19.1 C
București
duminică, 21 aprilie 2024
AcasăPoliticăIonuț Vulpescu: În PSD totul se reduce la gradul de fidelitate fata...

Ionuț Vulpescu: În PSD totul se reduce la gradul de fidelitate fata de lider

“Ceea ce se întâmplă acum în PSD este consecinţa dispariţiei criteriilor de evaluare, lipsei de responsabilitate şi creşterii convingerii că, dacă ai puterea, poţi face orice, fără să răspunzi pentru ceea ce faci. Totul se reduce la gradul de fidelitate faţă de lider, indiferent cum s-ar măsura ea, fidelitatea, şi oricât de pernicioasă ar fi această atitudine (…) Am încercat, cu sinceritate şi onestitate, să înţeleg rostul acestui Congres Extraordinar al PSD, apărut din senin, organizat în grabă şi într-un mod extrem de netransparent. Sunt, încă, vicepreşedinte al partidului. Iar dacă eu n-am înţeles rostul Congresului, mă îndoiesc că membrii şi simpatizanţii noştri au reuşit să înţeleagă ceva.

Nu pot fi de acord cu anatemizarea celor care, dacă nu sunt de acord cu liderul, sau cu unele decizii ale majorităţii din organismele de conducere, sunt demascaţi ca “duşmani ai partidului”, care-i fac rău”, a susţinut Ionuţ Vulpescu, pe Facebook Potrivit vicepreşedintelui PSD, formaţiunea trebuie să accepte faptul că, fiind un partid mare, vor exista platforme, diferenţe de abordare, fiindcă aşa este în toate marile partide europene, în care cei care au altă opinie nu sunt excluşi de către conducere.

Acesta a subliniat că, pentru sănătatea democraţiei româneşti stânga trebuie să existe, dar că nu poate să nu se întrebe dacă după Congresul de sâmbătă se va mai putea vorbi cu adevărat despre Partidul Social Democrat. Politicianul a precizat că “marea mândrie” a partidului de stânga românesc, PSD, este aceea că “am devenit cel mai pro-business partid european”, doar că această familie politică nu există în Europa, iar evoluţiile din partid complică relaţiile externe. “Evoluţiile din ultima vreme ale PSD stârnesc nedumerire şi complică relaţia noastră cu Bruxellesul, care nici fără tribulaţiile partidului nostru nu este deloc lină. Rândurile de mai sus sunt explicaţia deciziei de a renunţa să candidez la orice funcţie în partid.

Felul în care a acţionat conducerea partidului – cea informală, care emite ordine, ce se execută fără discuţii, nu conducerea formală, care este decorativă – a dus la golirea de conţinut a oricărei funcţii de autoritate sau executivă, începând cu miniştrii şi secretarii de stat şi terminând cu vicepreşedinţii PSD. Butaforie! De fapt, există o singură funcţie în partid, restul este figuraţie! Nu vreau să fiu alibi pentru decizii asupra cărora nu pot avea nicio influenţă, în care părerea mea, expertiza mea, nu contează. Nu sunt ipocrit, şi nici nu-mi place oportunismul!”, a accentuat Ionuţ Vulpescu.

El susţine că mitul partidului cu resursă de cadre este astfel spulberat şi că “mulţi dintre cei pe care PSD i-a numit în fruntea unor ministere, ca miniştri şi secretari de stat, şefi de agenţii, după decembrie 2016, nu aveau ce căuta acolo!”. Ionuţ Vulpescu şi-a exprimat temerea că PSD este pe cale să demonstreze că “sunt şi victorii care te compromit” şi că formaţiunea nu a ştiut să gestioneze victoria obţinută în alegerile din 2016. În plus, a arătat acesta, programul de ţară, care va fi prezentat Congresului spre aprobare, este ţinut “la secret” şi că nu se ştie ce principii au stat la baza acestuia.

Senatorul a atras atenţia asupra pericolului de a eşua în câteva mari proiecte din 2018 şi 2019, cum sunt Centenarul Marii Uniri, Preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene, programele culturale cu Franţa şi cu Comisia Europeană. Ionuţ Vulpescu a spus că poate continua proiectele iniţiate şi în care a fost implicat ca ministru al Culturii şi din calitatea de simplu membru de partid, în cadrul Senatului României şi că îşi va onora promisiunile făcute celor din mediul cultural.

Cele mai citite

Portul Constanța a devenit cel mai important hub de distribuţie a mărfurilor la Marea Neagră, anunță premierul Ciolacu

Portul Constanţa a devenit cel mai important hub de distribuţie a mărfurilor la Marea Neagră, pentru Europa Centrală şi de Est, a anunțat premierul...

Rusia – Ucraina, ziua 767. Statele Unite au aprobat ajutorul pentru Ucraina, de 61 de miliarde USD

Camera Reprezentanților din Statele Unite a aprobat ajutorul pentru Ucraina, în valoare de 61 de miliarde de dolari. Votul în Camera Reprezentanților s-a desfășurat în...

Declarațiile lui David Popovici, după ce a cucerit patru medalii de aur la Naţionalele de la Otopeni

După ce a cucerit patru medalii de aur la Campionatele Naţionale de înot pentru seniori, tineret şi juniori de la Otopeni, David Popovici a...
Ultima oră
Pe aceeași temă