21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăPoliticăParlamentarii aflați în conflict de interese, salvați. Legea ANI, modificată în punctele...

Parlamentarii aflați în conflict de interese, salvați. Legea ANI, modificată în punctele esențiale

Deputații juriști au modificat legea pe baza căreia funcționează Agenția Națională de Integritate (ANI) – Legea 176/2010.

Modificările operate, la inițiativa deputatului PSD Florin Iordache, afectează deciziile luate în legătură cu două categorii majore de infracțiuni. Este vorba de conflictul de interese (cazurile în care demnitarii iau decizii în care au și interese personale) și de incompatibilități (este vorba de funcțiile care  nu pot fi cumulate cu cele de parlamentari).

Astfel, deputaţii au votat un articol, propus de Iordache,  conform căruia încetează de drept „interdicţiile aplicate deputaţilor şi senatorilor în temeiul art. 25 pe baza rapoartelor de evaluare întocmite de ANI şi care au constatat nerespectarea prevederilor legale privind conflictul de interese în perioada 2007-2013“.

Cum se traduce acest articol din limbajul juridic în cel practic? Articolul la care face referire (25) mențio-nează că „fapta persoanei cu privire la care s-a constatat că a emis un act administrativ, a încheiat un act juridic, a luat o decizie sau a participat la luarea unei decizii cu încălcarea obligaţiilor legale privind conflictul de interese ori starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii“.

Prin noul articol, Iordache vrea să îi salveze pe cei găsiți în conflict de interese între 2007 și 2013. În expunerea de motive, este invocată o decizie a Curții Constituționale (619/2016) – prin care a fost respinsă o lege prin care Parlamentul îi salva pe senatorii și deputații care și-au angajat rudele în Legislativ între 2007 și 2013.

Florin Iordache invocă un pasaj din decizia CCR din care ar reieși că „fapta de conflict de interese nu exista în materie civilă pentru deputați și senatori și nu se aplică parlamentarilor“.

Însă, în paragraful următor CCR menționa că existența conflictului de interese este reglementată de Codul Penal și, pe această bază, ANI a anchetat mai mulți parlamentari, iar instanțele au decis în mod corect că aceștia sunt în conflict de interese. Acum, forma votată de Comisia juridică se aplică și altor cazuri de conflicte de interese, nu doar pentru cei care și-au angajat rudele la Parlament.

 Steluța Cătăniciu, printre beneficiari

 Astfel, deputatul PNL Cătălin Predoiu, fost ministru al Justiției, susține că printre beneficiarii modificării s-ar număra deputatul ALDE Steluța Cătăniciu. În 2013, ANI a acuzat-o pe Steluța Cătăniciu de conflict de interese pentru că în perioada în care ocupa funcția de consilier local la Cluj-Napoca a reprezentat în instanță o societate comercială pentru care și-a exprimat votul de membru al CL din cadrul municipalității clujene.

Ulterior, în 2015, ICCJ a decis definitiv că Steluța Cătăniciu este vinovată. Cu toate acestea, ea a candidat pentru un nou mandat și a fost aleasă. ANI a cerut Parlamentului să îi anuleze mandatul, însă majoritatea PSD-ALDE a refuzat. Acum, dacă noua lege va trece de plenul Camerei Deputaților și al Senatului, raportul ANI din 2013 va fi anulat. 

Steluța Cătăniciu s-ar adăuga astfel pe o listă a beneficiarilor legii. În perioada 2011-2015, ANI a identificat 54 de senatori și deputați care și-au angajat rudele la Parlament, fiind acuzați de conflict de interese. Multe dintre aceste fapte s-au petrecut înainte de 2013, anul până la care ar urma să fie anulate interdicțiile.

Printe cei sancționați s-au numărat Marian Neacșu  (secretar general al PSD),  Iulian Iancu (deputat PSD) sau foștii parlamentari Mădălin Voicu (PSD), Oana Niculescu Mizil (PSD), Mate Andras (UDMR).   

Rotația incompatibililor

În plus față de proiectul inițial a fost votat un amendament al PSD potrivit căruia demnitarii găsiți vinovați de conflict de interese sau incompatibilitate nu mai pot ocupa aceeași funcție “pe o perioadă de trei ani de la încetarea mandatului în care a existat conflictul de interese ori starea de incompatibilitate“.

De notat că amendamentul este unul de natură generală,  nu se aplică la o perioadă restrânsă de timp, așa cum este articolul menționat anterior. Practic, așa cum a fost formulat articolul se înțelege că restricția de trei ani de zile se aplică doar pentru funcția ocupată la data comiterii infracțiunii. De exemplu, aplicând noua regulă la cazul Cătăniciu, menționat anterior, interdicția de trei ani de zile s-ar aplica doar dacă ea ar dori să candideze pentru un nou mandat de consilier local. Noul articol încalcă însă o decizie a CCR din 2013 prin care s-a statuat că astfel de interdicții se aplică pentru orice fel de demnitate publică.

 Criticile ANI

ANI a transmis că nu susţine adoptarea propunerii, întrucât nu corespunde unei decizii a CCR şi instituie un tratament preferenţial şi discriminatoriu parlamentarilor faţă de celelalte categorii de funcţii publice.

“Forma propusă nu corespunde Deciziei Curții Constituționale nr. 81/2013, iar textul din proiectul de lege este de natură să excludă, retroactiv, de la aplicarea sancțiunilor pentru conflictul de interese o singură categorie de demnitari: parlamentarii pentru care s-a constatat definitiv încălcarea regimului juridic al conflictelor de interese în perioada 2007-2013“, se afirmă în comunicatul ANI.

 În perioada 2011-2015, ANI a identificat 54 de senatori și deputați care și-au angajat rudele la Parlament, fiind acuzați de conflict de interese. Multe dintre aceste fapte s-au petrecut înainte de 2013, anul până la care ar urma să fie anulate interdicțiile.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Hidroelectrica anunță că Barajul Izvorul Muntelui este în perfectă siguranță după seismul de joi dimineață

Hidroelectrica a anunțat că Barajul Izvorul Muntelui, unul dintre cele mai mari din Europa, este în perfectă siguranţă după seismul produs joi dimineață în...

Hidroelectrica anunță că Barajul Izvorul Muntelui este în perfectă siguranță după seismul de joi dimineață

Hidroelectrica a anunțat că Barajul Izvorul Muntelui, unul dintre cele mai mari din Europa, este în perfectă siguranţă după seismul produs joi dimineață în...

Declarațiile lui Cristiano Bergodi, înainte de Universitatea Craiova – Rapid

Cristiano Bergodi, antrenorul Rapidului, spune că formaţia sa trebuie să joace cu încredere şi curaj pentru a câştiga toate cele trei puncte în meciul...
Ultima oră
Pe aceeași temă