15.3 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSportVIDEO România Curată: Pot procurorii să investigheze afacerea Belina? Ce spun specialiștii

VIDEO România Curată: Pot procurorii să investigheze afacerea Belina? Ce spun specialiștii

Ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, miercuri, referitor la dosarul Belina că legalitatea unei hotărâri de guvern trebuie verificată de judecătorul specializat în contencios administrativ şi nu de către procuror, contrazicând-o astfel pe șefa DNA, Laura Codruța Kovesi. Mai mulți specialiști consultați de România Curată l-au contrazis pe ministrul de resort, explicând mecanismul investigării unei HG și a autorilor ei.

Astfel, fostul președinte al Curții Constituționale a României, Augustin Zegrean, a afirmat că "dacă cineva se consideră vătămat în drepturile lui printr-o hotărâre de Guvern, poate să atace hotărârea respectivă la Curtea de apel, la secţia de contencios şi să ceară anularea hotărârii. Asta e una, asta poate să facă instanţa de contencios, să verifice dacă îndeplineşte condiţiile legale, dacă îl vatămă sau nu îl vatămă pe careva şi dacă îl vatămă, să îl anuleze.

Dar verificarea cum s-a făcut hotărârea pot să o facă oricând procurorii pentru că numai parlamentarii au imunitate pentru voturile lor exprimate, guvernanţii nu au imunitate de judecată. Singura problemă e că le trebuie aprobare pentru cercetare".

Judecătorul Cristi Danileț a explicat că procurorii pot investiga comportamentul emitenților unei HG dacă "în proces se constată că s-au comis falsuri (de exemplu, avizele au fost înlocuite sau hotărârea a fost semnată de altcineva, neîmputernicit) sau dacă s-a dat mită pentru a emite un aviz pozitiv sau a se emite hotărârea într-un domeniu nepermis de lege”.

"Cercetarea legalităţii unui act administrativ cu caracter individual nu este de competenţa exclusivă a instanţelor de contencios administrativ, în categoria acte administrative cu caracter individual putând intra şi hotărârile de guvern", a explicat și avocata Elenina Nicuț, contrazicându-l pe ministrul Toader. Aceasta a mai scris, pe o rețea de socializare, că "ministrul Justiției știe că nu este deloc sănătos pentru statul de drept să îşi spună părerea cu privire la un dosar penal aflat în curs".

Avocata Claudia Postelnicescu îi dă dreptate ministrului Justiției, Tudorel Toader, însă susține că "în cazul Belina, dacă procurorii constată un raport de cauzalitate între emiterea şi adoptarea unor acte normative (hotărâri de guvern) şi săvârşirea unor infracţiuni au tot dreptul să investigheze acele fapte, din oficiu, cât timp pot dovedi elementele constitutive ale infracţiunii, intenţia, prejudiciul şi legătura dintre ele".

Potrivit lui Postelnicu "procurorii se pot uita, de exemplu, la expunerea de motive – obligatorie – a elaborării actului normativ şi să conexeze motivele emiterii şi adoptării acelui act cu săvârşirea unor infracţiuni ulterioare, ceea ce înseamnă că emiterea acelui act normativ a fost deliberată, premeditată, în scopul făptuirii unor infracţiuni". 

Ba mai mult, avocata Claudia Postelnicu scrie că "legătura dintre trecerea din domeniul public în domeniul unităţii administrativ-teritoriale Teleorman, prin hotărâre de guvern, iniţiată de un ministru fidel baronului local din Teleorman, a insulei Belina și, ulterior, închiriată companiei Tel Drum, este evidentă".





Declarația ministrului Toader intervine după ce procurorul-şef Laura Codruţa Kovesi susținuse, luni, într-un interviula postul de radio Europa FM, că DNA nu urmărește în mod special Hotărârile de Guvern, dar dacă apar informaţii că ceva e în neregulă – de exemplu în dosarul Belina – se poate sesiza din oficiu.





"Hotărârile de Guvern sunt acte normative infralegale, sub lege, în ierarhia actelor normative. Hotărârile de Guvern pot crea suspiciuni privind legalitatea. În această ipoteză, verificarea legalităţii actelor narmative infralegale se realizează de către instanţa de contencios administrativ. Prin urmare, în opinia mea, legalitatea unei Hotărâri de Guven nu o verifică procurorul, ci judecătorul specializat în contencios administrativ", a precizat ministrul, răspunzând unei întrebări.

Toader a explicat că actele normative infraconstituţionale – cele cu putere de lege – se veritică sub aspectul constituţionalităţii de către CCR, iar cele care sunt sub lege, se verific de către instanţa de contencios administrativ, de către judecătorul specializat.

Declaraţiile ministrului Justiţiei au stârnit reacţia DNA. Procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, a trimis o solicitare Coniliului Superior al Magistraturii pentru a analiza dacă afirmaţiile ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, sunt de natură să afecteze independenţa sistemului judiciar, considerând că ministrul a indus în opinia publică ideea că activitatea procurorilor nu se desfăşoară în limitele cadrului legal. 

 





Preşedintele Klaus Iohannis a intervenit în acest conflict, criticându-l, marți seară, pe ministrul Justiţiei pentru declaraţiile privind imposibilitatea procurorilor de a ancheta cazul Belina. “Tudorel Toader uită că nu mai este un profesor care îşi dă cu părerea, ci ministrul Justiţiei. Dacă a constatat că anumite lucruri nu sunt făcute bine, trebuia să corecteze codul de procedură civilă. Abordarea lui este inadecvată”, a precizat şeful statului.





Iohannis a declarat şi că miniştrii urmăriţi penal ar fi trebuit să demisioneze sau să fie retraşi. “Persoanele urmărite penal, judecate penal, condamnate penal nu trebuie să fie în conducerea statului”, a spus preşedintele, afirmând că cele două doamne ministru din guvern urmărite penal trebuiau “să demisioneze sau să fie retrase”. “Faptul că PSD face scut în jurul doamnelor ministru nu e de bun augur”, a adăugat el.

Amintim că ministrul Dezvoltării, Sevil Shhaideh, este urmărită penal pentru abuz în serviciu, iar deputata Rovana Plumb, ministrul delegat pentru Fonduri Europene, este acuzată de complicitate la abuz în serviciu de către procurorii anticorupție, iar DNA a cerut aviz pentru urmărirea sa penală, în dosarul Belina. 

Sevil Shhaideh este acuzată de procurorii anticoruție că, în perioada în care era consilier de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale, împreună cu alte patru persoane – o directoare din cadrul MDRAP și trei angajate din cadrul Biroului de Cadastru Alexandria și Teleorman, s-a ocupat de trecerea unei părți din Insula Belina și a brațului Pavel din proprietatea statului în proprietatea județelui Teleorman și administrarea Consiliului Județean Teleorman, pentru ca apoi să fie închiriate ilegal unei firme private.  

Rovana Plumb este acuzată de DNA că, în calitate de ministru al Mediului, a ajutat la ”săvârșirea faptei penale reținute în sarcina suspectei Sevil Shhaideh,  cu încălcarea procedurii de la nivelul Guvernului pentru elaborarea, avizarea și prezentarea proiectelor de acte normative”.

 

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 765: G7 se angajează să întărească apărarea aeriană a Kievului

Miniştrii de Externe ai statelor din G7 s-au angajat astăzi "să întărească mijloacele de apărare aeriană ale Ucrainei" împotriva atacurilor Rusiei, informează AFP.În comunicatul...

Israelul, atac cu rachete asupra Iranului

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News...

Emma Răducanu, în sferturile de finală ale turneului de la Stuttgart

Britanica Emma Răducanu s-a calificat în sferturile de finală ale turneului WTA 500 de la Stuttgart, după ce a învins-o în două seturi, cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă