10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSportVIDEO. Prima ședință a Guvernului Tudose a început cu moment de reculegere...

VIDEO. Prima ședință a Guvernului Tudose a început cu moment de reculegere și cu un raport asupra accidentului în care au murit trei militari

UPDATE 18.17: Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții (FSDI) va fi concretizat până în septembrie în proiect de lege și trimis spre Parlament, a anunțat, vineri, premierul Mihai Tudose, la începutul ședinței de Guvern, potrivit Agerpres.

„Astăzi vom avea în primă lectură Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții, urmând ca el să fie supus dezbaterii publice, trimis către Eurostat și concretizat, până în septembrie, în proiect de lege, trimis spre Parlament", a declarat Tudose.

La rândul său, ministrul Economiei, Mihai Fifor, a spus că FSDI este "elementul central" al Programului de guvernare 2017 — 2020. „Acest fond este o măsură de stimulare economică prin care, în urma atragerii de capital din piața financiară internă și internațională, vor putea fi constituite surse de finanțare pentru proiecte de investiții profitabile și sustenabile, ce vor antrena un efect de multiplicare în economie, conducând la dezvoltare, în paralel cu creșterea veniturilor bugetare. Ideea creării Fondului Suveran de Investiții a fost agreată și de instituțiile europene și internaționale", a arătat Fifor.

Potrivit acestuia, FSDI va avea forma unei societăți pe acțiuni cu unic acționar — statul român, pe întreaga durată de funcționare.

„Scopul Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții este să finanțeze din surse proprii și din fonduri atrase proiecte de investiții rentabile și sustenabile în diverse sectoare economice. Finanțarea se face din venituri obținute din dividende încasate de la societățile din portofoliul acestuia, din cele rezultate din operațiuni cu instrumente financiare proprii și din cele emise de alte entități, din venituri din vânzarea de pachete de acțiuni din portofoliu, din împrumuturi, inclusiv prin emiterea de obligațiuni și din alte surse", a precizat Fifor.

17.15: Ministerul Apărării Naţionale (MApN) are proceduri clare privind ajutorul acordat familiilor militarilor decedaţi în accidentul din Argeş, care trebuie aplicate cu celeritate, a declarat, vineri, premierul Mihai Tudose, informează Agerpres.

„Ministerul Apărării are nişte proceduri foarte clar stabilite în ceea ce priveşte ajutorul familiilor celor decedaţi. Vreau să fim siguri cu toţii că acestea vor fi puse în practică cu celeritate şi nu cu birocraţie sau foarte întârziat", i-a spus prim-ministrul Tudose ministrului Apărării Naţionale, Adrian Ţuţuianu, la începutul şedinţei de Guvern.

La rândul său, ministrul Apărării a prezentat ajutoarele acordate familiilor persoanelor decedate în accident. „Pentru persoanele decedate, respectiv plutonier-major Toma Mihai Ionuţ – 64.309 lei, pentru caporal clasa a III-a Catană Emilian-George – suma este de 40.723 de lei, pentru caporal clasa a III-a Toader Petre Cristian – suma stabilită este de 38.533 de lei", a arătat Ţuţuianu.

17.00 Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a declarat, în şedinţa de Guvern, că doreşte reducerea termenului de intrare în vigoare a modificărilor la Codul fiscal, de la șase luni, la trei luni.

„Este şi o solicitare din partea noastră pentru a putea pregăti aplicarea legii salarizării, precum şi reducearea impozitului pe venit şi a cotelor contribuţiilor de asigurări sociale. Vă solicităm deci modificarea unui articol din Codul Fiscal, cu precizarea că nu e vorba de creşteri de taxe sau impozite ori de introducerea altora noi. Este vorba de reducearea unui termen, de la 6 la 3 luni de intrare în vigoare a modificărilor Codului fiscal", a spus Olguţa Vasilescu, la începutul şedinţei de Guvern.

„Prezentul cod se modifică şi se completează prin lege, care intră în vigoare în termen de minimum 6 luni de la publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea I", se arată în Legea 227/2015. Asta înseamnă că orice modificare a Codului fiscal trebuie să respecte acest termen, de minimum şase luni.

16.05: Guvernul Tudose a ținut un moment de reculegere, vineri, la începutul primei ședințe a noului Cabinet, pentru cei trei militari decedați în accidentul din Argeș.

15,50: Premierul Tudose a cerut ministrului Apărării, Adrian Țuțuianu, să asigure acordarea rapidă a ajutoarelor financiare cuvenite familiilor celor trei militari decedați în accidentul rutier produs joi seară în județul Argeș.

Ministrul Țuțuianu a precizat că aceste ajutoare vor fi de circa 60.000 de lei, 40.000 de lei și, respectiv, 38.000 de lei.


UPDATE 15,45: Primul document care va fi discutat de Cabinetul Tudose este proiectul de lege privind înființarea Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții,  a anunțat Guvernul.


 Prima şedinţă a Guvernului Mihai Tudose se va desfăşura vineri, la ora 15.30, după ce joi a primit votul de încredere din partea Parlamentului României, cu 275 de voturi favorabile și 102 contra.

Echipa premierului Tudose va avea mai întâi, vineri dimineaţă, o şedinţă pregătitoare, urmând ca prima şedinţă oficială să aibă loc la ora 15.30, conform unui anunț postat pe site-ul Guvernului României.

Potrivit unor surse guvernamentale, pe ordinea de zi a şedinţei de vineri s-ar putea afla o serie de ordonanţe de urgenţă.

Mihai Tudose a venit în faţa Parlamentului cu o variantă modificată a programului de guvernare elaborat de PSD la instalarea Guvernului Grindeanu.



 

Cele mai importante modificări sunt în domeniul fiscal.  De exemplu, toate firmele din România vor plăti, de la 1 ianuarie 2018, un impozit pe cifra de afaceri în locul impozitului pe profit, care va dispărea.

Pentru companii se prevede că o firmă nu poată rămâne în faliment mai mult de doi ani sau, dacă nu-şi respectă planul de conformare, pe o perioadă mai mare de şase luni.

Varianta amendată a programului de guvernare a nemulţumit nu doar Opoziţia, ci şi pe preşedintele Klaus Iohannis, care a avut un discurs critic, joi seară, după ceremonia de depunere a jurământului de către miniştri.

”Stimaţi pesedişti, aldişti, udemerişti, vă rog să terminaţi cu această ţopăială fiscal-bugetară! Taxa de solidaritate… Fiţi solidari cu românii şi guvernaţi responsabil! Vă solicit să guvernaţi în aşa fel în cât să ne încadrăm în marja de deficit de 3%, să guvernaţi în aşa fel încât românii să aibă garanţia că Guvernul apără şi promovează statul de drept. Nu-mi doresc niciodată să mai avem sincope de tipul OUG 13”, le-a cerut preşedintele Iohannis membrilor Guvernului și celor din PSD.


Cele mai citite

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...
Ultima oră
Pe aceeași temă