11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăPoliticăOpoziția critică propunerile Guvernului pentru comisarul european

Opoziția critică propunerile Guvernului pentru comisarul european

Scrisoarea cu respectivele propuneri a fost trimisă la Bruxelles de către premierul Viorica Dăncilă, informează surse politice. Pe 26 iulie, prim-ministrul Viorica Dăncilă a precizat că România va trimite două propuneri pentru funcția de comisar european, „una de comisar femeie și una de comisar bărbat”. Momentan, nu este cunoscut portofoliul care ar reveni României, în condițiile în care noul președinte al Comisiei Europene se află încă în procesul de elaborare a arhitecturii structurii pe care o va conduce. Cu toate acestea, Viorica Dăncilă a recunoscut public faptul că „pentru România, un portofoliu precum Energia, Transporturile, Mediul, ar însemna foarte mult”.

Rovana Plumb este, în prezent, vicepreședinte al grupului socialiștilor din Parlamentul European. A fost ministrul Mediului în perioada 2012-2014, ministrul Muncii între 2014-2015 și ministru delegat pentru fonduri europene în 2017. Dan Nica este europarlamentar PSD din anul 2104. Anterior, a fost ministru al Comunicațiilor în guvernele PSD Năstase (2000-2004) și Ponta (2012-2014), precum și ministru de interne în guvernul Boc (2008-2009).

 

Criticile PNL

Ludovic Orban a comentat, luni, într-o conferinţă de presă, nominalizarea Rovanei Plumb şi a lui Dan Nica pentru a ocupa funcţia de comisar europan din partea României.

”Ne facem de râs cu astfel de propuneri, astfel de propuneri nu au şansa să treacă de Parlamentul European, riscă să facă România de râs şi ne vor pune în situaţia ca România să nu poată să obţină un portofoliu important datorită vulnerabilităţii şi slăbiciunii acestor propuneri. Atât Rovana Plumb, cât şi Dan Nica au probleme de integritate foarte grave. De asemenea, au probleme legate de profesionalismul şi seriozitatea în activitatea publică”, a spus Orban.

Potrivit acestuia, ”majoritatea PSD-ALDE, a făcut zid în jurul Rovanei Plumb pentru a împiedica adoptarea cererii de urmărire penală în cazul Belina”.

”De asemenea, domnul Nica s-a aflat în situaţia de cerere de urmărire penală în dosarul Microsoft. Este ceasul al 12-lea şi nu vreau să ajungem în situaţia ca fie preşedintele Comisiei Europene să respingă aceste propuneri, fie să ajungem în situaţia ca, în Parlamentul European, aceşti candidaţi sau unul dintre aceşti candidaţi să fie în situaţia de a nu fi votaţi de Parlamentul European”, a mai spus Orban.

Liderul liberalilor a afirmat că cei de la nivel european nu vor accepta niciodată în Comisia Europeană o persoană împotriva căreia nu a început urmărirea penală doar pentru că ”PSD a făcut zid” în jurul ei.

Orban susţine că propunerile făcute de Guvern sunt ”profund nocive pentru România”.

Premierul Viorica Dăncilă a trimis la Bruxelles scrisoarea cu propunerile României de comisar european, acestea fiind Dan Nica şi Rovana Plumb.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou eliberat de...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă