4.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăPoliticăIohannis le-a retras decorațiile unor persoane condamnate

Iohannis le-a retras decorațiile unor persoane condamnate

La mijlocul lunii decembrie 2019, președintele Klaus Iohannis a semnat decretele prin care anula decorațiile acordate unui număr de 12 cetățeni români care suferiseră condamnări penale, ulterior primirii acelor distincții.

Potrivit unui comunicat transmis, la 11 decembrie, de Președinția României, patru persoane au pierdut, astfel, “Steaua României” – cea mai înaltă decorație a statului român, care le fusese acordată între anii 2002 – 2004. Aceste patru persoane sunt Adrian Năstase, Gheorghe Bucur, Miron Mitrea și Dorinel Mucea.

Pe lista celor cărora Iohannis le-a mai retras diferite decorații, de rang mai mic, primite între anii 2000 – 2004, se mai află Gheorghe Mencinicopschi, Emilian Cutean, Adrian Severin, Dan Voiculescu, Ionel Manțog, Mircia Muntean, Cristian Anghel și Paula Irina Jianu.

Cel mai afectat de retragerea acestei decorații a părut să fie fostul premier Adrian Năstase. El a anunțat că îl va da în judecată pe Klaus Iohannis pe motiv că i-a retras “Steaua României”, a precizat că a făcut deja o plângere prealabilă împotriva șefului statului și a susținut că gestul președintelui Iohannis de a retrage decorațiile tuturor celor care au condamnări penale este „meschin”.

“A te raporta la ce s-a întâmplat acum 12 ani și a reexamina acele lucruri este absolut aberant”, a susținut Adrian Năstase. El a rememorat, acum câteva zile, și perioada în care a fost deținut la Jilava, susținând că ”acolo n-a existat cineva care să nu-mi spună decât prim-ministru”.

Pentru a da și mai multă greutate acestui punct de vedere, Adrian Năstase a redistribuit și mesajul transmis, în acest context, de Adrian Severin, fost ministru de Externe, care a executat și el o condamnare la închisoare și căruia președintele Iohannis i-a retras, în aceeași manieră, o decorație.

“Regimul care l-a întemnițat pe Năstase și pe mulți alții ca el, cărora li se adaugă cei achitați după ani de umilințe și privațiuni materiale (defilări cu cătușe în fața camerelor de luat vederi, luni grele de arest preventiv, oprobiu public, distrugerea familiilor, pierderea locurilor de muncă, irosirea agoniselii de o viață etc.), tocmai asta nu poate admite: că în România „guvernatorilor” Băsescu (Petrov) și Iohannis (?) există persecuții și condamnări politice care, atunci când nu s-a ajuns la asasinatul fizic (ca în cazul judecătorului Stan Mustață), au urmărit asasinatul moral. Orice aluzie la acest adevăr, în fiecare zi tot mai vizibil și mai greu de contestat, dă naștere unei reacții isterice (…). Un fapt este însă cert: Adrian Năstase a fost hărțuit politic, a fost persecutat politic, a fost condamnat politic și a fost deținut politic. Independent de meritele și erorile lui. Ba, aș spune, că a ajuns în această situație mai ales din cauza meritelor (sic!) iar nu a erorilor”, a subliniat Adrian Severin.

Este interesant de remarcat, în acest context, faptul că nu tuturor persoanelor care au fost condamnate penal li s-au retras decorațiile. Unul dintre cei care a fost “iertat” de Iohannis este fostul jucător de tenis Ilie Năstase, sancționat pentru conducere sub influența alcoolului, cel care primise, în anul 2016, Ordinul Național „Steaua României” în grad de Comandor, chiar din partea președintelui Klaus Iohannis.

Inițial, când Iohannis a anunțat că vrea să retragă o serie de decorații, dar decretele de retragere nu erau încă semnate, Ilie Năstase avusese o reacție dură la adresa șefului statului: „Am înțeles că a primit și el o distincție de la Băsescu. El ce merită? Noi am avut niște merite în sport. El nu prea are de ce să primească o distincție.  Nu am nicio problemă să îmi retragă ordinul. Dacă-mi lua titlul de la US Open sau de la Roland Garros aveam o problemă. Dar așa? E un mut care nu spune nimic. S-a dus în Statele Unite și a venit cu o caschetă și o insignă, în loc să vină cu vizele ridicate românilor”, a spus Ilie Năstase despre Klaus Iohannis.

Ulterior, după ce Ilie Năstase a văzut că nu i s-a retras decorația, el și-a cerut scuze față de Iohannis: “A fost o greșeală și îi cer scuze pentru tot ce am spus, pentru că nu a fost chiar așa”.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă