21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăPoliticăNegocieri pentru un prezidențiabil al stângii

Negocieri pentru un prezidențiabil al stângii

Fostul premier Victor Ponta, liderul Pro România, a declarat  că a avut o discuție cu președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, despre cum s-ar putea ajunge la un candidat comun PSD-ALDE-Pro România la alegerile prezidentiale. Ponta  i-a prezentat lui Tăriceanu un calendar în care mai întâi să se anunțe doritorii, pe urmă candidații să meargă prin țară să participe la dezbateri, după care în septembrie membrii PSD, ALDE și Pro România să voteze pe cine susțin. ,,Le-am explicat simplu, dacă își pune PSD un candidat, ALDE un candidat și Pro România pe Câmpeanu ajungem să ne batem pentrul locul trei, la turul doi stăm și ne uităm. Am vorbit cu cei de la ALDE, cei de la PSD sunt tulburați…ALDE îl vrea pe Tărcieanu, noi pe Câmpeanu”, a explicat Ponta.

 

Ce spune Tăriceanu

Propunerea lui Ponta are deja acceptul preşedintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu. ”Cu domnul Ponta am evaluat variantele pe care le avem la dispoziţie pentru alegerile prezidenţiale. Confirm ceea ce a spus domnia sa în această privinţă. Da, cred că cea mai bună soluţie într-adevăr este de a avea un candidat unic”, a precizat Tăriceanu. Întrebat dacă crede că el ar putea fi candidatul agreat, Tăriceanu a comentat că tatonările sunt mai vechi în ceea ce privește desemnarea unui candidat comun, însă a adăugat că timpul îi presează și o soluție va trebui identificată cât mai curând posibil.

PSD va realiza un sondaj de opinie pentru desemnarea candidatului la prezidențiale. Până la această oră, din PSD și-au anunțat intenția de a fi testați președintele executiv Eugen Teodorovici, deputatul Liviu Pleșoianu și senatorul Șerban Nicolae. Totodată, secretarul general Mihai Fifor a lăsat de înțeles că poate fi interesat.

 

Planurile PSD

Președintele PSD Viorica Dăncilă a declarat, la finalul ședinței coaliției, că PSD așteaptă sondajele de opinie privind candidații la alegerile prezidențiale, dar nu poate opri ALDE să discute cu alte partide. ”Am spus că avem sondaje de opinie și pe măsură ce vom primi aceste sondaje vom vedea ce formulă îmbrăișăm. În politică trebuie să existe democrație, poți să negociezi cu orice partid, nu putem îngrădi dreptul unui partid de a discuta cu alte partide”, a spus ea, întrebată ce părere are despre discuțiile dintre liderul ALDE și Victor Ponta.

Anterior,  Viorica Dăncilă anunțase că în sondajele interne PSD pentru desemnarea prezidențiabilului va fi testat și un candidat comun PSD-ALDE. „ În sondaje vom introduce toți colegii care și-au exprimat dorința de a candida, dar și un candidat comun al PSD-ALDE pentru a vedea care e opinia electoratului și decizia o vom lua împreună în forul statutar”, a spus Viorica Dăncilă. După cum se vede, liderul PSD nu a spus nimic despre introducerea Pro România în această ecuație.

 Discuțiile despre un candidat comun al stângii vin după eșecul PSD și ALDE la alegerile locale dar și după apariția unor sondaje de opinie potrivit cărora PSD ar fi coborât pe locul trei în preferințele alegătorilor. Astfel, se deschide posibilitatea ca în turul doi al alegerilor prezidențiale să intre președintele Klaus Iohannis, susținut de PNL, și candidatul USR-PLUS. S-ar ajunge într-o situație fără precedent după 1990– absența unui candidat al PSD din turul al doilea al alegerilor prezidențiale.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Nicolae Ciucă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO: „Aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră”

Preşedintele Senatului, liderul PNL Nicolae Ciucă, a evidenţiat, vineri, într-un mesaj transmis cu prilejul împlinirii a 20 de ani de la admiterea României în...

Declarațiile lui Cristiano Bergodi, înainte de Universitatea Craiova – Rapid

Cristiano Bergodi, antrenorul Rapidului, spune că formaţia sa trebuie să joace cu încredere şi curaj pentru a câştiga toate cele trei puncte în meciul...

Surpriză la turneul de la Miami! Carlos Alcaraz, eliminat în „sferturi”

Carlos Alcaraz a fost eliminat în sferturile de finală ale turneului ATP Masters 1.000 de la Miami, după ce a fost învins de bulgarul...
Ultima oră
Pe aceeași temă