20.3 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăPoliticăOtopeni, 23 decembrie 1989. Au trecut 28 de ani de la masacru

Otopeni, 23 decembrie 1989. Au trecut 28 de ani de la masacru

Trei camioane pline cu jandarmi de la Unitatea de Transmisiuni Câmpina au ajuns la Aeroportul Otopeni. Cei mai mulți erau militari în termen, adolescenți. Fuseseră chemaţi pentru a face faţă unui eventual atac terorist.

Însă chiar ei au fost primiţi ca niste teroriști și au devenit ținta mitralierelor, explică Ştirile TVR. Militarii care apărau deja aeroportul au crezut că spre ei se îndreaptă teroriştii, aşa cum fuseseră avertizaţi.

Otopeni, 23 decembrie 1989. Cine sunt criminalii?

Marius Buteica a pierit şi el la Otopeni. Era student în anul II și lucra în aeroport ca mecanic. După 28 de ani, mama lui încă mai speră ca vinovații să plătească pentru moartea fiului ei.

Cieneste de vină? Cine a lansat diversiunea cu teroriştii. Despre care se vorbeşte despre 28 de ani, dar anchetatorii nu au reuşit să găsească nici măcar urma unuia dintre aceştia.

Ei au murit degeaba

Geta Popovici îşi plânge soţul, despre care nu ştie de ce a murit. Ea doar a fost sunată şi chemată să îşi recunoască soţul decedat. Atât şi nimic mai mult.

Jim Silvestru era originar din Panciu şi avea numai 19 ani când a fost încorporat în armată. Avea o mulţime de planuri de viitor. Ar fi putut să-şi amâne fără probleme plecarea la oaste.

Tatăl lui era grav bolnav. El ar fi rămas singurul sprijin de nădejde al familiei, formate din mama lui şi încă două surori mai mici, rememorează Adevărul.

Împuşcat în cap la Otopeni, după trei lui de armată

Nu s-a putut împăca însă cu ideea de a nu-şi putea servi ţara. Pe 28 septembrie a fost încorporat, la cerere, la UM 0865 Câmpina, arma Transmisiuni.

„Când a plecat de acasă, toţi vecinii noştri i-au urat, aşa cum e obiceiul, armată uşoară. Le-a răspuns că el nu-şi doreşte armată uşoară, ci să fie cât mai grea, pentru că nu a murit nimeni în armată ”, povesteşte Ofelia Silvestru, mama eroului.

Avea să moară chiar el.

Supravieţuitorii de la Otopeni

Au fost și militari care au supraviețuit acelor clipe de groază de la Otopeni. An de an, aceştia se întâlnesc și aduc un omagiu camarazilor uciși. În memoria lor, preoții au ținut azi o slujbă și li s-a dat onorul militar.

Pe 23 Decembrie 1989, la Otopeni a pierit 37 de jandarmi. Ofiţeri, subofiţeri, elevi şi militari în termen.

Cele mai citite

Republica Moldova transmite primele rapoarte privind îndeplinirea condițiilor de intrare în UE

Republica Moldova va înainta către Comisia Europeană, la data de 24 aprilie 2024, primele rapoarte privind îndeplinirea condițiilor de intrare în UE. Documentul va fi...

Rețetă de Conopidă la Cuptor

Ingrediente o conopidă mare (aproximatic 2 kg) 400 g de smântână cu 12% grăsime 230 g cașcaval 2 ouă o bucată mică de unt necesară pentru a unge vasul pentru cuptor o...

Bătălia pentru Sectorul 1: imperativa coaliție anti-Clotilde

Se ascute lupta, odată cu nominalizarea lui Sebastian Burduja și a Gabrielei Firea, candidați separați ai coaliției PSD-PNL, pentru funcția de primar general al...
Ultima oră
Pe aceeași temă