22.8 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăPoliticăNew York Times despre Mihai: În ochii multor români, el a murit...

New York Times despre Mihai: În ochii multor români, el a murit rege

Pentru New York Times, marele merit al Regelui Mihai este faptul că, „la 22 de ani a avut îndrăzneala de a-l aresta pe dictatorul fascist Ion Antonescu, o marionetă a lui Hitler”.

Întoarcerea armelor împotriva puterilor Axei, prin decizia suveranului României, a contribuit la scurtarea celui de-al Doilea Război Mondial cu luni de zile și la salvarea a zeci de mii de vieți omenești, subliniază NY Times.

Ulterior, imediat după finalul războiului, Regele Mihai a încercat să mențină sistemul monarhiei constituționale, “dar a fost obligat, sub amenințarea armelor, să abdice” și să-și părăsească patria. Amenințarea a venit din partea premierului comunist Petru Groza, care i-a spus suveranului că îl va ucide și că va ucide și 1000 de susținători ai lui, dacă refuză să abdice.

După căderea comunismului, fostul suveran a dorit să revină în România, dar la prima încercare, în decembrie 1990, “Puterea aleasă în luna mai a fost șocată de popularitatea lui și i-a interzis intrarea în țară”.

Prima vizită în România, fără incidente, a fost cea din anul 1992.

Potrivit jurnaliștilor americani, “Regele Mihai a considerat întotdeauna că abdicarea lui forțată a fost ilegală. În propriii săi ochi, ca și în ochii multor români, el a murit rege”.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

TOP 5 abilităţi esenţiale care te vor propulsa în carieră

Indiferent de traseul pe care-l alegi în carieră, vei avea nevoie de mai mult decât cunoştinţe specifice pentru a avansa. Soft skills sau abilităţile...

Donald Trump a afirmat că are „ o problemă reală” cu judecătorul din procesul său de la New York

Fostul preşedinte american Donald Trump a afirmat luni că are "o problemă reală" cu judecătorul la procesul său din New York, denunţând întreaga afacere...

Vești bune despre economie. S&P reconfirmă ratingul suveran al României și perspectiva stabilă

Agenţia de rating S&P a reconfirmat, în data de 12 aprilie, ratingul aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/A3 pentru datoria pe termen lung...
Ultima oră
Pe aceeași temă