21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăPoliticăLista neagră a președintelui PSD

Lista neagră a președintelui PSD

 

Conflictul dintre președintele PSD, Liviu Dragnea, și președintele executiv, Niculae Bădălău, pare să se apropie de un deznodământ. Liviu Dragnea ar dori să îl lase pe Bădălău fără postul de președinte executiv, simțindu-se trădat de numărul 2 din partid.

În timp ce Bădălău este în vacanță în SUA, oamenii lui Liviu Dragnea caută soluții pentru debarcarea acestuia. Statutul PSD are două prevederi contradictorii în această privință.

Potrivit unui articol, președintele PSD poate solicita Comitetului Executiv Națio­nal votul de încredere pentru activitatea desfășurată pentru membrii Biroului Permanent Național, membrii Guvernului, secretarul general, secretarii generali adjuncți și secretarii regionali ai PSD. Bădălău, în calitate de președinte executiv, face parte din Biroul Permanent Național. Un alt articol din statut prevede însă că președintele executiv este numit și revocat de către Congresul partidului. Cea mai sigură soluție ar fi ca, după o eventuală retragere a încrederii, Bădălău să își dea demisia din postul de președinte executiv, pentru a evita escaladarea conflictului.

Dragnea a pus deja în practică partea cea mai simplă a planului. Săptămâna trecută, Niculae Bădălău a fost schimbat din postul de vicepreședinte al Senatului, în urma unei ședințe a senatorilor PSD, la care a participat și Liviu Dragnea. Conflictul dintre Dragnea și Bădălău a izbucnit în vara anului trecut, după ce președintele PSD a refuzat solicitarea numărului 2 din partid de a-i permite să devină președinte al Curții de Conturi. Tensiunile dintre cei doi s-au acutizat după ce Bădălău s-a situat de partea lui Tudose în conflictul cu Dragnea. Mai mult, Bădălău a trimis o scrisoare activului PSD, în care a denunțat ”suspendarea democrației interne” și a cerut o conducere colectivă a partidului.

În paralel, Dragnea îl încurajează pe fostul ministru al Transporturilor Răzvan Cuc să obțină șefia PSD Giurgiu, deținută în prezent de Bădălău.

 

Ce ținte mai are Dragnea

 

Dragnea este supărat și pe Codrin Ștefănescu, secretarul general adjunct al PSD. Acesta l-a criticat pe Valentin Popa, promovat de Dragnea pentru Ministerul Educației, și a susținut-o pe acest post pe Ecaterina Andronescu. Dragnea și Ștefănescu au avut un schimb dur de replici.  Codrin Ştefănescu i-a replicat tăios lui Dragnea atunci când acesta l-a întrerupt în timpul ședinței, spunându-i, printre altele, că “încă este președintele PSD”. Statutar, revocarea lui Ștefănescu ar fi mai ușoară, depinzând de votul CEx, dar Liviu Dragnea nu este hotărât dacă să atace doi adversari în aceeași ședință de partid.

Liderul PSD este nemulțumit și de opoziția pe care i-o face liderul PSD Vrancea, Marian Oprișan. Totuși, în acest caz, lucrurile sunt mai complicate, conducerea centrală având posibilitatea de a interveni într-o filială doar dacă postul de președinte este vacant.   

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Peste 6000 de elevi s-au înscris la finala națională a concursului european de educație financiară European Money Quiz

Peste 6.260 de elevi, cu vârsta între 13-15 ani, din 390 de școli, licee și colegii de la nivel național s-au înscris la ediția...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Surpriză la turneul de la Miami! Carlos Alcaraz, eliminat în „sferturi”

Carlos Alcaraz a fost eliminat în sferturile de finală ale turneului ATP Masters 1.000 de la Miami, după ce a fost învins de bulgarul...
Ultima oră
Pe aceeași temă