoarea salariului de bază brut lunar din ultima lună de activitate înainte de data pensionării”, spun parlamentarii USR. 

 Pensii cu două viteze

Deputatul USR Claudiu Năsui a explicat, imediat după depunerea proiectului, necesitatea acestei modificări prin ajungerea la o situaţie echitabilă privind pensiile pe care le primesc românii, care contribuie  după aceleaşi reguli la fondul de pensii, dar nu primesc „pensii după aceleaşi reguli”.  „România a tolerat şi tolerează un sistem de pensii cu două viteze. Cu toţii contribuim după aceleaşi reguli, dar nu primim pensii după aceleaşi reguli. USR pune pe tapet problema pensiilor speciale, noi suntem contra lor, nu este adevărat că nu avem ce face. Trebuie ca statul român să fie imparţial”, a declarat Năsui.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...

Viktor Orban anunță că 2024 va fi anul înlocuirii hegemoniei liberal-progresiste cu una suveranistă

În acest an ar putea lua sfârşit o perioadă ingrată a civilizaţiei occidentale, prin înlocuirea lumii construite pe baza hegemoniei liberal-progresiste cu una suveranistă,...

NAMI Beach Club & More – o experiență exclusivă de vară, oferită de Radisson Blu Hotel Bucharest, în inima orașului – se va deschide...

Legendara piscină de la Radisson Blu Hotel Bucharest devine NAMI Beach Club & More, o nouă destinație de vară, care urmează să își deschidă...
Ultima oră
Pe aceeași temă