10.3 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăPoliticăLa 100 de ani de la Marea Unire, avem mica unire de...

La 100 de ani de la Marea Unire, avem mica unire de la Galați

Inițiativa de la Galați vine în întâmpinarea demersurilor administrațiilor din cele peste o sută de localităţi de peste Prut care au votat în consiliile locale „Declaraţii de Unire cu România”, numărul acestora fiind în continuă creștere. „În semn de prețuire pentru dorința de Unire manifestată de cele peste 100 de localități moldovene prin declarațiile de unire adoptate de consiliile locale, un act curajos plin de încărcătură istorică ce reprezintă temelia viitorului nostru comun, consider că instituția Consiliului Județean Galați, prin reprezentanții săi, indiferent de opțiunea politică, trebuie să declare susținerea Unirii Republicii Moldova cu România, printr-o Declarație de Reunire, celebrând astfel anul Centenarului”, se spune în expunerea de motive a consilierului județean PMP Romulus Iaru, inițiatorului proiectului.

În ceea ce privește temeiul legal, în expunerea de motive se spune că trebuie să luăm în considerare atât demersul Senatului Statelor Unite ale Americii din 1991, cât și dispozițiile Actului Final al Conferinței pentru Securitate și Cooperare în Europa de la Helsinki, de la 1 august 1975. Pe 28 iunie 1991, Senatul Statelor Unite ale Americii a emis Rezoluția nr.148 prin care hotărăște că Guvernul Statelor Unite ale Americii trebuie să susțină eforturile Moldovei de negociere a reunificării cu România.

Ruperea Basarabiei a distrus destine

Inițiatorul proiectului spune că pentru gălățeni unirea cu frații de peste Prut are semnificații aparte, pentru că ruperea Basarabiei de România a distrus familii, a despărțit frați și a separat părinți de copiii lor. În opinia sa, adoptarea Declarației de Unire de către CJ Galați este un gest simbolic de afirmare a dorinței și voinței unui neam de a trăi unit, iar dacă există dorință și voință, restul sunt doar amănunte birocratice.

„Demersul nostru are rolul de a ne aduce aminte de datoria morală pe care o avem față de înaintași, cei care au înfăptuit Marea Unire, dar și de datoria mult mai mare pe care o avem față de urmașii noștri, aceea de a le lăsa moștenirea reîntregită. Unirea nu este o opțiune. Este o datorie pe care nu trebuie să o uităm. Pentru gălățeni ruperea Basarabiei de țară a însemnat ruperea familiilor, a separat frați, a rupt părinți de copii, a distrus destine. De aceea cred că trebuie să ne aflăm în prima linie a celor care luptă pentru Unire“, ne-a declarat Romulus Iaru.

Președintele CJ Galați, Costel Fotea, spune că proiectul se va afla pe ordinea de zi a ședinței de pe data de 30 martie, când cu siguranță va fi aprobat. „Intenția noastră este să ne uităm pe acest proiect, să îl analizăm și în viitoarea ședință de plen a Consiliului Județean, care va fi pe 30 martie, să îl propunem consilierilor județeni să îl aprobe. Sigur că ne dorim Unirea, sunt frații noștri“, ne-a declarat Costel Fotea. 

 

INIȚIATIVE

Proiecte identice în Constanța și Timiș

O declarație simbolică de unire cu Republica Moldova ar putea fi semnată și la Timișoara, după ce Roxana Iliescu, vicepreședintele CJ Timiș, a propus un proiect de hotărâre în acest sens. Proiectul de la Timișoara va fi supus votului consilierilor județeni pe 29 martie, cu o zi înaintea hotărârii CJ Galați. Astăzi, când se împlinesc 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România, va avea loc și o ședință a CJ Constanța, în cadrul căreia va fi supus votului aleșilor un proiect de hotărâre privind susținerea Declarației de Unire cu Republica Moldova.

Cele mai citite

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...
Ultima oră
Pe aceeași temă